Covrigi sarati/perec/pretzel

Exista o reteta de mancare sau de dulciuri la care nu ati putea renunta niciodata? E atat de buna incat cu greu va puteti opri din mancat? Convingeti si pe altii sa-l incerce descriind-o aici.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Covrigi sarati/perec/pretzel

Mesajde pupi » 19/02/2014 11:40

Sincera sa fiu sant ani de zile de cand am reteta asta si nu am mai gasit-o. Pe vremuri am cautat o reteta sarbeasca si in loc sa gasesc ce doream am gasit reteta asta :P si cum mi-am spus sa" o pun bine sa nu o pierd" am pus-o asa de bine ca nu am mai gasit-o.
Trecand printre carti si reviste, mai donand cate unele si rasfoind paginile inainte de a le da,am gasit reteta....este exact reteta care o cunoastem , reteta cu care am crescut, covrigii aia sarati , uscati sau mai moi( dupa preferinta) si plini de sarea aia gumoasa deasupra.... :roll: :roll: :roll:


400 gr faina
50 ml ulei
150 ml apa calda
100 ml lapte cald
1 lingurita de zahar pentru drojdie( la dospit)
1/2 lingurita de sare ( eu am pus mai mult pentru ca ne plac mai sarati)
7 grame de drojdie uscata
1 ou pentru uns deasupra
2 linguri de faina( pentru stropit deasupra)
1/2 lingurita sare( pentru stropit deasupra)


Daca aveti masina de paine se pun la masina , inainte ingredientele lichide , apoi cele uscate si programam pentru framantat aluatul.
Eu cu toate ca am masina de paine am preferat sa fac aluatul cu mana pentru ca am vrut sa "il simt" ca in cazul in care mai trebuia sa adaug cate ceva sa pot sa o fac " din mers".

Dupa parerea mea este mai bine sa urmati framantatul manual pentru ca se face foarte repede si este MULT mai bun procedeul asta decat cel mecanic( la masina).
Deci, se pune intr-un vas drojdia uscata , zaharul si putin lapte cald din cantitatea prevazuta in reteta si o lingura de faina.SE amesteca si se lasa la dospit.
Intre timp se cerne restul de faina si se amesteca cu sarea( prima cantitate de sare din reteta), se aseaza intr-un vas mai mare sau direct pe planseta( eu am folosit planseta). Se adauga uleiul si se amesteca cu o furculita.
Drojdia dospita se adauga peste faina si se omogenizeaza pe cat posibil.
Apa calda si laptele cald se amesteca intre ele si incepem sa adauga tot cate putin peste amestecul de faina, amestecam cu furculita. Cand am terminat de adaugat toata cantitatea de lichid rasturnam amestecul pe planseta si framantam.
Aluatul la inceput este lipicios dar in 5 minute de framantat isi va schimba textura.
Vom obtine un aluat moale nicidecum vartos pe care il vom pune intr-un vas uns cu ulei, acoperim si punem intr-un loc caldut si ferit de curenti de aer rece.
Sfatul meu este sa lucrati aluatul pe un blat de lemn pentru ca asa isi mentine caldura si se framanta foarte bine, pe o suprafata marmorata sau metalica, de sticla sau gresie aluatul se raceste repede si nu se va lucra foarte bine.
In timp cat dospeste aluatul pregatim solutia/saramura cu care vom stropi covrigii.
Deci , faina si sarea se amesteca intre ele si adaugam incet apa rece peste amestecul uscat pana obtinem un aluat subtire ca si cel de clatite( poate putin mai grosut) , amestecam vartos sa nu ramana cocoloase dupa care lasam deoparte.
Preancalzim cuptorul la 230C( 450 F...eu am pus cuptorul doar la 410 F sau 215 C).
Am scos aluatul din vasul in care a dospit si l-am rasturnat pe planseta. Am framantat doar putin, exact cat sa il " dezumflu" putin si am impartit in 10 bucati.
Fiecare bucata se intinde intr-un snur lung de circa 60 cm si se da forma de covrig.
Snurul se prinde de capete, se indoaie in jumatate si capetele se rasucesc odata apoi se ridica capetele si se lipesc cu ou batut sub partea de sus a covrigului.SE aranjeaza gaurile covrigului ca sa fie uniforme.
Covrigii vor iesi de marimea unei palmi, deci in tava vor incapea doar 4 bucati sau 5. Se aseaza pe hartie de copt si se lasa la dospit pentru 10 minute.
Se ung cu ou batut si se introduc la cuptor.
Se coc circa 10 minute , cand vedem ca au inceput sa prinda o culoare aurie se scot din cuptor si cu o lingurita prelingem din saramura, peste covrigi.
Se reintroduc in cuptor din nou si se mai lasa pentru circa 4-5 minute timp in care se finalizeaza coptul si se usuca saramura si devine gumoasa.

IMPORTANT....snurul de aluat trebuie sa fie mai subtire , poate de grosimea degetului mic de la mana in cazul in care dorim sa avem covrigii subtiri si uscati iar daca ii dorim mai moi atunci snurul de aluat trebuie sa fie putin mai grosut, circa 1 cm si in cazul ast covrigii vor iesii mai grosi si moi . Se pastreaza foarte bine 3 zile ( daca mai ajung :P :P)...vezi pozele( eu am facut si covrigi moi si din cei uscati)
Fişiere ataşate
073_covrigi_cu_sare.jpg
073_covrigi_cu_sare.jpg (80.27 KiB) Vizualizat de 2578 ori
001_covrigi_cu_sare.jpg
001_covrigi_cu_sare.jpg (57.83 KiB) Vizualizat de 2580 ori
002_covrigi_cu_sare.jpg
002_covrigi_cu_sare.jpg (53.03 KiB) Vizualizat de 2580 ori
004_covrigi_cu_sare.jpg
004_covrigi_cu_sare.jpg (48.43 KiB) Vizualizat de 2580 ori
005_covrigi_cu_sare.jpg
005_covrigi_cu_sare.jpg (61.04 KiB) Vizualizat de 2580 ori
006_covrigi_cu_sare.jpg
006_covrigi_cu_sare.jpg (63.31 KiB) Vizualizat de 2580 ori
008_covrigi_cu_sare.jpg
008_covrigi_cu_sare.jpg (42.75 KiB) Vizualizat de 2580 ori
012_covrigi_cu_sare.jpg
012_covrigi_cu_sare.jpg (29.6 KiB) Vizualizat de 2580 ori
013_covrigi_cu_sare.jpg
013_covrigi_cu_sare.jpg (44.94 KiB) Vizualizat de 2580 ori
022_covrigi.jpg
022_covrigi.jpg (44.26 KiB) Vizualizat de 2580 ori
026_covrigi.jpg
026_covrigi.jpg (26.95 KiB) Vizualizat de 2580 ori
027_covrigi_cu_sare.jpg
027_covrigi_cu_sare.jpg (36.9 KiB) Vizualizat de 2580 ori
028_covrigi_cu_sare.jpg
028_covrigi_cu_sare.jpg (38.71 KiB) Vizualizat de 2580 ori
029_covrigi_cu_sare.jpg
029_covrigi_cu_sare.jpg (39.77 KiB) Vizualizat de 2580 ori
030_covrigi_cu_sare.jpg
030_covrigi_cu_sare.jpg (53.04 KiB) Vizualizat de 2580 ori
033_covrigi_cu_sare.jpg
033_covrigi_cu_sare.jpg (40.3 KiB) Vizualizat de 2580 ori
039_covrigi_cu_sare.jpg
039_covrigi_cu_sare.jpg (42.98 KiB) Vizualizat de 2580 ori
038_covrigi_cu_sare.jpg
038_covrigi_cu_sare.jpg (48.34 KiB) Vizualizat de 2580 ori
049_covrigi_cu_sare.jpg
049_covrigi_cu_sare.jpg (55.7 KiB) Vizualizat de 2580 ori
050_covrigi_cu_sare.jpg
050_covrigi_cu_sare.jpg (43.14 KiB) Vizualizat de 2580 ori
057_covrigi_cu_sare_3098.jpg
057_covrigi_cu_sare_3098.jpg (67.65 KiB) Vizualizat de 2580 ori
063_covrigi_cu_sare_4627.jpg
063_covrigi_cu_sare_4627.jpg (46.08 KiB) Vizualizat de 2580 ori
067_covrigi_cu_sare.jpg
067_covrigi_cu_sare.jpg (55.54 KiB) Vizualizat de 2580 ori
070_covrigi_cu_sare_7746.jpg
070_covrigi_cu_sare_7746.jpg (79.26 KiB) Vizualizat de 2580 ori
072_covrigi_cu_sare_4828.jpg
072_covrigi_cu_sare_4828.jpg (85.53 KiB) Vizualizat de 2580 ori
076_covrigi_cu_sare_8735.jpg
076_covrigi_cu_sare_8735.jpg (56.59 KiB) Vizualizat de 2580 ori
077_xcovrigi_cu_sare_6194.jpg
077_xcovrigi_cu_sare_6194.jpg (71.04 KiB) Vizualizat de 2580 ori

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 19/02/2014 02:54

Foarte frumosi covrigii ... mama ce pofta mi-ai facut ( desi la Bucuresti se fac altfel , forma e identica dar tehnologia nu) daca nu faceam ieri pizza azi ii incercam si eu . :buuun: :buuun: :buuun: :buuun:

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 19/02/2014 05:55

I-am vazut pe Facebook...mi-au ramas gandul la ei ... :buuun: :roll: Trebuie sa ii fac .. :peace: :)

Avatar utilizator
alejoe
Bucatar de elita
Mesaje: 3679
Membru din: 03/05/2012 09:17
Localitate: BRASOV , ROM

Mesajde alejoe » 19/02/2014 06:41

Pupi ce bunatate am trecut reteta la preferate :wink: :master: :master: =D>
claudia

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 19/02/2014 06:52

Sa mor putin nu alta, aici in fata calculatorului...Wauuu :!: Ce pofta mi-ai facut cu covrigii :buuun: :buuun: :buuun: Cei de la covrigariile stradale sunt copii micuti pe langa ai tai :!:

Felicitari, draga mea =D> =D> =D> :flower: :flower: :flower: Esti o mare maestra :master: :master: :master:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 19/02/2014 06:53

Draga mea, eu am citit intr-un suflet acum cateva ore reteta si m-am pus pe framantat (nu am scris pentru ca mi-am spus ca am sa revin cu fotografia si scriu atunci).

Am citit reteta dar nu m-am uitat atenta la modul de impletire si acum am vazut ca... i-am impletit putin diferit. :(

Aluatul este absolut extraordinar =D> =D> =D> :master: :master: :master: si am sa il folosesc si de aici inainte pentru chifle, covrigi etc. Am facut o tura de covrigi si niste chiflute pentru micul dejun doar ca nu cred ca vor vedea ”micul dejun” (ai mei trec si mai iau cate o chifluta sau un covrig). Au mai ramas un covrig (unul este in curs de...papare) si doua chiflute. =))

Covrigii mei nu ai iesit atat de frumosi ca si ai tai si nici pe sfoara nu am reusit sa ii pun cu mi-as fi dorit (era cererea prea mare =)) ) dar au fost foarte buni. Aluatul se preteaza si la chiflute mici (ma gandeam sa le tai in doua jumatati pentru micul dejun si sa pun o feliuta de rosie, unt, o feliuta de branza etc). Data viitoare... :)

Iti multumesc pentru reteta si FELICITARI pentru covrigii frumosi pe care i-ai pregatit!

:hug: :hug: :hug: :pup: :flower:
Ultima oară modificat 23/02/2014 08:19 de către antoniah, modificat 1 dată în total.

Avatar utilizator
biaskitchen
Bucatar de elita
Mesaje: 2074
Membru din: 08/12/2012 08:52
Contact:

Re: Covrigi sarati/perec/pretzel

Mesajde biaskitchen » 19/02/2014 07:53

Pupi ai facut o reteta delicioasa si o prezentare perfecta, ca intotdeauna.
=D> =D> :master: :master: :master: :master: :love: :love: :love:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 19/02/2014 11:07

Crista multumesc, ....de cate ori mergeam la Bucuresti si incercam cate un covrig( ma refer pe timpurile trecute, adica anii '70-'80) nu am gasit covrigi din astia( gustul lor vreau sa spun) ce gaseam acolo erau mai mult stil bagels sau mai exact covrigii opariti inainte si abia dupa aceia copti....oparitul schimba mult si gustul si textura dar lasa aspectul la fel....sa ii incerci, sant tare buni si se fac usor :D

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 19/02/2014 11:09

Nicoleta, multumesc, sper sa ai timp sa -i pregatesti, chiar sant buni, dau dependenta....la noi pe masura ce ii scoteam din cuptor se si mancau :P :P :hug:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 19/02/2014 11:10

Claudia, asa harnica cum te stiu si cu mare dragoste pentru aluat nu cred ca va trece mult pana ii vei face. Cu siguranta ai sa ii mai repeti si sant sigura ca ai sa si dai la altii sa guste din deliciul asta....multumesc draga mea :hug: :pup:


Înapoi la “Retete preferate”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 4 vizitatori