Cozonac de post cu prune si rahat

In aceasta zona alegem in fiecare luna cea mai bune reteta.

Moderatori: Nally, adi, kia, adinush

nadynady
Incepator
Mesaje: 87
Membru din: 29/11/2015 03:07

Cozonac de post cu prune si rahat

Mesajde nadynady » 03/04/2017 12:55

1 kg faina
250-300 g zahar
600 ml Fanta/apa minerală
2 pliculete drojdie uscată
200 ml ulei
coaja rasa de portocală si lămâie
esenta vanilie
250 g prune deshidratate, fără samburi
350 g rahat multicolor
1 lingură miere
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
Cernem faina într -un vas încăpător si o amestecam cu drojdia uscată si cu zahărul.
Sucul il turnam in ibric si il incalzim putin (nu trebuie sa fie fierbinte). La fel procedăm si cu uleiul.
In mijlocul fainii, facem o adancitura, punem sucul cald si aromele si incepem sa framantam.
Când aluatul prinde consistența, turnam treptat uleiul. De acum, framantam doar aducând marginile aluatului spre centru.
Când uleiul este încorporat in totalitate, luam coca si o trantim cu putere de vas. De vreo 15-20 ori. Veți observa imediat cum devine mai fina, mai suplă. Nu trebuie sa avem un aluat vârtos, ci mai degrabă, unul molcut.
Acoperim vasul cu un prosop si lăsăm la dospit, in loc cald vreo 1h si 30 minute.
Între timp, taiem rahatul in bucățele potrivite. Si prunele, daca doriti. Eu le-am pus întregi.
Când coca a crescut suficient, o împărțim in patru. Din fiecare bucata, intindem cu mâinile, pe blatul uns cu ulei, o foaie dreptunghiulară pe care așezăm prunele si bucățele de rahat.
Rulam si rasucim cate doua suluri, formând cozonacii.
Ii asezam in tăvile tapetate cu hartie de copt si ii mai lasam 30 minute la crescut.
ÃŽi ungem cu ulei si introducem in cuptorul preincalzit, la 180 grade C, pana se rumenesc frumos si trec testul scobitorii.
Când sunt gata, se scot din tavi, se ung cu miere dizolvata in apa pentru a prinde luciu si se lasa sa se răcească alternativ pe fiecare parte, acoperiți cu un servet.
Sincer, nu am crezut ca un cozonac de post, fără lapte, ouă, unt, poate iesi atât de pufos. Am pregătit unul mai micuț doar cu rahat, celuilalt i-am pus si prune.
Minunat, delicios si, ma repet, foarte pufos!
Fişiere ataşate
20170401-170404.jpg
20170401-170404.jpg (2.57 MiB) Vizualizat de 743 ori
20170401-170221.jpg
20170401-170221.jpg (2.57 MiB) Vizualizat de 743 ori
20170401-165804.jpg
20170401-165804.jpg (2.32 MiB) Vizualizat de 743 ori
20170401-165916.jpg
20170401-165916.jpg (2.48 MiB) Vizualizat de 743 ori
20170401-165909.jpg
20170401-165909.jpg (2.44 MiB) Vizualizat de 743 ori
20170401-170404.jpg
20170401-170404.jpg (2.57 MiB) Vizualizat de 743 ori
20170401-170354.jpg
20170401-170354.jpg (2.75 MiB) Vizualizat de 743 ori
20170401-165804.jpg
20170401-165804.jpg (2.32 MiB) Vizualizat de 743 ori
20170401-163715.jpg
20170401-163715.jpg (2.44 MiB) Vizualizat de 743 ori
20170401-163257.jpg
20170401-163257.jpg (2.47 MiB) Vizualizat de 743 ori
20170401-153327.jpg
20170401-153327.jpg (2.59 MiB) Vizualizat de 743 ori
20170401-153254.jpg
20170401-153254.jpg (2.84 MiB) Vizualizat de 743 ori
20170401-141912.jpg
20170401-141912.jpg (2.49 MiB) Vizualizat de 743 ori
20170401-131952.jpg
20170401-131952.jpg (2.38 MiB) Vizualizat de 743 ori
20170328-204538.jpg
20170328-204538.jpg (2.89 MiB) Vizualizat de 743 ori
20170328-204057.jpg
20170328-204057.jpg (2.65 MiB) Vizualizat de 743 ori
20170328-183702.jpg
20170328-183702.jpg (2.54 MiB) Vizualizat de 743 ori
20170328-174029.jpg
20170328-174029.jpg (2.34 MiB) Vizualizat de 743 ori
20170328-173919.jpg
20170328-173919.jpg (2.6 MiB) Vizualizat de 743 ori
20170328-173759.jpg
20170328-173759.jpg (2.66 MiB) Vizualizat de 743 ori
20170401-170202.jpg
20170401-170202.jpg (2.63 MiB) Vizualizat de 743 ori
fdb-1491169335-20170401-170202.jpg
fdb-1491169335-20170401-170202.jpg (2.89 MiB) Vizualizat de 743 ori

Înapoi la “Concurs - Reteta Lunii”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 5 vizitatori