Compot de gutui cu aroma si culoare intensificata

Exista o reteta de mancare sau de dulciuri la care nu ati putea renunta niciodata? E atat de buna incat cu greu va puteti opri din mancat? Convingeti si pe altii sa-l incerce descriind-o aici.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Compot de gutui cu aroma si culoare intensificata

Mesajde lucia_bp » 20/12/2014 07:20

Compotul de gutui este fara doar si poate preferatul meu :peace: Il savurez an de an, inca din copilarie, cu exact aceeasi placere. :buuun:
I-am adaugat in plus, pentru a intensifica aroma tomnatica a gutuilor: scortisoara, cuisoare si mai importat, am adaugat cojile si cotoarele gutuilor in compot pe tot timpul fierberii. Pe langa faptul ca acestea au intensificat aroma gutuilor, a intensificat si culoarea compotului.
Sa speram ca ramana neatins de pofta pe raftul din camara macar pana cade zapada.


Ingrediente

-5 kg gutui
-1 buc tifon dublu
-coaja si samburi de la gutuile curatate
-3 l apa
-2 kg zahar
-1-2 batoane de scortisoara
-5- 6 buc cuisoare intregi sau dupa gust
-zeama de la 1-2 lamai

Preparare

Curatati gutuile spalate, de coaja si casuta samburilor.
Asezati cojile si cotoarele la mijlocul unei bucati de tifon dublu si legati sub forma de bocceluta.
Puneti la fiert timp de 15- 20 min apa cu zaharul, impreuna cu batoanele de scortisoara, cuisoarele si saculetul cu coji de gutui sau pana ce siropul este legat.
Intre timp, feliati sau taiati in bucatele, pulpa gutuilor si pastrati intr-un vas cu apa si zeama de lamaie ( sa nu se oxideze prea tare; ele oricum se oxideaza putin, dar prin fierbere in sirop se albesc).
Scoateti tifonul intr-o strecuratoare si dati inca un clocot siropului ( cojile de gutui le puteti folosi la prepararea marmeladei / gemului de gutui).

* Cojile si cotoarele de gutui au rolul de a adauga un plus de savoare si o culoare mai intensa compotului, de la auriu chiar si pana la rubiniu.

Puneti feliile / cubuletele de gutui strecurate in siropul clocotit si lasati la fiert cca 15 min sau pana ce se inmoaie, dar fara sa se sfarme.
Scoateti cu o spumiera si transferati-le in borcanele sterilizate.
Turnati desupra siropul firbinte si infiletati capacele.
Puneti borcanele intre paturi pentru 2 zile.

Etichetati si dati la camara.
Fişiere ataşate
cimg3785.jpg
cimg3785.jpg (60 KiB) Vizualizat de 2114 ori
cimg3786.jpg
cimg3786.jpg (62.91 KiB) Vizualizat de 2114 ori
cimg3787.jpg
cimg3787.jpg (46.55 KiB) Vizualizat de 2114 ori
c1_compot_de_gutui.jpg
c1_compot_de_gutui.jpg (60.3 KiB) Vizualizat de 2114 ori
cimg3788.jpg
cimg3788.jpg (81.02 KiB) Vizualizat de 2114 ori
cimg3789.jpg
cimg3789.jpg (60.47 KiB) Vizualizat de 2114 ori
cimg3790.jpg
cimg3790.jpg (46.62 KiB) Vizualizat de 2114 ori
cimg3791.jpg
cimg3791.jpg (81.36 KiB) Vizualizat de 2114 ori
c2_compot_de_gutui.jpg
c2_compot_de_gutui.jpg (84.44 KiB) Vizualizat de 2114 ori
cimg3792.jpg
cimg3792.jpg (44.45 KiB) Vizualizat de 2114 ori
cimg3793.jpg
cimg3793.jpg (68.01 KiB) Vizualizat de 2114 ori
cimg3794.jpg
cimg3794.jpg (62.35 KiB) Vizualizat de 2114 ori
cimg3795.jpg
cimg3795.jpg (75.11 KiB) Vizualizat de 2114 ori
cimg3796.jpg
cimg3796.jpg (72.16 KiB) Vizualizat de 2114 ori
cimg3797.jpg
cimg3797.jpg (83.25 KiB) Vizualizat de 2114 ori
cimg3798.jpg
cimg3798.jpg (54.8 KiB) Vizualizat de 2114 ori
cimg3799.jpg
cimg3799.jpg (65.77 KiB) Vizualizat de 2114 ori
cimg3800.jpg
cimg3800.jpg (70.54 KiB) Vizualizat de 2114 ori
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 27/12/2014 06:11

Ce frumos arata! :) Cum sa fac sa ajunga si la mine un borcanel? :blushing:

:hug: :pup: :flower:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 30/12/2014 08:46

antoniah scrie:Ce frumos arata! :) Cum sa fac sa ajunga si la mine un borcanel? :blushing:

:hug: :pup: :flower:


:pup: :pup: :pup:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-


Înapoi la “Retete preferate”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 8 vizitatori