Inghetata de fistic se face din 2 parti, mai intai preparam o pasta de fistic, pe care o putem pastra la congelator pana cand facem inghetata.
Pentru pasta de fistic, din care putem face 3 portiii de inghetata, avem nevoie de:
- 200 g fistic nesarat (cu coji)
100 g zahar tos
25 g pudra de migdale (3 - 4 linguri)
30 ml apa
aroma de migdale
Pentru inghetata care va incapea intr-un recipient de 800g:
- 80 g pasta de fistic (1 pliculet din cele 3)
50 g fistic (cu coaja)
6 galbenusuri
50 g zahar tos
25 g zahar pudra
500 ml lapte
100 ml frisca lichida
aroma de migdale
Cat timp se raceste laptele, separam ouale si batem galbenusurile cu zaharul tos. Nu trebuie sa le batem mult, deoarece creste riscul ca amestecul sa se branzeasca cand il incalzim. Adaugam laptele caldut peste galbenusuri si amestecam bine.
Punem vasul in care avem amestecul de galbenusuri si lapte la bain-marie, pentru ca sa incalzim controlat, si sa nu se incalzeasca prea tare. Amestecam continuu si cand apa din vas incepe sa fiarba, inseamna ca s-a ajuns la temperatura maxima pentru galbenusuri. De fapt, veti observa cum se va ingrosa crema, cand apa este aproape de fierbere. Cand crema e gata, o mutam imediat in alt vas, deoarece vasul care a stat la bain marie este fierbinte, si riscam sa se branzeasca, daca nu o racim repede.
Batem frisca, pe care o incorporam in crema, dupa ce s-a racit complet. Turnam inghetata intr-un vas pe care il punem in congelator. Cam dupa 2 ore, scoatem inghetata pentru a o amesteca, ca sa nu se formeze cristale de gheata. Repetam si la 4 ore de cand am pus la congelator, pentru a obtine o inghetata cremoasa.
Pentru 12 - 14 canoli avem nevoie de:
- 200 g faina
1 lingurita cacao
30 g unt
1 ou
25 g zahar
70 ml vin rosu
Amestecam cu o furculita faina cu zaharul, untul, oul intreg si vinul in care am dizolvat lingurita de cacao. Obtinem un aluat putin lipicios si elastic, pe care il acoperim si il punem la frigider aproximativ 1 ora. Intindem aluatul pe o suprafata presarata cu faina, pana obtinem o foaie foarte subtire, de cativa milimetri. Taiem patrate de aproximativ 10 cm, pe care le punem pe rulouri si le prajim in mult ulei incins timp de cateva minute, pana se rumenesc.
Lasam sa se raceasca, scoatem rulourile, umplem cu inghetata si presaram zahar pudra si servim imediat. Pofta buna!