Ce este dietoterapia? (I) - Gingerul (ghimberul)

Suferiti de o boala care va determina sa tineti regim? Si totusi nu percepeti asta ca pe o corvoada deoarece cunoasteti nenumarate combinatii ale mancarurilor permise? Faceti si altora viata mai usoara prezentand aceste mancaruri dietetice si de regim.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Este nevoie de elemente de dietoterapie in bucataria romaneasca?

Chestionarul s-a închis pe data de 13/12/2006 04:00

Da - poate fi folositor pentru sanatate
3
75%
Nu - lasa-ne dom'le in pace cu prostiile astea!
0
Niciun vot
Nu stiu - uite-l si pe asta cu ce vine!
1
25%
 
Voturi totale: 4

Avatar utilizator
soothe
Bucatar in devenire
Mesaje: 368
Membru din: 13/11/2006 03:23
Localitate: Toronto
Contact:

Ce este dietoterapia? (I) - Gingerul (ghimberul)

Mesajde soothe » 13/11/2006 04:00

Ce este dietoterapia?

Dietoterapia traditionala orientala sau chineza (mai departe ii voi spune doar dietoterapie - in limba engleza i se mai spune medicated diet) este dupa cum ii spune si numele o terapie bazata pe consumarea anumitor alimente, gatite intr-un anumit fel si in concordonta cu afectiunea de care suferim sau pe care dorim sa o prevenim.

Alaturi de acupunctura, plante medicinale, masaj terapeutic, dietoterapia este una dintre cele mai eficente metode de tratament in medicina traditionala orientala. Acesta este simpla, se poate administra zilnic, iar ingredientele sunt relative usor de gasit.

M-am gandit ca este bine sa cunoasteti cateva dintre aceste "secrete" sau/si sa le discutam. Unele dintre ele va sunt familiare, insa altele cu siguranta vor fi inedite, de mare de ajutor pentru cei in suferinta, dar si pentru fiecare dintre noi; macar sa stim ce sa comandam mai potrivit pentru noi atunci cand intram intr-un restaurant chinezesc traditional.

Potrivit medicinei traditionale orientale si a celei chineze in special, o persoana este sanatoasa atunci cand cele doua energii ale organsimului, Yang si Yin, sunt in echilibru. Conceptul fundamental al medicinei traditionale chineze (MTC - in romana sau TCM - in engleza) este ca boala poate apare atunci cand exista o lipsa de echilibru intre Yang si Yin.

Marele filozof Lao-tzu spunea "ca sa iti dai seama de unde vine boala, vezi ce mananca pacientul". De aceea, este foarte important sa avem un echilibru si ..in bucatarie. Consumarea a foarte multe alimente Yin poate produce numai energie Yin rezultand astfel miscare greoaie, picioare si maini reci si stare continua de oboseala. Prea multa energie Yang face corpul sa produca numai energie Yang - rapiditate, caldura, fata rosie, dureri de cap, hipertensiune, agresivitate.

De-a lungul vietii si in timpul diferitelor anotimpuri avem nevoie de mai multe alimente Yang sau Yin, dupa caz. De pilda veti avea nevoie de mai multe alimente Yang dupa o boala sau suferinta indelungata, dupa nastere, in timpul zilele friguroase sau dupa o munca fizica sustinuta. Alimentele Yin vor fi benefice in timpul verii, starilor febrile, menopauza, diabet, etc.

Medicina traditionala chineza imparte alimentele in 3 categorii: calde, reci si neutre. Bazat pe conditiile personale Yin sau Yang, ni se poate recomanada sa mancam diferite tipuri de alimente sau de feluri de mancare.

De aceea nu ar trebui ca in timpul iernii sa consumam prea multe alimente Yin cum ar fi: apa rece, vegetale crude, pepeni sau mancare neincalzita. In locul acestora vom servi mai degraba alimente Yang spre a dinamiza digestia si metabolismul. Acestea includ ciorbele fierte indelung, la care se poate aduga ginseng sau mirodenii picante cum ar fi chili, ginger sau usturoi. In timpul verii este bine sa mancam alimente Yin care sunt usor de digerat, care cresc "productia" de fluide a copului, incetinesc metabolismul, cum ar fi supe usoare, fierte foarte putin, orez aburit, ciuperci, vegetale verzi si tofu. Cele mai multe feluri de mancare recomandate in dietoterapie vor fi echilibrate Yin - Yang: vegetale gatite picant, carne servita cu vegetale putin aburite, orez..etc.

Ca o exemplificare am putea spune cu tot patriotismul, ca traditionalii mici la gratar, picanti, insotiti de cartofi prajiti sunt cel putin o greseala in zilele toride de vara. S-ar potrivi mai bine un gratar din file de peste sau carne de pui marinata in sos de soia si putin zahar. Micii i-am putea lasa pentru zilele de toamna tarzie, alaturi de putin piure si cateva felii de gogonele. Gusturile nu se discuta este adevarat, dar uneori platim scump exagerarile de acest fel. Si cu riscul de a supara, alaturi de poluare, sedentarism, stres, faptul ca uneori mancam fara discernamant creste foarte mult riscul imbolnavirilor dintre cele mai grave.

Cele sase ingrediente fundamentale ale dietoterapiei

Voi incerca mai jos sa dau cateva informatii despre felul in care anumite alimente ne pot ajuta sa mentinem acel echilibru Yin-Yang de care vorbeam.

Existe sase ingrediente in dietoterepie care pot inclina balanta Yin sau Yang dupa caz si necesitati. Acestea sunt: gingerul (ghimberul), usturoiul, soia, ciupercile shiitake, ginsengul si ceaiul verde. Le vom aminti pentru ca sunt elemente de baza si pentru ca se pot procura cu usurinta aici in Canada si credem ca deja si in Romania.

Gingerul

De mii de ani gingerul este folosit in medicina orientala pentru tratamentul astmului, respiratiei greoaie, retentiei de apa, durerilor de urechi, in cazurile de greata sau voma.. In prezent doctorii homeopati recomanda gingerul pentru afectiuni hormonale/sexuale. Potrivit conceptului Yin-Yang, gingerul este considerat Yang si cald. Se crede ca poate incalzi organismul, imbunatati circulatia si sistemul imunitar si relaxeaza muschii stomacului. Gingerul ajuta in lupta cu virozele, scade nivelul colesterolului, este agent antiinflamator sau de combatere a durerilor incluzand in aceasta tratamentul artritelor si migrenelor, un ajutor de nadejde al digestiei si in absorbtia nutrientilor.

Gatitul cu ginger

Pentru sosuri si garnituri la minut gen stir-fry, gingerul se foloseste cel mai bine ras cu razatoarea mica, si inabusit. Bucatelele taiate de un centimetru grosime se pot folosi la mancaruri fierte indelung cum ar fi ciorbele, supele si rasolul. Nu este necesar sa cojiti gingerul foarte tanar sau proaspat, dar este bine sa o faceti daca nu doriti cresterea exagerata a diurezei. Chiar daca unoeri cantitatea de ginger dintr-o mancare nu are un efect imediat si miraculos, insa folosit in mod constant are avantajul de insanatosire si prevenire a imbolnavirilor pe termen lung.

Gingerul este un ingredient care balanseaza si completeaza alimentele Yin cum ar fi vegetalele, fructele de mare, carnea alba si fructele in general. Avand un gust astringent este plin de caldura, "foc", si este foarte potrivit in gatirea alimentelor reci, implinind astfel gusturile multor feluri de mancare. Este dulce, picant si aromat in acelasi timp.

Alaturi de binefacerile asupra sanatatii gingerul are un impact si asupra gustului diferitelor mancaruri. El se poate folosi pentru a indeparta gustul si mirosul prea patrunzator de "peste" al fructelor de mare, sau de carne rosie, imbunatateste gustul carnii de pui si in general fragezeste carnea.

Cateva simple remedii cu ginger

1 - taiati 2-3 cateva feliute de ginger si fierbeti intr-o cana cu apa vreme de 10 minute si beti ceaiul rezultat; effect: indeparteaza edemele, linsteste starea de voma, sau tuse si incalzeste trupul.

2 - zdrobiti 100 g de ginger si fierbeti in 3 cani de apa vreme de 10-15 minute: folositi lichidul pentru masajul trupului; efecte: induce transpiratia si scade febra in starile de raceala cu dureri musculare si frisoane;

3 - zdrobiti si faceti un suc din 20 - 30 grame de ginger; amestecati cu miere sau zahar brun in 2 cani de apa fierbinte si beti cate o cana pe zi; efecte: alina tusea;

4 - mancati jumatate de lingurita de ginger ras prin razatoarea mica; efecte: alina indigestia;

5 - zdrobiti si faceti un suc din 10 grame de ginger; amestecati cu sucul de la o portocala sau lamaie; efecte: a) alina raul de miscare, sughitul si starea de voma; b) remediu pentru intoxicatiile alimentare;

6 - fierbeti 2 g de ginger uscat sau 7 g ginger proaspat (cantitatea maxima pentru o zi!) cu zahar brun si beti fierbinte acest ceai; efecte: indeparteaza simptomele de raceala cum ar fi durerile abdominale, febra, durerile de cap etc.

7 - fierbeti 4 grame de ginger proaspat cu coaja de la un sfert de portocala (eventual uscata - este mai eficienta! ) si beti acest ceai; efecte: alina greata si starea de voma dat de raceala sau gripa.

Contraindicatii: Gingerul se va folosi cu mare precautie in caz de sarcina.
Ultima oară modificat 26/11/2006 04:42 de către soothe, modificat de 2 ori în total.

Avatar utilizator
iuli8700
Incepator
Mesaje: 150
Membru din: 06/09/2006 06:20
Localitate: CIPRU, Pafos

Mesajde iuli8700 » 13/11/2006 06:37

Iti raspund aici la intrebarea ta despre vegeta(cubuletul de vegeta) : sincera sa fiu nu am auzit sa fie cancerigen... dar stau si ma gandesc ca daca ar fii fost totusi adevarat ar fi scos produsul de pe piata. Eu il folosesc... si cred ca multa lume il foloseste. Eu nu prea dau crezare la tot ce aud .... si crede-ma ca am auzit despre o gramada de produse ca sunt cancerigene sau daunatoare organismului. Ma feresc uneori de produsele care au o explicatie logica in capul meu ca nu sunt bune pentru sanatate... dar nu intotdeauna... De exemplu sunt fumatoare...si stiu ca tutunul dauneaza grav sanatatii... si totusi nu ma pot lipsi de acest rau.
Imagine
Imagine

Avatar utilizator
soothe
Bucatar in devenire
Mesaje: 368
Membru din: 13/11/2006 03:23
Localitate: Toronto
Contact:

iar despre monosodium glutamat

Mesajde soothe » 14/11/2006 02:46

iuli8700 scrie:Iti raspund aici la intrebarea ta despre vegeta(cubuletul de vegeta) Ma feresc uneori de produsele care au o explicatie logica in capul meu ca nu sunt bune pentru sanatate... dar nu intotdeauna... De exemplu sunt fumatoare...si stiu ca tutunul dauneaza grav sanatatii... si totusi nu ma pot lipsi de acest rau.


Este intr-adevar o diferenta intre pozitia europeana si americana fata de MSG dar nu imi doresc sa polemizez; oricum parerile sunt impartite.

In loc de MSG, noi preferam sa facem o supa din legume sau/si din carne care sa o folosim ca materie prima pentru supe ca aceea pe care o pregatesti tu. Cu vegeta o fi mai comod dar macar trebuie sa stiu ce am pus in supa aia. Oricum ar fi, este bine ca atunci cand vei fi insarcinata sa eviti cubuletele de vegeta, nu se stie niciodata... se pare ca la nou nascuti poata afecta creierul (este dovedit ca il afecteaza pe cel al puilor de cobai).

Cu fumatul, despre care zici, ai dreptate partial. Am fost si eu fumator, insa am descoperit, in cunostinta de cauza, ce inseamana viata fara tigara si te asigur, are mai mult gust; in plus, poate fi mai lunga si mai frumoasa. :)

Sa ai o zi minunata! (te invidiez pentru Cipru..)

Avatar utilizator
soothe
Bucatar in devenire
Mesaje: 368
Membru din: 13/11/2006 03:23
Localitate: Toronto
Contact:

Vechi si nou despre ceaiul verde - ceaiul de slabit?

Mesajde soothe » 15/11/2006 12:33

Stiti de buna seama, ca atunci cand va asezati la masa intr-un restaurant chinezesc, intrebat sau nu, veti fi servit imediat cu un ceainic micut, aburind, plin cu ceai verde. Daca il goliti imediat cu comesenii si scoateti capacul ceainicului si il asezati putin pe margine, semn pentru chelner ca ceaiul s-a terminat, veti fi servit cu un altul imediat.

Imi permit sa dau cateva amanunte despre ceiul verde, deoarece dupa parerea mea este un aliment important in bucataria orientala si este un remediu natural, important, impotriva cresterii in greutate.

Orientul stie despre binefacerile ceaiului verde (Camellia sinensis) de mai bine de 4000 de ani, folosindu-l pentru tratamentul a nenumarate afectiuni, de la durerea de cap la depresie.

Cercetari recente facute in Asia dar si in Occident, aduc dovezi certe potrivit carora consumul ceaiului verde este asociat cu binefaceri nepretuite pentru sanatate. De exemplu, in 1994 publicatia Institutului National de studiu al Cancerului din Statele Unite constata un risc redus cu 60% al cancerului esofagian la persoanele, barbati si femei, care consuma ceai verde. In plus s-a constatat ca elementele componenete ale acestuia inhiba dezvoltarea celulelor canceroase.

Ceaiul verde regularizeaza nivelul colesterolului, al zaharului din sange, poate scade presiunea arteriala, incetini procesul de imbatranire si .. poate ajuta in curele de slabire. De altfel, majoritatea remediilor orientale clasice din plante pentru scaderea in greutate contin 50% ceai verde.

Ce face ceaiul verde un aliment asa de special?

Secretul consta in existenta in ceaiul verde a unor compusi, catehin polifenolii (nu zambiti, nu este vorba de polimerii sau poliperii din glumele de odinioara..), in particular epigallocatechin gallat-ul (EGCG).

EGCG este un foarte puternic antioxidant: pe langa faptul ca inhiba cresterea celulelor canceroase, le omoara pe acestea fara a afecta tesutul sanatos. Cum spuneam, este efectiv in scaderea colesterolului "rau", LDL, si inhiba formarea anormala a cheagurilor de sange. Astfel, ceaiul verde este important la impiedicarea formarii micilor cheaguri de sange care cauzeaza atacul de cord sau comotia cerebrala.

Cercetarile au dus la concluzii surprinzatoare. S-au facut legaturi intre ceaiul verde si "paradoxul francez". Se stie ca, de ani de zile, cercetatorii incearca sa dezlege misterul prin care francezii, care consuma multe grasimi, au mai putine cazuri de infarct decat americanii. Raspunsul s-a gasit in vinul rosu care contine resveratrol, un polifenol care limiteaza efectele negative ale consumului de grasimi si ale fumatului. In 1997 cerecetatorii Universitatii din Kansas au determinat ca actiunea EGCG-ului este de doua ori mai puternica decat a resveratrolului. Aceasta explica de ce rata infarcturilor in Japonia este asa de mica in conditiile in care 75% din barbati sunt fumatori.

De ce alte ceaiuri orientale similare nu au aceleasi proprietati miraculoase? Atat ceaiul verde cat si cel negru provin din frunzele aceleiasi plante, Camellia Sinensis (sunt topit dupa numele asta..). Secretul consta in modul de preparare diferit. Frunzele de ceai verde sunt aburite inainte de uscare ceea ce fereste EGCG de a fi oxidat. Spre deosebire de aceasta, frunzele de ceai negru sunt fermentate, iar EGCG existent se transforma in alti compusi care nu sunt asa de eficienti in a preveni sau a lupta cu diferite boli.

Alte binefaceri

Noi dovezi vin sa sprijine efectele privind curele de slabire. Cercetatorii Universitatiii din Geneva, Elvetia au constatat ca persoanele carora li s-a administrat o combinatie de cafeina si extract de ceai verde au consumat (ars) mai multe calorii decat cei carora li s-a administrat cafeina si o substanta placebo.

Ceaiul verde previne cariile! Aceleasi componente din ceaiul verde care previn intoxicatiile alimentare distrug bacteriile care cauzeaza cariile. De aceea, in ultimii ani proprietatile bactericide s-au avut in vedere la "proiectarea" noilor produse cosmetice pe baza de ceai verde, de la deodorante la creme si parfumuri.

Prepararea si consumul

Desi ceaiul verde este folosit ca si ceai dar ca si ingredient in multe mancaruri orientale, ne vom margini la a va impartasi doar reteta unei simple cesti cu ceai. Chiar daca pare simplu, este foarte usor sa compromitem calitatea binefacatoare a polifenolilor amintiti mai sus. Important este sa nu fierbem respectivul ceai verde. Ideal ar fi sa urmam indicatiile producatorului, pe care le putem citi pe ambalaj. Cand acestea lipsesc, aveti mai jos un minimum de "reguli":

- folositi un pliculet de ceai, sau 2-4 grame de frunze (prefer frunzele desi sunt mai scumpe) pentru fiecare ceasca;
- fierbeti apa intr-un ceainic sau intr-un ibric electric si lasati sa se racoreasca 3 minute;
- turnati apa fierbinte peste plicul sau frunzele de ceai din ceasca si lasati sa stea 3 minute. Daca ati folosit un pliculet, scoateti-l, altfel ceaiul va fi prea tare si neplacut la gust;
- asteptati inca trei minute inainte de a servi licoarea minunata.

Alte doua retete simple:

- rasniti intr-o pulbere fina 10 g de frunze de ceai verde cu 10 grame de ginger uscat. Luati cate o lingurita din amestec cu apa calda de doua - trei ori pe zi; efecte: trateaza indigestiile si gastroenterita acuta.
- rasniti frunze de ceai in pulbere. Dizolvati acesta pudra in putin ceai preparat foarte tare si aplicati pe piele in cazurile de zona Zoster; efecte: va atenua foarte mult durerile.

De retinut

Afectiunile pentru care consumul de ceai verde este foarte benefic sunt:

- prevenirea si combaterea cancerului
- artrita reumatoida si in general inflamatiile, mai ales ale incheieturilor;
- afectiuni ale aparatului cardiovascular;
- infectii;
- deficiente ale sistemului imunitar.

Precautii si contraindicatii:

Pentru moment contraindicatiile ceaiului verde ar fi doar insomniile rebele, deoarece ceaiul verde contine cofeina, desi cantitatea de cofeina este mai redusa decat cea din cafea (20-50%).

Fostii bolnavi de ulcer trebuie sa consume ceaiul verde doar dupa masa, deoarece este putin astringent si mucuoasa stomacului va reactiona la acesta. Personal prefer ceaiul verde amestecat cu putin orez brun prajit (dupa o reteta japoneza) care are un gust deosebit si este mai prietenos pentru persoanele cu stomacul sensibil. Se numeste Genmaicha; il puteti gasi si comanda pe internet

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4261
Membru din: 05/12/2005 11:51

Mesajde cara » 15/11/2006 02:55

'Se numeste Genmaicha; il puteti gasi si comanda pe internet' :arrow: asta numesc eu 'reclama mascata'

In alta ordine de 'idei', daca amestec orez brun prajit cu ceai verde(banuiesc ca tot in varianta infuzie)..iese un fel de ceai? sau o chestie semilichida posibil de consumat (zici tu ) si de cei cu gastrita rebela sau ulcer incipient?

Daca tot iti prepari astfel de mixturi miraculoase, poate postezi si o poza (as cere si sectiunea produsului finit, dar cred ca cer imposibilul..) si poate incerci si o descriere a gustului. In cazul asta, e posibil sa se gaseasca si persoane care sa ia in serios ceea ce recomanzi.

ps (1): ar trebui sa manifesti in mod constant rigurozitate (cam tot asa cum ai manifestat cand ai prezentat efectele letale ale consumului de 'vegeta') si sa precizezi care e reteta japoneza (ingrediente, mod de preparare, etc..). Asa o sa convingi ca nu te joci de-a reclama.

ps (2): ca sa fie totul clar: astept reteta in limba romana (literara). :cafea:

Avatar utilizator
soothe
Bucatar in devenire
Mesaje: 368
Membru din: 13/11/2006 03:23
Localitate: Toronto
Contact:

..asa si eu, ma corectez

Mesajde soothe » 15/11/2006 04:41

cara scrie:'Se numeste Genmaicha; il puteti gasi si comanda pe internet' :arrow: asta numesc eu 'reclama mascata'

In alta ordine de 'idei', daca amestec orez brun prajit cu ceai verde(banuiesc ca tot in varianta infuzie)..iese un fel de ceai? sau o chestie semilichida posibil de consumat (zici tu ) si de cei cu gastrita rebela sau ulcer incipient?

Daca tot iti prepari astfel de mixturi miraculoase, poate postezi si o poza (as cere si sectiunea produsului finit, dar cred ca cer imposibilul..) si poate incerci si o descriere a gustului. In cazul asta, e posibil sa se gaseasca si persoane care sa ia in serios ceea ce recomanzi.

ps (1): ar trebui sa manifesti in mod constant rigurozitate (cam tot asa cum ai manifestat cand ai prezentat efectele letale ale consumului de 'vegeta') si sa precizezi care e reteta japoneza (ingrediente, mod de preparare, etc..). Asa o sa convingi ca nu te joci de-a reclama.

ps (2): ca sa fie totul clar: astept reteta in limba romana (literara). :cafea:


Eu te inteleg ca ai o problema cu reclama, insa de data asta nu ai nimerit si daca imi permiti sa am dreptul la replica vezi te rog cele scrise mai jos.

Trebuie totusi sa-ti spun ca tonul pe care-l folosesti ma deranjeaza.

Ghenmaicha este un nume generic al acestui fel de ceai, ceva asemanator celui de mamaliga de exemplu, sau sarmalele, sau mititeii.. asa se numeste Ghen-ma-i-cha. Te rog sa vezi de exemplu la linkul din dictionarul wikipedia si ai sa vezi ca am dreptate (vezi ca este in engleza). Deci vezi link: http://en.wikipedia.org/wiki/Genmaicha

Al doilea element care te preocupa este modul de preparare al genmaicha. Eu cred ca ar trebui mai intai sa-ti procuri un ceai genmaicha veritabil ca mai apoi sa poti face comparatia. Nu cred ca in Romania se comercializeaza. Aici in Canada se aduce direct din Japonia. In rest cauta si tu pe internet daca vrei sa afli mai multe pentru ca simt ca iar ma vei banui de cine stie ce.

Rigurozitatea de care spui a fost sau este, insa doar in privinta faptului ca doresc sa atrag atentia asupra acestei bauturi folositoare. Daca vrei sa postez reteta, ma rogi si vorbesti frumos, indiferent cine esti sau de unde esti.

Faptul ca aduci aminte de limba literara, poate iti da dreptate. Poate am greseli de exprimare, o fi nu zic nu si imi cer scuze daca este asa, daca nu se intelege, sau zgarie privirea. Folosesc limba romana mai rar decat in tara, prin forta lucrurilor..si uneori din graba, imi mai scapa cate ceva. Oricum imi iubesc limba materna (romana) foarte mult, chiar daca mai gresesc uneori. Stii, este ca in bancul ala (nu pot sa nu ti-l spun):

Dimineata in tramvai, un tip ametit de la cheful de peste noapte, se loveste din greseala de o doamna. Ea ii face scandal imediat, la care tipul ii spune "Urato!". Ea ii raspunde "Nu vezi ca esti beat?". El incheie cu "Da, dar eu ma trezesc!"... asa si eu...ma corectez.

Cu inima buna...

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4261
Membru din: 05/12/2005 11:51

Mesajde cara » 15/11/2006 06:46

:) cu limba romana literara, chiar am glumit. a fost singura gluma din mesaj si tocma la aia te-ai poticnit :)

din ceea ce afirmai (nu citez iarasi ca sa nu devenim redundanti) (*vezi ultimul paragraf din mesajul cu ceaiul verde), se desprindea ideea ca tu chiar stii sa prepari ceai in felul descris (partial)..si apoi afirmai oarecum ezoteric (recunoaste, era acolo o tenta de mister eleusin..) ca toata treaba se realizeaza dupa o reteta japoneza (fapt care baga orice muritor in o ceatza densa..) si mai zici apoi ca produsul ala poate sa devina cel mai bun prieten al meu (sau, ca sa pastram adevarul istoric, parafrazez: o sa fie prietenos chiar si cu persoane ca mine..) ca apoi sa mentionezi numele produsului si sa imi spui ca se poate comanda pe internet. asta a fost cumva o incercare de a ajuta semenii? intre a sfatui pe cineva sa comande ceva pe net (deci sa plateasca minimum 20 euro..) si a ii impartasi din experienta ta (costurile pentru preparare nu cred ca sar de 3 euro)..ai ales exact varianta la care nu se astepta nimeni..
e ca si cum suntem tare buni prieteni, dar cand am nevoie de ajutorul tau (pe care poti sa il oferi!)..ma trimiti la plimbare ..la o distanta de cativa ani lumina si ma pui sa platesc si biletul (eventual dus-intors)
ar trebui sa recitesc platon 'lysis'(despre prietenie), nu?

daca vrei sa fii (cum spuneai?) 'rugat' :blushing: well, o sa te dezamagesc: nu-s deloc genul care sa se roage de/la/catre/spre/intru alti muritori :)

ma bucur ca te deranjeaza tonul meu (asta era si ideea, ca doar nu exista sarcasm fara finalitate), pentru ca, sincer, si pe mine m-a frapat un pic tonul pe care ai facut comentariul ala buclucash privitor la cubuletul de vegeta/knorr sau alte prafuri (am avut insomnie gandindu-ma cat de aproape sunt de moarte..gratie la tot ce am ingurgitat in ultima vreme..), iar daca te citeste cineva care ma stie, o sa ramana cu impresia ca am zilnic tentative de suicid ..ca folosesc 'secretul gustului' si mai vreau sa ii ucid si pe altii..din plictiseala, ignorantza..etc

eu zic sa te destinzi un pic si sa nu uiti ca vorbitorii nativi de limba romana stiu de gluma

ps: pana la urma nu mi-ai dat reteta si m-ai trimis sa comand de pe net din egoism/rautate?? (daca faceai reclama macar aveai o scuza) :peace:


Înapoi la “Sanatate - diete si regimuri alimentare”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori