Batoane super pufoase, de post

In aceasta zona alegem in fiecare luna cea mai bune reteta.

Moderatori: Nally, adi, kia, adinush

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Batoane super pufoase, de post

Mesajde lucia_bp » 29/03/2016 05:03

Erau extraordinare aceste batoane ! Sigur va amintiti de ele, mai ales ca erau usor dulci. Cumparate in drum spre scoala sau facultate ne tineau de foame pana pe la orele pranzului.
Ingredientele acestor batoane sunt simple si ieftine, fara lapte sau oua, asadar sunt si de post.
Sunt foarte moi si pufoase, cum perfect le descrie titlul, asa ca va astept cu impresii!


Ingrediente pentru cca 10 buc

Aluat
-15 g drojdie proaspata / 5 g drojdie uscata
-125 ml + 125 ml apa, calduta
-200 g + 300 g faina alba, tip BL55
-50 g zahar
-Âź lingurita sare
-80 ml ulei, caldut

Decor
-20 g faina
-75 ml apa
-1 lingura mac

Sirop
-1 lingura zahar
-50 ml apa, calduta

Preparare

Aluat

Dizolvati drojdia in 125 ml apa calduta, apoi lasati-o 10 min intr-un loc cald, doar pana face la suprafata putina spuma.
Cerneti 200 g faina intr-un bol si faceti o gropita in mijloc..
Turnati drojdia.
Aduceti faina de pe margini in lichid, apoi framantati putin pana aveti un aluat omogen ( sa rezulte un aluat mediu ca textura- nici foarte ferm, dar nici moale).
Acoperiti bolul si lasati aluatul sa creasca 1 ora, intr-un loc cald.
Adaugati restul de faina cernuta ( 300 g) peste aluatul crescut si apa calduta ( 125 ml) in care ati dizolvat zaharul si sarea.
Framantati pana aveti un aluat omogen.
Continuati apoi sa framantati aluatul, ungandu-va constant mainile cu uleiul caldut. Faceti asta pana ati terminat tot uleiul.
Continuati sa framantati pana aluatul este foarte elastic si nu se mai simte uleios.

* Puteti framanta si o tura in masina de paine sau 5 min in robot.

Acoperiti aluatul si lasati-l la crescut in loc cald, ferit de curenti, inca 1 ora ( pana isi dubleaza volumul).
Rasturnati aluatul pe masa de lucru usor infainata.
Taiati aluatul in 10 bucati egale (cca 80 g / bucata).
Intindeti fiecare bucata sub forma de dreptunghi de aprox 20 x 10 cm.
Trageti usor de colturi sa fie cat mai dreptunghiulara foaia.
Rulati foaia pe lungime.
Asezati rulourile in tava tapetata cu hartie de copt.

* In tava, grupati cate doua batoane unele langa altele, dar fara a le inghesui si neaparat lasati cam 2 cm distanta intre fiecare grup de batoane, ca sa aiba loc sa creasca.
* Batoanele formate vor parea mici si subtiri, dar ele vor creste mult in urmatorii pasi si vor deveni nemaipomenit de pufoase.

Introduceti tava intr-o punga de plastic si lasati batoanele sa creasca in loc cald, timp de 30-40 min sau pana isi dubleaza volumul.

Decor
Intre timp, dizolvati faina in apa si formati amestecul pentru decor.
Ungeti batoanele cu acesta pasta.
Presarati mac pe fiecare baton.

Dati tava la cuptorul preancalzit la 240 grade si scadeti imediat temperatura la 200 grade.
Coaceti batoanele timp de 20-25 min sau pana ce sunt coapte si frumos rumenite.

Sirop
Dizolvati zaharul in apa calda pentru sirop.

Ungeti batoanele fierbinti cu sirop, imediat ce ati scos tava din cuptor, apoi lasati-le sa se raceasca complet ( batoanele se vor desface usor unele de altele).

Pastrati-le acoperite cu folie.

A doua zi raman la fel de super pufoase.
Fişiere ataşate
cimg4617_5359.jpg
cimg4617_5359.jpg (107.38 KiB) Vizualizat de 92455 ori
cimg4618.jpg
cimg4618.jpg (64.6 KiB) Vizualizat de 92455 ori
c1_batoane_super_pufoase_de_post.jpg
c1_batoane_super_pufoase_de_post.jpg (71.87 KiB) Vizualizat de 92455 ori
c2_batoane_super_pufoase_de_post.jpg
c2_batoane_super_pufoase_de_post.jpg (84.76 KiB) Vizualizat de 92455 ori
c3_batoane_super_pufoase_de_post.jpg
c3_batoane_super_pufoase_de_post.jpg (98.82 KiB) Vizualizat de 92455 ori
cimg4619.jpg
cimg4619.jpg (60.96 KiB) Vizualizat de 92455 ori
cimg4620_2704.jpg
cimg4620_2704.jpg (61.77 KiB) Vizualizat de 92455 ori
cimg4621.jpg
cimg4621.jpg (95.43 KiB) Vizualizat de 92455 ori
cimg4622.jpg
cimg4622.jpg (64.94 KiB) Vizualizat de 92455 ori
cimg4623.jpg
cimg4623.jpg (64.77 KiB) Vizualizat de 92455 ori
cimg4624.jpg
cimg4624.jpg (104.79 KiB) Vizualizat de 92455 ori
cimg4625.jpg
cimg4625.jpg (90.13 KiB) Vizualizat de 92455 ori
cimg4626.jpg
cimg4626.jpg (109.81 KiB) Vizualizat de 92455 ori
cimg4627.jpg
cimg4627.jpg (93.49 KiB) Vizualizat de 92455 ori
cimg4628.jpg
cimg4628.jpg (108.87 KiB) Vizualizat de 92455 ori
cimg4629.jpg
cimg4629.jpg (110.3 KiB) Vizualizat de 92455 ori
cimg4630.jpg
cimg4630.jpg (109.31 KiB) Vizualizat de 92455 ori
cimg4631.jpg
cimg4631.jpg (125.54 KiB) Vizualizat de 92455 ori
cimg4632_7946.jpg
cimg4632_7946.jpg (44.77 KiB) Vizualizat de 92455 ori
cimg4633_8079.jpg
cimg4633_8079.jpg (62.18 KiB) Vizualizat de 92455 ori
cimg4634.jpg
cimg4634.jpg (95.86 KiB) Vizualizat de 92455 ori
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

cartederetete.ro
Bucatar
Mesaje: 983
Membru din: 15/02/2011 12:06
Localitate: M-Ciuc
Contact:

Mesajde cartederetete.ro » 30/03/2016 11:21

Le-am facut si eu saptamana trecuta :) Sunt chiar ca cele din copilarie. Frumoasa prezentare, bravo!
Fişiere ataşate
easter_022.jpg
easter_022.jpg (52.98 KiB) Vizualizat de 92365 ori
http://cartederetete.ro

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 30/03/2016 07:29

Delicioase sunt ....erau preferatele mele !!! Super au venit Lucia! :roll: :buuun:

Avatar utilizator
angela_de
Bucatar
Mesaje: 1064
Membru din: 25/07/2015 04:09

Mesajde angela_de » 31/03/2016 12:14

Lucia :buuun: =D> !
Batoanele de 1 leu din pauza mare a anilor de scoala :vis: ! Inca usor caldute, pufoase, aromate, si presarate cu mac... :vis: !
Esti o "bucatareasa" minunata si o "profesoara" pe masura in arta culinara (ce explicatii clare, ce poze edificatoare!) =D> ! Ferice de familia ta! :)

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 31/03/2016 02:45

cartederetete.ro scrie:Le-am facut si eu saptamana trecuta :) Sunt chiar ca cele din copilarie. Frumoasa prezentare, bravo!


Multumesc :pup: Ma bucur ca le-a pregatit si altcineva...inseamna ca sunt foarte bune :buuun: Frumoase batoane ai facut =D> =D> =D> :flower: :flower: :flower:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 31/03/2016 02:50

nicoleta64 scrie:Delicioase sunt ....erau preferatele mele !!! Super au venit Lucia! :roll: :buuun:


Noua nu ne-au ajuns " nici pe o masea" :P ...imi pare rau ca nu le-am facut din cantitate dubla...desigur ca a trebuit sa le repet ( la cerere :!: ).

Intr-adevar sunt nemaipomenit de bune si pufoase :buuun: Chiar merita facute :peace:

:pup: :pup: :pup: :hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

micael
Incepator
Mesaje: 6
Membru din: 03/07/2016 12:37

:)

Mesajde micael » 03/07/2016 05:49

Noroca nu prea gatesc ca daca as face toate retele astea as ajunge in timp record la 100 de kg :)

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Re: :)

Mesajde lucia_bp » 03/07/2016 07:09

micael scrie:Noroca nu prea gatesc ca daca as face toate retele astea as ajunge in timp record la 100 de kg :)


Inseamna ca-ti fac cu ochiul, dar mai ai nevoie de un imbold ca sa gatesti mai mult in casa :peace:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-


Înapoi la “Concurs - Reteta Lunii”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori