Ce am gatit azi ( 57)

Exista o reteta de mancare sau de dulciuri la care nu ati putea renunta niciodata? E atat de buna incat cu greu va puteti opri din mancat? Convingeti si pe altii sa-l incerce descriind-o aici.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
mikirafaela
Bucatar de elita
Mesaje: 2795
Membru din: 19/01/2013 05:58

Mesajde mikirafaela » 31/07/2015 05:16

Fetelor, nu am apucat sa fac nimic (desi aveam cateva planuri si idei de la voi, pentru care va multumesc)! Am dat cativa unor vecini, am mai pus in pilaf si mai am! Dar sunt ceva ocupata cu altele si aman proiectele (sper totusi sa nu se strice)!

Va :pup: ! Zi frumoasa! :flower: :flower: :flower:
MIKI

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 31/07/2015 06:10

Eu am facut snitel si salata caprese, o prajitura in stil negresa cu cacao , cocos ras, rom si stafide.. Azi a fost racoare asa ca am "duduit" cuptorul

Miki tin citeva zile dovleceii, sa te uiti din cind in cind la ei

Avatar utilizator
angela_de
Bucatar
Mesaje: 1064
Membru din: 25/07/2015 04:09

Mesajde angela_de » 31/07/2015 11:42

Crista! cioco, rom si stafide! iar ma-mpingi la facut prajituri si asta zau ca nu-i bine! La tine cit tine o praji din asta? la noi, din pacate, numai citeva ore...

In seara asta a fost "terminare de resturi": ciorbita in care de data asta am pus si smintina, salata de cartofi + cirnaciori fripti fara grasime la teflon si frukte, compot, inghetata (am economisit banii de "circiuma" si am si ajuns mai devreme acasa!).

Nu-i bai ca mai am pieptul ala de pui fript si cam sec, poate chiar il fac miine cu sos de rosii si mozza. Crista, tu il faci cu "pasta"? sau il mincati asa, cu piine?

Miki, am luat lapte, miine pun de chisleag! Sper sa-mi iasa, caci desi e lapte asa zis "proaspat", care cica tine nefiert numai 3 zile in frigider, e totusi oarecum pasteurizat; de smintinit probabil nici vorba, are doar 3,8% grasime (mai gras nu era, dar de fapt nici nu-mi trebuie).
Acuma am la tine o intrebare cam indiscreta: asa-i ca vii de undeva din nordul Moldovei, sau din Bucovina? caci exact asa-i spunea si la bunica din zona Sucevei; la cea din Ardeal se facea "Saueremilch", adica tradus "lapte acru", parca avea alt gust, il beam din cana la placinte. Am un pic de emotii sa nu se strice, in loc sa se-nchege, m-ar tenta sa-i pun ceva iaurt natur, dar mi-e teama ca i-ar strica gustul pe care si acum mi-l amintesc din copilarie :) :roll:. Te tin la curent!

Avatar utilizator
mikirafaela
Bucatar de elita
Mesaje: 2795
Membru din: 19/01/2013 05:58

Mesajde mikirafaela » 01/08/2015 12:18

Ella, fa intai o proba! Pune doar intr-un borcan la prins, sa stii pe data viitoare ce ai de facut! Daca iti place cum iese, atunci foarte bine, daca nu, asta e! Acum, pe moment e bine sa apelezi la o reteta rapida de branza! Iti las un link, sper sa-ti fie de folos!


http://www.reteteculinare.ro/forum/disc ... pida-5514/

Si da, sunt moldoveanca dar crescuta la oras, cu mai mult sau mai putine vacante petrecute la tara (atunci, la anii aia, nu prea imi placea, acum as vrea :( ) .

Succes! :hug:
MIKI

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 01/08/2015 09:15

Ella pieptul de pui ( in fine la mine era pulpa de curcan dar tot carne slaba ) s-a mincat ca felul 2 eu cu piine ca sunt din Romania si nu pot altfel :-)) F fara ca d'aia e mai slab =)) =)) =))
Pastele aici sunt NUMAI felul 1 sau maxim un fel unic dar nu in varianta asta amestecata cu tocanita :lol: .. apoi pastele aici in general se cintaresc si eu continui traditia, deci intre 60-80-100 de gr portia de paste crude ( uscate sau proaspete ), daca e felul 1 si mai urmeaza si doi si desert mai mult de 60 gr de persoana nu se pregatesc , daca e un fel 1 si mai urmeaza un doi sau doar un desert atunci vreo 80 gr e portia ideala ... si in final daca faci un fel unic o portie mai sanatoasa sa iti tina de foame pui 100 ... Orezul la fel 60-80 maxim .
Unii fac mai ales in sud, carne cu sos ( rulouri sau ragu' napoletan ala cu bucati de carne etc .. sau o friptura in sos ) , fierb pastele si le condimenteaza cu citeva linguri de sos la felul 1 apoi se maninca felul doi carnea in general fara piine dar na fiecare dupa cum vrea sau poate .
La mine aici exista cam acelasi obicei dar cum la noi tortellini sunt pastele traditionale si astia sunt deja umpluti se maninca la zile festive, sarbatori, duminica etc fierti in supa . Deci felul 1 e o supa clara/strecurata ff bine de carne buna de preferat clapon sau gaina in care se pun tortellini si se rade peste parmexzan .. la felul 2 se maninca carnea fiarta de clapon/gaina ori cu zarzavaturi ori simpla ori in varianbta cea mai clasica si taraneasca cu sosuri tipice : salsa verde de ex e unul dintre ele ( e un sos de patrunjel cu galbenus de ou fiert, cu parmezan evident ca aici isi fac si in vena parmezanul =)) =)) si apoi depinde ca fiecare are reteta lui si nu o dau nici morti mai departe :-))
Tata ar fi zis ca e pierdere de timo sa le maninci separata ca tot in burta aia ajung =)) =)) dar na daca asa e aici asa facem, mie personal imi place, m-am obisnuit si chiar ma enervez cind vad pastele servite ca garnitura .. e ca si cum in Ro cineva ar minca sarmalele in ciorba pe motiv ca e prea chioara .


Prajitura a supravietuit :-) suntem numai 2 si cum e cald nu a avut succes, daca era iarna , frig, intuneric si trist precis ne consolam cu ea :-) Acum o mincam numai la micul dejun linga cafeaua cu lapte. Mi-a iesit insa ff sfarimicioasa si cred ca din cauza cocosului. In rest e o reteta clasica, daca vreti sa o incercati o scriu aici :

150 gr faina de prajituri normala
140 gr zahar
4 oua
1 plic de praf de copt ( 16 gr parca are , clasic)
140 gr unt topit
60 gr cacao amara ( adica cea ne indulcita)
120 gr cocos ras ( uscat)
40 gr ciocolata ( eu am avut picaturi de cioco de la perugina, e una buna, deci fiind putina puneti una amaruie dar mai de calitate caci se simte)
125 ml lapte ( aici eu nu am pus lapte ci vreo 90-100 de iaurt mai lichid nu ca ala grecesc de sta lingura in el, merge lapte batut , apa , coca cola, apa minerala ce aveti .. si mai ales eu as pune cit e nevoie, amesteci si vezi cum arata compozitia, nu trebuie sa fie fff lichida ci asa mai ca la chec curgatoare dar nu foarte )

se coace la 180 °C 40 min. cca .. eu am facut in tava cred ca are cca 20*30 ?!?! nu sunt sigura , ei spuneau sa o faci in forma de tort de 24 cm diam

din capul meu am adaugat rom de prajituri deci era destul nu esenta ( poate dpèasta a iesit ok cu cantitatea de iaurt mai mica decit laptele din reteta ca eu loichidul cumva l-am echilibrat cu romul ) si am pus niste resturi de stafide clasice si niste boabe de struguri mari si albi le zce struguri din Chile dar sunt uscati ca stafidele doar ca sunt mari.

Avatar utilizator
angela_de
Bucatar
Mesaje: 1064
Membru din: 25/07/2015 04:09

Mesajde angela_de » 01/08/2015 02:38

Crista, mille grazie de explicatii.
De fapt "regulile" pentru pasta (cantitati si ordinea de servire la masa) chiar le stiam (in vara lui ´98 am facut o vacanta de 2 sapt. intr-un agriturismo linga Lago di Garda si am avut acolo si curs de "cucina italiana"), dar stii cum e, in viata cotidiana incepi sa adaptezi mai mult sau mai putin la propriile gusturi si necesitati si, din pacate nu mai prea tii cont.
Eu nu am cintarit niciodata pasta (de fapt nu prea cintaresc nimic, in afara de ingrediente la aluaturi inca neincercate), asa ca sau fierb prea putina, si ramine rest de sugo, sau, de cele mai multe ori, prea multa, si atunci o amestec cu putin ulei sa nu se-ncleie la frigi, si o fac alta data "omleta" (asa nu mai deranjeaza daca nu mai e al dente), cu oua batute, resturi de mezel (sau chiar de legume) si resturi de brinza, coapta la foc mic in tigaie si mincata obligatoriu cu ceva salata de frunze.
Am inteles ca tu ai avut felii de pulpe de curcan (oricum mai suculente), dar eu am avut pieptul ala sec de pui si doar nu era sa-l arunc!
Deci eu am facut un sos de rosii in care am pus si 1 lingura de rosii uscate tocate, in ulei, 1/2 de morcov fiert (nu-mi lipseste din frigider) facut terci cu furculita (asa indulcesc eu sosurile de rosii prea acre si in acelasi timp le si ingroasa), pieptul gata gatit, taiat marunt (praktik s-a desfacut in sos), o foaie de dafin si vreo 10-15 STAFIDE! (noi adoram combinatia sarat/dulce sau dulce/acru), deci a iesit nu tocanita, ci un sos mai groscior de carne care poate fi reincalzit, si de-abia atunci voi adauga mozza sau parmigi.

Miki m-am gindit eu ca de acolo esti. Eu mi-am facut praktic toate vacantele la bunici la tara, vara jumi-juma (dupa mare si tabara), iarna aproape numai la Suceava (acolo erau traditiile populare muuuult mai frumoase si interesante decit la Sasi), iar pimavara cind pica Pastele ortodox in vacanta, la Suceava, cind nu, la Brasov. Bunica de la Suceava invatase profesoara de "Hauswirtschaft" (=menaj) la Cernauti, dar nu a profesat niciodata acolo, iar in Romania a fost invatatoare; in schimb stia sa "faca mincare" si sa "coaca" Dumnezeieste si s-a straduit cit a trait sa ma-nvete si pe mine - cred ca de acolo mi se trage pasiunea pentru (gatit) mincare. De aceea si "gustul" care mi s-a format in copilarie a fost mai mult moldovenesc (cu borsuri cu multe legume, zama de gaina si tokmagi, "galuste"= sarmale, coltunasi, tocinei, smintinica samd); si de aceea si felul in care fac eu mincare, desi de fapt foarte international are, in mare parte, tendinte moldovenesti. Din fericire si sotului meu i-a placut de bun inceput felul in care gatesc (sau atunci "dragostea era oarba", iar acum nu mai are incotro! =)) ), desi de acasa stia numai mincare nemteasca 100%.
Azi dimineata am pus de chisleag, Doamne-ajuta!

Gata, tre' sa m-apuc de curatenie, daca am timp diseara va povestesc ce-am mincat si gatit azi!

Spor la toate!

Avatar utilizator
mikirafaela
Bucatar de elita
Mesaje: 2795
Membru din: 19/01/2013 05:58

Mesajde mikirafaela » 03/08/2015 12:07

Asa...sa caut pozele...

Un borsulet cu fasole uscata , un pilafior, cateva caise de ale noastre (din gradina socrilor), turta dulce (de la magazin, fara ulei hidrogenat, conservanti, coloranti...), gem de caise, chisleag, si iar branza facuta! Si o manuta de fetita frumoasa (pupa mama manuta!)!
Fişiere ataşate
dscf0017_5374.jpg
dscf0017_5374.jpg (87.96 KiB) Vizualizat de 1716 ori
dscf0008_6920.jpg
dscf0008_6920.jpg (82.04 KiB) Vizualizat de 1716 ori
dscf0012.jpg
dscf0012.jpg (85.24 KiB) Vizualizat de 1716 ori
dscf0013.jpg
dscf0013.jpg (92.62 KiB) Vizualizat de 1716 ori
dscf0005_2952.jpg
dscf0005_2952.jpg (116.02 KiB) Vizualizat de 1716 ori
dscf0006.jpg
dscf0006.jpg (117.5 KiB) Vizualizat de 1716 ori
dscf0020_4413.jpg
dscf0020_4413.jpg (68.06 KiB) Vizualizat de 1716 ori
dscf0021_7139.jpg
dscf0021_7139.jpg (83.04 KiB) Vizualizat de 1716 ori
dscf0022.jpg
dscf0022.jpg (71.04 KiB) Vizualizat de 1716 ori
dscf0029_6600.jpg
dscf0029_6600.jpg (72.32 KiB) Vizualizat de 1716 ori
dscf0035_7650.jpg
dscf0035_7650.jpg (91.59 KiB) Vizualizat de 1716 ori
dscf0038_6449.jpg
dscf0038_6449.jpg (67.46 KiB) Vizualizat de 1716 ori
dscf0041.jpg
dscf0041.jpg (54.26 KiB) Vizualizat de 1716 ori
dscf0047_5011.jpg
dscf0047_5011.jpg (55.67 KiB) Vizualizat de 1716 ori
dscf0064_6861.jpg
dscf0064_6861.jpg (88.73 KiB) Vizualizat de 1716 ori
dscf0066_7070.jpg
dscf0066_7070.jpg (102 KiB) Vizualizat de 1716 ori
dscf0118_7053.jpg
dscf0118_7053.jpg (85.59 KiB) Vizualizat de 1716 ori
dscf0111_8088.jpg
dscf0111_8088.jpg (114.22 KiB) Vizualizat de 1716 ori
dscf0120_7321.jpg
dscf0120_7321.jpg (129.64 KiB) Vizualizat de 1716 ori
dscf0166.jpg
dscf0166.jpg (68.79 KiB) Vizualizat de 1716 ori
MIKI

Avatar utilizator
angela_de
Bucatar
Mesaje: 1064
Membru din: 25/07/2015 04:09

Mesajde angela_de » 04/08/2015 12:41

Buna fetelor si aici pe timp de seara!
Mai Miki, eu voiam sa ma laud cu ce-am gatit ieri si am mincat azi si acum m-am intimidat complet, dupa ce am vazut bunatatile tale! De minuta aia durdulica din poza cu chisleagul ce sa mai zic, ca eu asa ceva chiar ca n-am!

Dar tot nu ma las si ma laud si eu cu ce pot:
- simbata am gratarit (cotlete de porc natur, cirnaciori, frigarui de legume marinate) + salata de rosii, castraveti si usturoi
- ieri am mincat pasta (rigatoni) cu sosul din pieptul de pui sec presarat cu parmezan + mix de salata verde de la punga (sa nu dati cu piatra, dar o salata intreaga e prea mare ptr noi doi - nu-i vorba, pentru barbatul casei si o singura frunza ar fi muuuult prea mare, la cit iubeste el "verziturile"- si risca sa se strice in frigider!);
- astazi am avut ciorba de sfecla rosie cu naut (in reteta originala e cu fasole uscata, dar cu fasole am avut si saptamina trecuta...), mincata rece, cu ceapa rosie si piine neagra (aproape) calda; sotul meu s-a "sacrificat" in plus cu resturile (reci) de la gratarul de simbata; + desert (mult prea) copios de inghetata (Crista! ma facusi sa cumpar simbata inghetata "Malaga" - preferata mea, pe linga "dark choc" si "zuppa inglese")+ sos de cioco + frukte in alkool.

Crista, m-a facut sa rid vorba tatalui tau si exemplul tau cu ciorba si sarmalele! Sotul meu nu mincase inainte de a ma cunoaste mamaliga, si a fost ani de zile incintat numai de combinatia cu ochiuri, brinza de burduf si brinza cu smintina. Acum ii place la nebunie si cu sarmale, sau chiar cu gulasch, dar tine mortis sa le combine simultan, in aceeasi farfurie, cu componentele "dagostei de-ntii", adica ochiuri, burduf, vaca si smintina, cu care le mai si amesteca temeinic (de arata ca deja trecute prin stomac!)! Eu incerc, in asemenea situatii, sa nu ma uit in farfuria lui si-s mutumita ca nu-i explodeaza colecistul (si colesterolul).

Va doresc noapte buna si spor la bucatarit, miine!

Avatar utilizator
mikirafaela
Bucatar de elita
Mesaje: 2795
Membru din: 19/01/2013 05:58

Mesajde mikirafaela » 04/08/2015 11:30

Multumesc Ella! :hug: :pup: :flower:
Ati avut meniu de meniu (carnita, salate, paste...immmm... mi-ar placea si mie :roll: :buuun: )!!!! Sa va fie de bine toate! Deci, pot sa fiu mandra ca sotul meu iubeste salata!
Vreau reteta de ciorba de sfecla rosie cu naut (sau fasole)! Cred ca mi-ar place! Dar cu ce acresti ciorbele (cu bors, otet, zeama de lamaie sau "bors magic")??? :hug: :pup:

Astazi nu am nimic in plan, dar trebuie sa fac cate ceva pentru fete, asta dupa ce am luat ardei Kapia si vinete de la piata si le-am trimis la tara pentru copt!

Spor tuturor! :flower: :flower: :flower: :flower: :flower:
MIKI

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 04/08/2015 08:24

Ce de bunatati ..mmmm .. Eu bors cu fasole nu am mincat pina acum, poate o sa fac sa incerc.la noi se gatea ardeleneste sau munteneste, moldoveneste deloc ca nu a avut mama de la cine sa invete :-)))

Miki gospodina numarul 1 !!!!!!

Ella o fractiune de secunda citind de bunica ta ma gindeam "na sa vezi ca sibunicile au fost colege " :-)) dar nu .. Bunica mea de pe mama a facut aceeasi scoala dar la Bucuresti, cred ca se numea scoala Foisor . povestea niste povesti de vis pt mine, cum avea ea uniforma din cea cu pelerina si palarie, cum nu puteai sau nu vroiai sa ajungi la scoala cu pantofii stropiti de noroi asa ca ea din banii de buzunar lua trasura de la coltul strazii :-)) asta a fost multi ani impotriva ei cind ne certa intii pe matusa apoi pe minbe ca dam bani pe taxi :-))ne aruncam in neam :-))

Asa.. Eu pot sa va spun ce am mincat dar nu si ce am gatit ca suntem in vacanta ...deci nu gatesc.

Bagam in noi tot ce nu gatesc acasa pe mai multe motive : ca nu iese la_ fel, ca nu am ingredientele sau ca e prea complicat :-)) deci pesti si alte oratanii marine, ieri seara si pizza ..azi sa vedem...


Înapoi la “Retete preferate”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 23 vizitatori