Aperitiv de sfecla rosie pe pat de paine de secara

Exista o reteta de mancare sau de dulciuri la care nu ati putea renunta niciodata? E atat de buna incat cu greu va puteti opri din mancat? Convingeti si pe altii sa-l incerce descriind-o aici.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 02/02/2014 08:52

Mara, asa e aduce veselie pe masa, adori aperitivul numai cand il privesti, iti vine sa zambesti.....cand vine vorba de mancat e alytceva, sfecla nu se simte doar se vede dar gustul predominant este cel al branzicii folosite si daca mai pui si ceapa verde devine un deliciu.
Painea de secara in amestec cu chimenul este o completare perfecta moussului de sfecla....il pregatesc in fiecare an , imi place , vorbe ta < aduce veselie>....multumesc.
Am incercat si cu alte painici dar mereu m-am intors la painea de secara cu chimen....personal , mi se pare perechea perfecta :hug: :pup:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 02/02/2014 08:54

Inna_tinna, multumesc....chiar ca e o reteta buna.Nu vreau sa ma laud singura :P dar de cate ori am pregatit aperitivul a fost printre primele care au disparut de pe paltou :D :hug: :pup:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 02/02/2014 09:02

Lucia , ma bucur tare mult ca iti place si tie painea de secara....o iubesc si eu, am crescut cu ea. Imi amintesc perfect franzelutele de secara care se vindeau pe vremuri si zilele cand asteptam masina sa aprovizioneze alimentara cu lapte etc si specialitatile de paine....aduceau doar 2 navete sau poate trei de paine de secara si trecea foarte repede, nu statea in magazin mai mult de jumate de ora. Mereu imi faceam drum la "Paine" cand stiam ca au sa vanda franzelele astea.
Ma apuca dorul uneori de secara si fac cate o painica dar in general imi plac franzelele/baghetele, parca se pastreaza mai bine, nu se usuca asa de repede plus ca le tai in jumatate si pun la congelator. Pastrez afara doar jumatate de bagheta si cand s-a terminat scot alta, o incalzesc la microunde si este ca si proaspat scoasa din cuptor.
Multumesc pentru comentariu si pentru ca iti place reteta, iti place sfecla( si mie :P :peace: ) :hug: :hug: :pup: :pup:

Avatar utilizator
d_dana_a
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4140
Membru din: 04/11/2009 10:51
Localitate: Sibiu, Romania

Mesajde d_dana_a » 02/02/2014 05:51

O reteta minunata si aspectuasa :master: :master: :master: :master: :master: :master: :master: :master:
Prima data cand am vazut fotografiile fara sa citesc reteta , am crezut ca este ceva dulce :D ...sincer arata minunat si sunt sigura ca este si foarte delicios acest aperitiv :peace:
Felicitari pentru postare si bineinteles succes in concurs :party: :party: :party: :party: :party: :party: :party: :party: :party: :party: :party: :party: :party: :party: :party: :party:
:hug: :pup: :flower:
Imi place sa gatesc...
Imagine

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 03/02/2014 02:24

Claudia, multumesc frumos, mi-a facut o mare placere sa pregatesc totul mai ales ca imi place foarte mult painea de secara c u chimen si branza....se completeaza perfect cele doua....sfecla doar da culoare, nu se simte prea mult :hug: :hug: :pup:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 03/02/2014 06:20

Antonia, nici eu nu am pus melasa si maltul, nu am avut si nici nu ma gandesc sa cumpar vreodata si sa le folosesc si asta in special la paine....am eu "pasaricile " mele.
Eu am deviat putin de la reteta lui in sensul ca nu am avut suficienta drojdie la indemana si ca sa nu mai dau o fuga la alimentara am hotarat sa folosesc din drojdia salbatica care am facut-o asta primavara si o am la frigider....din cauza asta mi-a iesit aluatul altfel decat tie. Plus , eu am mai framantat pret de 1 minut de fiecare data ( de doua ori in total) in timpul celor 5 ore de dospit) Am facut treaba asta pentru ca aluatul a fost foarte lipicios si prin framantari repetate s-a mai evaporat din lichid sau a absorbit secara mai mult , nu stiu, cert e ca la vremea modelarii aluatului el a fost moale, nelipicios .
L-am intins cu mana fara sa folosesc sucitorul, de rulat s-a rulat foarte frumos si la dospit nu am avut timp sa las decat jumatate de perioada( a trebuit sa fug la lucru)....oricum a fost, in final a iesit super buna bagheta, in general eu pastrez reteta lui ( cu unele mici exceptii -cele doua ingrediente lipsa si drojdia pe care o combin uneori cand nu am exact cantitatea care am nevoie) in rest nu mai modific nimic DAR framantatul il fac diferit cand folosesc maia naturala( asa cum am scris mai sus) .Cum a iesit painica ta????esti multumita???
In general imi place sa fac painea de secara in forma de bagheta( si tu cu postarea ta de franzele mi-ai reamintit de painea cu secara)....imi place "open face sandwich" si folosesc baghete la foc continuu...la platourile cu branzeturi folosesc baghete iarasi..etc, etc..... multumesc mult draga mea si astept parerea ta despre painica cu secara, astept sa vad si forma pe care ai dat-o painicii...mereu ai un as in maneca cand vine vorba de paini...te admir tare mult pentru asta ....ai folosit si chimen???...imi place in mod deosebit , ii da un gust aparte :hug: :hug: :pup: :pup:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 03/02/2014 09:04

Bia, multumesc frumos, e o reteta pe care imi place sa o pregatesc.....moussul este foarte bun si nu e neaparata nevoie sa faci si painea in casa....se gaseste de cumparat paine de secara sau alta paine aromata care se potriveste bine la gust cu branza.....eu prefer combinatia secara/chimion /branza.....am crescut cu gustul astas.
In zona mea se facea o branza numita korozot( nu stu cum se scrie, e un cuvant maghiar)...branza de vaci cu ceapa rasa si cu seminte de chimen si un praf de boia...reteta asta este putin diferita in sensul ca semintele de chimen se pun in paine si branza se face cu sfecla in loc de boia dar finalul este asemanator cu ce mancam , copil fiind. :hug: :hug: :pup: :pup:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 05/02/2014 09:49

Dani draga, mersi mult :hug: :hug: :pup: :pup:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 05/02/2014 03:44

pupi scrie:Antonia, nici eu nu am pus melasa si maltul, nu am avut si nici nu ma gandesc sa cumpar vreodata si sa le folosesc si asta in special la paine....am eu "pasaricile " mele.
Eu am deviat putin de la reteta lui in sensul ca nu am avut suficienta drojdie la indemana si ca sa nu mai dau o fuga la alimentara am hotarat sa folosesc din drojdia salbatica care am facut-o asta primavara si o am la frigider....din cauza asta mi-a iesit aluatul altfel decat tie. Plus , eu am mai framantat pret de 1 minut de fiecare data ( de doua ori in total) in timpul celor 5 ore de dospit) Am facut treaba asta pentru ca aluatul a fost foarte lipicios si prin framantari repetate s-a mai evaporat din lichid sau a absorbit secara mai mult , nu stiu, cert e ca la vremea modelarii aluatului el a fost moale, nelipicios .
L-am intins cu mana fara sa folosesc sucitorul, de rulat s-a rulat foarte frumos si la dospit nu am avut timp sa las decat jumatate de perioada( a trebuit sa fug la lucru)....oricum a fost, in final a iesit super buna bagheta, in general eu pastrez reteta lui ( cu unele mici exceptii -cele doua ingrediente lipsa si drojdia pe care o combin uneori cand nu am exact cantitatea care am nevoie) in rest nu mai modific nimic DAR framantatul il fac diferit cand folosesc maia naturala( asa cum am scris mai sus) .Cum a iesit painica ta????esti multumita???
In general imi place sa fac painea de secara in forma de bagheta( si tu cu postarea ta de franzele mi-ai reamintit de painea cu secara)....imi place "open face sandwich" si folosesc baghete la foc continuu...la platourile cu branzeturi folosesc baghete iarasi..etc, etc..... multumesc mult draga mea si astept parerea ta despre painica cu secara, astept sa vad si forma pe care ai dat-o painicii...mereu ai un as in maneca cand vine vorba de paini...te admir tare mult pentru asta ....ai folosit si chimen???...imi place in mod deosebit , ii da un gust aparte :hug: :hug: :pup: :pup:


Pupi draga mea, iti multumesc pentru mesaj. Painica pe care ai pregatit-o tu este mult superioara painii mele pentru ca a tu ai folosit maia naturala (deci painea ta a fost mai gustoasa, mai aromata, mai buna din toate punctele de vedere fata de a mea).

Eu nu m-am abatut de la randurile lui P.H dar painea a iesit foarte buna (gust putin acrisor dar foarte putin). Prima dospire a fost 5 si 1/2 ore iar a doua dospire 3 ore. Asta a fost partea frumoasa. Acum... partea mai grea (asa mi s-a parut cel putin mie): framantarea aluatului cu faina de secara :blushing: (mult mai lipicios, mai greu de lucrat in acest sens decat faina alba sau faina integrala). Concluzia: este o paine foarte gustoasa. Iti multumesc pentru ideea de a modela baghete din aluat.

P.S. Nu am fotografiat painea (o aveam la dospit cand tu ai postat painica si m-am gandit sa nu o mai fotografiez).

:hug: :pup: :flower: :hug:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 05/02/2014 07:42

Anto, framantarea cu faina de secara este mai grea, asa cum ai spus...aluatul e lipicios, se foloseste mai multa apa. Tocmai din cauza asta am framantat eu de cateva ori in timpul celor 5 ore in care trebuia sa stea la prima dospire...In carte nu scrie asa ceva dar am gasit informatia asta pe o pagina americana a unei "organizatii" sau ma rog, un grup de indivizi care fac paine la foc continuu( acasa , pentru uzul propriu) si de la aia am mai invatat cate ceva pe parcursul anilor.
Astia folosesc DOAR drojdia salbatica( cu unele foarte mici exceptii) in starea ei lichida sau in forma de turtita( cum folosea bunica pe vremuri)....trebuie sa caut pagina lor( de foarte mult timp nu i-am mai vizitat)si neaparat am sa ti-o trimit....au informatii foarte , foarte pretioase....eu am un alt aluat de paine cu secara pus la dospit acuma.... :P :P ...personal, iubesc painea asta chiar daca are gustul putin diferit de cel al painii albe.
Am uitat sa te intreb, ai folosit seminte in paine sau ai lasat-o asa simpla doar cu cele doua tipuri de faina????

Anto, uite aici ......

si am gasit o tipa din Romania , ea este inregistrata la pagina asta( TFL) si cica, face paini ....acuam am intrat pe pagina ei SI IMI PLACE FOARTE MULT....iti pun si linkul ei sa mergi sa o vezi si apoi sterg mesajul sa nu fie considerat "reclama"
/....m-a surprins placut cand am vazut nume romanesc pe pagina asta americana :P ( rar vad asa ceva)...scrie-mi daca ai gasit mesajul si ai deschis paginile....te pup si spor la lectura :hug: :hug: :pup: :pup:
Ultima oară modificat 05/02/2014 08:19 de către pupi, modificat 1 dată în total.


Înapoi la “Retete preferate”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori