Cassata

Esti ahtiata dupa dulciuri? Cunosti retete de prajituri, inghetate, torturi, dulciuri care iti pun in pericol greutatea dar care merita sa-ti asumi riscul a doua – trei kilograme in plus pentru a le manca? Aceasta sectiune este rezervata pentru retete de Dulciuri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
alina_i
Bucatar Sef
Mesaje: 1691
Membru din: 18/05/2008 10:13
Contact:

Cassata

Mesajde alina_i » 09/03/2009 08:30

Rulada "Asteroid" a Liei, mi-a amintit de aceasta reteta de prajitura, pe care o am de la sora a tatalui meu - si care lucra la cofetaria "Cassata" din Bucuresti. Cand eram mica, ma lua cu ea la serviciu si asta era prajitura pe care o mancam cel mai des.

Reteta pare complicata dar dupa parerea mea, necesita numai putina atentie! Merita -zic eu - pentru ca rezultatul este delicios!

Ingrediente blat:
 5 oua
 5 linguri de zahar,
 5 linguri de ulei,
 5 linguri de faina,
 1 praf de copt.

Ingrediente crema:
 600 gr smantana grasa (minim 30% grasime),
 300 gr zahar tos,
 150+250 gr nuci prajite,
 150 gr ciocolata neagra,
 3 linguri cu varf zahar pudra,
 3 linguri cu varf pudra de cacao

150 ml lichior de ciocolata – pentru stropit blatul.

Pregatirea blatului:

Se bat spuma tare albusurile cu zaharul.
Galbenusurile se amesteca cu uleiul.
Faina se cerne impreuna cu praful de copt.
Se amesteca cu grija, cu ajutorul unei linguri, galbenusurile cu albusurile si apoi cu faina.
Aluatul se pune la copt in tava de chec, imbracata cu hartie de copt, in cuptorul preincalzit, la foc mic, timp de aprox 20 de minute.

Pregatirea cremei:
1. Smantana se pune la scurs, intr-o strecuratoare imbracat in tifon dublu. Se lasa asa, peste noapte la frigider.
Smantana astfel pregatita se bate 2-3 minute cu mixerul.
Se opresc trei linguri cu smantana astfel batuta, care se amesteca cu 3 linguri zahar pudra – si se foloseste la ornatul prajiturii.
Restul smantanii se imparte egal in trei castoane.

2. Se caramelizeaza 300 gr zahar si se adauga 150 gr nucile prajite. Se rastoarna amestecul pe o hartie de copt, se niveleaza si se lasa sa se raceasca, dupa care se toaca marunt si se pune in primul caston (se opresc 3 linguri din nucile astfel pregatite si se vor folosi pentru finisarea prajiturii).

3. Se taie bucatele 150 gr ciocolata si 250 gr alune prajite. Se pun in al doilea castron.

4. Zaharul pudra si pudra de cacao se cern prin sita fina. Se pun in al treilea castron.

Se amesteca smantana cu ingredientele adaugate.
Se taie blatul de pandispan in trei felii orizontale.

Se imbraca tava in care s-a copt blatul, cu folie alimentara.
Se pune prima foaie de blat, se stropeste cu 1/3 din lichior, si se pune crema din primul castron (smantana+nucile caramelizate).
Se adauga a doua foaie de blat care se stopeste deasemeni cu alta treime de lichior apoi se pune ½ din crema de cacao si crema cu ciocolata.
Se pune ultima foaie de blat stropita si ea cu lichior.
Se strange bine folia si se pune pentru cateva ore la frigider.

Prajitura bine racita se imbraca cu restul cremei de cacao si se orneaza cu smantana oprita, iar marginile se imbraca cu nuci caramelizate si macinate.
Fişiere ataşate
cassata16.JPG
cassata16.JPG (48.92 KiB) Vizualizat de 5243 ori
cassata15.JPG
cassata15.JPG (46.75 KiB) Vizualizat de 5243 ori
cassata14.JPG
cassata14.JPG (47.79 KiB) Vizualizat de 5243 ori
cassata13.JPG
cassata13.JPG (49.27 KiB) Vizualizat de 5243 ori
cassata12.JPG
cassata12.JPG (44.97 KiB) Vizualizat de 5243 ori
cassata11.JPG
cassata11.JPG (45.66 KiB) Vizualizat de 5243 ori
cassata10.JPG
cassata10.JPG (63.16 KiB) Vizualizat de 5243 ori
cassata9.JPG
cassata9.JPG (53.45 KiB) Vizualizat de 5243 ori
cassata8.JPG
cassata8.JPG (55.1 KiB) Vizualizat de 5243 ori
cassata7.JPG
cassata7.JPG (57.9 KiB) Vizualizat de 5243 ori
cassata6.JPG
cassata6.JPG (36.76 KiB) Vizualizat de 5243 ori
cassata5.JPG
cassata5.JPG (36.96 KiB) Vizualizat de 5243 ori
cassata4.JPG
cassata4.JPG (59.56 KiB) Vizualizat de 5243 ori
cassata3.JPG
cassata3.JPG (47.28 KiB) Vizualizat de 5243 ori
cassata2.JPG
cassata2.JPG (57.74 KiB) Vizualizat de 5243 ori
Raul este un bine prost inteles.

www.pasiunilealinei.blogspot.com

Avatar utilizator
Micul
Bucatar
Mesaje: 947
Membru din: 21/03/2008 12:50
Localitate: Iasi

Mesajde Micul » 09/03/2009 08:46

Alina draga, ce super arata prajiturica ta.Senzational. :flower:
" Cine calca si din greseala pe partia de schi, sa nu se mire daca va aluneca."

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 09/03/2009 08:59

Ca de fiecare data,ne incanti cu deserturi deosebite.
Felicitari !
Daca am facut tortul sah,pot face si cassata !
Ce zici?
O voi face fara dubii !
Imi place cum arata si simt deja gustul ei !
Multumesc pentru reteta-o trec la "preferate" !
:master: :master: :master:
:flower: :flower: :flower:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
yaya6
Bucatar de elita
Mesaje: 2693
Membru din: 27/07/2007 10:34

Mesajde yaya6 » 09/03/2009 09:29

ce prajitura eleganta,am si salvat-o :flower:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 09/03/2009 10:51

Alina imi place la nebunie praji asta. Mama o facea, poate cu mici diferente dar in mare asta este. Mersi ca mi-ai readus amintiri asa de dragi mie :hug: :hug: :hug:

iulianav7
Incepator
Mesaje: 84
Membru din: 28/01/2009 11:38

Mesajde iulianav7 » 09/03/2009 11:53

vaaaiiiii ce pofta mi-ai facut cu prajiturica asta :buuun: :buuun:
merci de reteta

Avatar utilizator
adriana_stefan
Bucatar in devenire
Mesaje: 307
Membru din: 09/12/2008 12:26
Localitate: calarasi romania

Mesajde adriana_stefan » 09/03/2009 12:57

Vai ce prajitura apetisanta!!Mai dat gata!!Spune-mi si mie te rog frumos cum sa o salvaz ca trebuie neaparat sa o fac!! :buuun: :buuun: :buuun:
Poti avea tot ce-ti doresti,trebuie doar sa vrei cu adevarat
MICHAEL NEIL

yafa
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4628
Membru din: 12/02/2009 09:26
Contact:

Mesajde yafa » 09/03/2009 01:54

prajitura.... :buuun: :buuun: :buuun: , pe langa faptul ca ne ametesti cu prezentarea alina, mai trebuie sa inghitim si in sec. :roll: :roll: O portie dubla va rog! :hug:
Felicitari =D> =D> =D>
:flower: :flower: :flower:
Life is like a box of chocolate, you never know what you are gonna get!

http://www.cuisineetplaisir.wordpress.com

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 09/03/2009 04:11

:shock: Mamma mia! :buuun: :buuun: O prajitura de nota 10 . =D> :flower:

Avatar utilizator
stefy
Bucatar
Mesaje: 1179
Membru din: 12/08/2007 05:23
Localitate: genova

Mesajde stefy » 09/03/2009 04:56

M-am uitat de vreo 3 ori la ea....inghit aici in sec :roll: :roll: e buuuuna tare =D> =D>
Sa-mi trimiti si mie o portie Alina ca pana fac eu ma gandesc numai la prajitura ta =D> =D> :flower:
[img]http://
"Nu merita sa plangi pentru nimeni,iar cei care merita nu te vor face sa plangi"


Înapoi la “Retete Ilustrate - Dulciuri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 8 vizitatori