Coroana regilor

Esti ahtiata dupa dulciuri? Cunosti retete de prajituri, inghetate, torturi, dulciuri care iti pun in pericol greutatea dar care merita sa-ti asumi riscul a doua – trei kilograme in plus pentru a le manca? Aceasta sectiune este rezervata pentru retete de Dulciuri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

yafa
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4628
Membru din: 12/02/2009 09:26
Contact:

Coroana regilor

Mesajde yafa » 06/01/2010 07:41

"Coroana regilor" numita "La galette des Rois" se serveste, de obicei, pe 6 ianuarie in fiecare an cu ocazia sarbatorii religioase numita Epiphanie. Este preparata din aluat foetaj si umpluta cu crema de migdale.
"La fève" - inainte era un bob de fasole, era ascuns in prajitura si cine il gasea mancand partea sa era regele- desemnat prin o coroana. Regele trebuia sa ofere convivilor inca o prajitura si putea sa-si aleaga regina. Fevele in boabe de fasole au fost inlocuite cu o moneda in argint, iar in 1870 a aparut prima figurina in portelan, inlocuite apoi de figurine in plastic.
In Germania aceasta prajitura este inlocuita printr-un bretzel urias sau un kugeloff in forma de floare de lis.
In Spania, Portugalia si sudul Frantei, coroanele sunt din aluat dospit- cozonac cu fructe confiate sau cu fructe uscate.

Ingrediente:
Aluat foetaj ( se formeaza 2 cercuri)
1 galbenus pentru uns

Crema de migdale:
180g de pudra de migdale
50g de unt
2 oua
80g de zahar

Crema patisiera:
250ml de lapte
2 galbenusuri
100g de zahar
1 praf de sare
1 lingurita pasta de vanilie( extract, esenta)
20g de maizena,epifin

Prepararea:
Incepem cu crema patisiera: punem la fiert laptele cu jumatate din cantitatea de zahar si vanilia. Cu ajutorul unui robot mixam ouale cu restul de zahar si un praf de sare pana devin albe. Adaugam maizena si apoi laptele cald. Dam pe foc si invartim cu ajutorul telului pana se intareste, atentie nu trebuie sa se prinda. Cand s-a intarit stingem focul si lasam sa se raceasca.

Intre timp, batem spuma untul pentru crema de migdale cu zaharul. Adaugam ouale unul cate unul si la final pudra de migdale. Dupa ce crema patisiera s-a racorit adugam in crema de migadale jumatate din cantitate. Astfel formam o crema ce se numeste frangipane.

Taiam cercurile din aluatul foetaj, incercam sfacem unul putin mai mare(26cm si 27-28cm). Ungem cu galbenusul batut cu putina apa bordura cercului mai mare si umplem restul cercului cu frangipane. Asezam al doilea cerc si inchidem pe margine, ungem cu ou si dam la frigider cam 20 de minute. Scoatem din frigider si ungem iar cu ou, facem dupa placere un desen pe turta si d la cuptor la 180°C pana se rumeneste frumos. Preincalzim cuptorul, dar max 5 min. inainte de a infurna coroana.( Daca doriti sa puneti "la feve" puteti sa o faceti inaintea inchiderii coroanei daca e din argint, portelan, si dupa daca e din plastic.)
O putem servi calduta sau rece. Pofta buna!

Eu am pregatit doua mai micute din cantitatea de frangipane.
Fişiere ataşate
P1000955.JPG
P1000955.JPG (76.9 KiB) Vizualizat de 4146 ori
P1000974.JPG
P1000974.JPG (72.01 KiB) Vizualizat de 4146 ori
P1000963.JPG
P1000963.JPG (70.59 KiB) Vizualizat de 4146 ori
P1000947.JPG
P1000947.JPG (66.08 KiB) Vizualizat de 4146 ori
P1000945.JPG
P1000945.JPG (67.78 KiB) Vizualizat de 4146 ori
P1000944.JPG
P1000944.JPG (56.3 KiB) Vizualizat de 4146 ori
P1000943.JPG
P1000943.JPG (73.29 KiB) Vizualizat de 4146 ori
P1000940.JPG
P1000940.JPG (43.89 KiB) Vizualizat de 4146 ori
P1000938.JPG
P1000938.JPG (62.65 KiB) Vizualizat de 4146 ori
P1000937.JPG
P1000937.JPG (55.62 KiB) Vizualizat de 4146 ori
P1000934.JPG
P1000934.JPG (47.25 KiB) Vizualizat de 4146 ori
Ultima oară modificat 07/01/2010 12:11 de către yafa, modificat 1 dată în total.
Life is like a box of chocolate, you never know what you are gonna get!

http://www.cuisineetplaisir.wordpress.com

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 06/01/2010 08:26

Simpla si interesanta....imi place crema de migdale, e tare buna si in combinatie cu cea de vanilie cred ca a fost faina......am copiat-o ...mersi :hug:

Avatar utilizator
Leila
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 5215
Membru din: 15/02/2007 10:25

Mesajde Leila » 06/01/2010 08:55

chiar ca e demna sa troneze pe masa regilor

=D> =D> =D> Yafa

yafa
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4628
Membru din: 12/02/2009 09:26
Contact:

Mesajde yafa » 07/01/2010 12:03

Pupi, multumesc mult :hug: :flower:

Leila, :master: merci maestra, :hug: :flower:

Iata si sectiunea....
Fişiere ataşate
P1000977-crop.JPG
P1000977-crop.JPG (49.23 KiB) Vizualizat de 4080 ori
Life is like a box of chocolate, you never know what you are gonna get!



http://www.cuisineetplaisir.wordpress.com

Avatar utilizator
d_dana_a
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4140
Membru din: 04/11/2009 10:51
Localitate: Sibiu, Romania

Mesajde d_dana_a » 07/01/2010 12:31

Arata incredibil...felicitari =D> =D> =D>
Imi place sa gatesc...
Imagine

yafa
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4628
Membru din: 12/02/2009 09:26
Contact:

Mesajde yafa » 07/01/2010 03:30

d_dana_a scrie:Arata incredibil...felicitari =D> =D> =D>


Dana, multumesc mult pentru apreciere :hug: :flower:
Life is like a box of chocolate, you never know what you are gonna get!



http://www.cuisineetplaisir.wordpress.com

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 07/01/2010 05:26

O adevarata delicatesa demna de un rege !
Felicitari !
O incantare pentru ochi si simturi.
:master: :master: :master:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

yafa
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4628
Membru din: 12/02/2009 09:26
Contact:

Mesajde yafa » 07/01/2010 08:24

lucia_bp scrie:O adevarata delicatesa demna de un rege !
Felicitari !
O incantare pentru ochi si simturi.
:master: :master: :master:


Lucia draga mea, iti multumesc mult, abia astept sa-mi spui daca o incerci. :hug: :pup: :flower:
Life is like a box of chocolate, you never know what you are gonna get!



http://www.cuisineetplaisir.wordpress.com

Avatar utilizator
sabina1609
Bucatar
Mesaje: 843
Membru din: 04/08/2008 11:31
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesajde sabina1609 » 07/01/2010 09:11

yafa, tu esti magician ...e super super :D :D :D

yafa
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4628
Membru din: 12/02/2009 09:26
Contact:

Mesajde yafa » 08/01/2010 01:01

sabina1609 scrie:yafa, tu esti magician ...e super super :D :D :D


:blushing: :clipocit: , de la o bucataresa ca tine ma onoreaza. :pup: :hug: :flower:
Life is like a box of chocolate, you never know what you are gonna get!



http://www.cuisineetplaisir.wordpress.com


Înapoi la “Retete Ilustrate - Dulciuri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 7 vizitatori