CIORBA DE BURTA(timp de fierbere 3 ore si jumatate)

Exista o reteta de mancare sau de dulciuri la care nu ati putea renunta niciodata? E atat de buna incat cu greu va puteti opri din mancat? Convingeti si pe altii sa-l incerce descriind-o aici.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

adriana stoica
Incepator
Mesaje: 65
Membru din: 24/02/2007 10:07
Localitate: ROMANIA

CIORBA DE BURTA(timp de fierbere 3 ore si jumatate)

Mesajde adriana stoica » 10/03/2007 12:18

o oala de 6 kg
apa
1 kg burta de vita(prefiarta si proaspata)
4 oua
150g smantana
1 bucata hrean
2 bucati morcov
1/2 telina
1/2 pastarnac
10 "catei"de usturoi
sare
1 bucata ceapa
boabe de piper
otet
1/2 oase de vita(proaspete)cu putina grasime pe ele
leustean verde

preparare:
se pune burta de vita la fiert
dupa 1 ora si jumatate se pun si oasele
la ora a 2 se pune zarzavatul(hreanul,morcovii,telina,pastarnacul,ceapa,boabele de piper,usturoiul tot zarzavatul sa fie intreg)
la ora a 2 si jumatate se scoate burta si se taie fasii subtiri
apoi se scoate zarzavatul si osul de vita la ora a 3
se pune burta taiata fasii in oala
si se mai lasa o jumatate de ora
la sfarsit se pune smantana(100g), oulele batute "bine" si otetul(dupa gust)
se presara leustean verde deasupra. :roll: :roll: :roll:
:flower: :flower: :flower:
Ultima oară modificat 11/03/2007 10:33 de către adriana stoica, modificat 1 dată în total.
ADRIANA

Avatar utilizator
soothe
Bucatar in devenire
Mesaje: 368
Membru din: 13/11/2006 03:23
Localitate: Toronto
Contact:

Re: CIORBA DE BURTA(timp de fierbere 3 ore si jumatate)

Mesajde soothe » 10/03/2007 03:28

adriana stoica scrie:o oala de 6 kg
apa
1 kg burta de vita(proaspata)
4 oua
150g smantana
1 bucata hrean
2 bucati morcov
1/2 telina
1/2 pastarnac
10 "catei"de usturoi
sare
1 bucata ceapa
boabe de piper
otet
1/2 oase de vita(proaspete)cu putina grasime pe ele
leustean verde

preparare:
se pune burta de vita la fiert
dupa 1 ora si jumatate se pun si oasele
la ora a 2 se pune zarzavatul(hreanul,morcovii,telina,pastarnacul,ceapa,boabele de piper,usturoiul tot zarzavatul sa fie intreg)
la ora a 2 si jumatate se scoate burta si se taie fasii subtiri
apoi se scoate zarzavatul si osul de vita la ora a 3
se pune burta taiata fasii in oala
si se mai lasa o jumatate de ora
la sfarsit se pune smantana(100g), oulele batute "bine" si otetul(dupa gust)
se presara leustean verde deasupra. :roll: :roll: :roll:
:flower: :flower: :flower:


pai de ce se pun oasele dupa o ora? de ce nu invers ca sa mai iasa calciul din ele? nu se strecoara supa? daca ramane vreun osisor? o frunzulita de dafin nu se pune? smanatana nu se pune mai bine la servire ca sa nu se acreasca?
cum se spala burta? daca burta este "prefiarta" adica fierbe mai repede ce facem? se incearca sa vedem daca este facuta? se serveste cu mujdei?

adriana stoica
Incepator
Mesaje: 65
Membru din: 24/02/2007 10:07
Localitate: ROMANIA

Re: CIORBA DE BURTA(timp de fierbere 3 ore si jumatate)

Mesajde adriana stoica » 10/03/2007 03:52

soothe scrie:
adriana stoica scrie:o oala de 6 kg
apa
1 kg burta de vita(proaspata)
4 oua
150g smantana
1 bucata hrean
2 bucati morcov
1/2 telina
1/2 pastarnac
10 "catei"de usturoi
sare
1 bucata ceapa
boabe de piper
otet
1/2 oase de vita(proaspete)cu putina grasime pe ele
leustean verde

preparare:
se pune burta de vita la fiert
dupa 1 ora si jumatate se pun si oasele
la ora a 2 se pune zarzavatul(hreanul,morcovii,telina,pastarnacul,ceapa,boabele de piper,usturoiul tot zarzavatul sa fie intreg)
la ora a 2 si jumatate se scoate burta si se taie fasii subtiri
apoi se scoate zarzavatul si osul de vita la ora a 3
se pune burta taiata fasii in oala
si se mai lasa o jumatate de ora
la sfarsit se pune smantana(100g), oulele batute "bine" si otetul(dupa gust)
se presara leustean verde deasupra. :roll: :roll: :roll:
:flower: :flower: :flower:


pai de ce se pun oasele dupa o ora? :evil: de ce nu invers ca sa mai iasa calciul din ele? :x nu se strecoara supa? =D> daca ramane vreun osisor? :rusine: o frunzulita de dafin nu se pune? :shock: smanatana nu se pune mai bine la servire ca sa nu se acreasca? :peace:
cum se spala burta? :mincinos: daca burta este "prefiarta" adica fierbe mai repede ce facem? :vis: se incearca sa vedem daca este facuta? :idea: se serveste cu mujdei?
:shock: =)) =)) =))
:hug: :flower: :flower: :flower:
ADRIANA

Avatar utilizator
Leila
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 5215
Membru din: 15/02/2007 10:25

Mesajde Leila » 11/03/2007 12:16

Aooooleo :shock: Pai burta de vita proaspata nu fierbe nici in juma de zi daca nu o pui in oala cu presiune .
Eu si burta prefiarta o pun la fiert cel putin 2 ceasuri , si schimb trei ape dupa ea. :D De fiecare data cand o pun din nou la fiert adaug in apa sare, piper boabe, foaie dafin,usturoi,otet si dupa ce e fiert ca lumea o scot si o mai spal in apa ,o mai degresez , si apoi ma apuc sa o tai fasii.
In acest timp deja in alta oala pun sa fiarba oasele (caut pe cele care au maduva ) .Cand carnea de pe oase e fiert adaug si burta ,le las sa mai fiarba vreo 40 min impreuna,si in acest timp calesc legumele pe putin unt si asa le adaug la ciorba(sa vezi ce culoare faina ii da la ciorbita :wink: ) Se fierb si legumele adaug otetul,ardei iute si dreg ciorba in felul urmator : la o oala de 15 kg ma refer(cand se face ciorba de burta se aduna familia :D ) 5 galbenusuri amestecate cu 1 kg smantana (nu pun niciodata albusurile de la ou caci se incheaga si in cele din urma am gatit ciorba de burta, nu ciorba de zdrente).
Nu vreau sa te supar dar pe la noi asa se prepara cu mici modificari de la familie la familie. Stiati ca in Ungaria nu se prepara ciorba de burta? Stiati ca ei pregatesc tocanita de burta cu creier sau maduva?

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 11/03/2007 09:26

Nu stiam de tocanita ungureasca de burta dar eu una sunt curioasa ...Si italienii au mare traditie la mincarurile cu burta ( nu ciorba ).
Exista un subiect plin de mincaruri cu burta ( nu ciorbe )
http://www.reteteculinare.ro/forum/view ... _din_burta

adriana stoica
Incepator
Mesaje: 65
Membru din: 24/02/2007 10:07
Localitate: ROMANIA

Mesajde adriana stoica » 11/03/2007 10:30

leila,burta la punga este deja prefiarta?nu am stiut ,mie mi sa spus ca este proaspata chiar mam mirat la un moment dat de ce se face asa de repede;reteta aceasta se numeste "ciorba de burta ca la babadag"si nu se pun galbenusuri ci oulele intregi si nici nu se face zdrente este testata pe propia "burta";mersi ca mi-ai spus ca sa pot modifica:pup:
:flower: :flower: :flower:
ADRIANA

Avatar utilizator
Leila
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 5215
Membru din: 15/02/2007 10:25

Mesajde Leila » 11/03/2007 10:55

Pai asta e ! aseara ai uitat sa treci ca e burta de vita prefiarta. Din experinta vorbesc,o data am luat burta prospata caci nu am gasit prefiarta, imi veneau musafiri si isi doreau ciorba de burta, dar am crezut ca imi dau duhul langa oala :shock: , miros, timp indelungat de fierbere chiar si in oala cu presiune.
Concluzie eu si burta prefiarta o pregatesc inainte sa o pun in oala cu oase asa cum am scris. :flower: :flower: :flower: :pup:

adriana stoica
Incepator
Mesaje: 65
Membru din: 24/02/2007 10:07
Localitate: ROMANIA

Mesajde adriana stoica » 11/03/2007 11:29

leila :flower: ,am inteles cum faci tu,eu am aceste retete dintr-o carte veche cum se facea pe vremea boierilor tot felul de mancaruri etc; daca vrei iti mai spun o reteta de ciorba de burta moldoveneasca cu orez(eu nu am incercat-o niciodata sincer nu stiu cum este) :pup:
:flower: :flower: :flower:
ADRIANA

Avatar utilizator
maria MIHULESCU
Bucatar de elita
Mesaje: 2404
Membru din: 03/09/2006 01:53
Localitate: Valencia

Mesajde maria MIHULESCU » 11/03/2007 11:50

Si eu am facut zilele astea ciorba de burta. Am gasit prefiarta si sincer nu stiu sa va spun de ce, dar s-a fiert intr-o jumatate de ora (era de vita), :?: am pus legume ca si voi, o mana buna de orez, oul intreg batut bine cu un praf de sare si iaurt, iar la final, leustean uscat (ca nu am avut verde). S-a mancat toata la o singura masa pana la ultima lingura. :buuun:

Cand am fiert burta, nu am pus sare. :? Din cate stiu eu, sarea intareste la fiert. :?:

Spaniolii mei nu prea mananca ei organe, dar ii pacalesc mereu si nu le spun ce mananca decat dupa ce au terminat, daca e cazul :roll: Mananca de toate, numai sa nu le spun cand e ceva ce stiu eu ca nu au obisnuit sa manance( ei mi-au cerut asta). La fel am procedat de exemplu cu creierul panĂŠ. Si au mancat pe rupte. :P

adriana stoica
Incepator
Mesaje: 65
Membru din: 24/02/2007 10:07
Localitate: ROMANIA

Mesajde adriana stoica » 11/03/2007 12:11

maria :flower: ,este buna cu orez?, sincer nu am facut
ai facut-o asa:
burta 1,000kg
rasol de vaca 0,500
ceapa 0,120
morcovii 0,040
telina 0,040
patrunjel( radacina) 0,040
oua 3buc
otet 0,100l
piper 0,003
sare 0,015
orez 0,030
leustean 0,020

mod de pregatire:
se curata burta,se spala in cateva ape calde
si apoi in apa rece,frecand-o cu sare si malai.
se pune la fiert impreuna cu rasolul si sarea cuvenita
in 2 litri de apa rece.
dupa ce sa spumuit,se adauga zarzavatul intreg,lasand-o
sa clocoteasca la foc moale 3-4 ore.
odata zarzavatul inmuiat se scoate precum si burta(fiarta) care se taie
in fileuri subtirii.
daca zeama nu-i destul de limpede se aduga doua albusuri batute"zapada"
care se culeg apoi cu lingura de spumuit.
se pune in castron orezul fiert separat,burta,zeama dreasa cu galbenusurile batute cu telul impreuna cu otetul,sarea si piperul alb
si se impodobeste cu patrunjel si leustean tocate fin.

copiata motamo din carte
pofta buna :roll: :roll: :roll:
:flower: :flower: :flower:
ADRIANA


Înapoi la “Retete preferate”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 8 vizitatori