Pirjoale ca la mama mea
Poate nu au nici o legatura cu cele moldovenesti caci nu avem pe nimeni acolo si deci de a cine sa fi invatat...la noi acasa pirjoale se numeau chiftelele mai mari, care alaturi de carne, ou si in loc de piine inmuiata in apa sau lapte aveau in compozitie verdeturi diverse : ardei gras, morcove... cartof
ingrediente :
carne tocata
ou
morcove
putina ceapa ( eu nu am pus )
si chiar 1 catel de usturoi ( eu n.am pus )
cartofi ( depinde de marime dc puneti mai multi sau mai putini)
ardei gras
tulpini de telina ( mama nu punea ar eu am adaugat)
verdeata tocata : patrunjel, marar
sare, piper
si putina apa rece .. nu multa sa se inunde ci cum se adauga si la compozitia de mititei .. cite putin si apoi se bate bine carnea de castron si se mai adauga dc e cazul .... eu am pus la aceste 350-400 gr de carne cca 100 ml apa ( maxim) ...nu toata odata ci pe rind ...
pesmet pt tavalit pirjoalele
eu am avut 350-400 gr de carne tocata din care am facut 2 tiri de chiftele ... la aceasta cantit de carne am adaugat 1 ou mare ... Am amestecat mai intii carnea cu oul bine si apoi am impartit cantitatea in 2 in doau castroane ....
Mama mea dadea prin masina de tocat carnea, ceapa ( eu nu am pus ), usturoiul, morcovii, cartofii, ardeiul gras, piinea inmuiata si stoarsa ( nu prea multa maxim o felie ) eu n.am pus insa .. eu insa am ras pe razatoarea mica ( imi place sa le simt putin in interiorul pirjoalei).... La acest amestec adauga verdeata, sarea si piperul . facea chiftelute/ pirjoale pe care le tavalea prin pesmet si apoi le prajea in ulei.... Eu am facut pirjoalele si le coc pe pliTa de la gratarul de pe aragaz pe o parte 15-20 min la foc mic sa se patrunda si apoi si pe cealalta la foc mediu spre maricel ...
Imitatie de wallenbergare.....( chiftea suedeza )
carne tocata
ou
fulgi de ovaz ( eu am inlocuit cu bucati de piine uscata gata cumparata si farimitzata de mine)
cimbru
apa rece
pesmet pt tavalit ... nu stiu dc asta ra in reteta originala dar eu l-am folosit ( doar si pt asta si pt inlocuirea fulgilor de ovaz se numeste imitatie de ....

la carnea de azi ( 350 gr cca ) am pus 1 ou, am amestecat bine si am impartit in doua , cu jumatate am facut pirjoalele din reteta de mai sus si restul asta ...
decio la 150 gr carne cca am pus 5-6 felii de piine ca cele din poza ( micute , cit podul palmei ) sfarimate dar nu prea marunt ...
apoi sare, piper, cimbru...
am format mega chiftelele, le-am trecut prin pesmet si le coc pe gratarul de pe aragaz .. reteta originala zice ca se prajesc in ulei ... eu nu prea prajesc in ulei chiftelele .. in general le coc in tava de la cuptor ... iese orice urma de grasime din ele ....