Eu am crescut intr-o familie clasica, in care mama lucra mai mult de sezon, pentru a putea asigura progeniturii educatia si ingrijirea necesara, ce constau din implicarea in diferite treburi casnice prin joc, o alimentatie sanatoasa si echilibrata, ma rog, stiti voi povestea! Sa plec la scoala cu micul dejun luat, sa vin si sa ma astepte o ciorbica aburinda pe masa, un felul doi pe aragaz si casa impregnata de mirosul a fel de fel de prajituri de casa!
Dar, nu stiu daca a fost mediul nostru de viata sau locul de munca al tatei sau felul lor de a fi, din cand in cand, cam la doua -trei saptamani, sambata seara sau duminica la pranz ,mergeam sa "ne respectam" la cate un restaurant. Cat timp eram mai micuta ,pana sa invat bine sa manevrez tacamurile, eu ziceam ca mergem" sa mancam cu cutit sifurculita si sa sansam "! Ca si copil imi placea sa imi vad parintii pe ringul de dans al restaurantului Mangalia pe acele vremuri, foarte select, dansand in ritmuri de blues, asa la sentiment

Trec peste vesnicele mele "fugi" in holul receptiei

Bun si cum va spuneam, dupa atata munca si treaba prin casa ne place si noua sa ne "respectam" si sa mancam la restaurante, mai ales cand ai unele in care stii ca esti tratat regeste, sau mananci bine si nu simti prea mult la buzunar.
Asa ca, intr-o zi , ne-am intalnit cu prietenii nostrii intr-un restaurant nemtesc nou. Ca un alt preambul, aici sunt comunitati de nemti, englezi, belgieni si olandezi si mai stiu eu ce,si noi romanii

Acum, pt noi si prietenii nostrii mai e si locatia: chiar la mijlocul distantei dintre localitatile noastre. Vorbesc baietii intre ei , S-ul meu spanandu-i lui ca o sa ii placa mai ales berea. Baietii nostrii sunt mari consumatori de paine lichida

Prima data am fost pe seara. Am cerut , dupa marime

Am cerut mancarea. Un menu tipic german, cu fel de fel de carnaciori fierti sau fripti, acompaniati de chucrut sau zdrente ded cartofi, un gulaschc la mama lui, un rasol de porc lasat la cuptor la foc mic vreme indelungata....Ce mai, un adevarat festin! Prima data m-am aruncat la acel rasol de porc dar nu am putut termina! Mi l-au adus la pachet, desi nu cerusem

Acum sa trecem la lucruri mai serioase, cum ar fi berea

Cum am zis, aici isi prepara propia lor bere, de grau sau de secara. Culoarea berii nu este atat de limpede ca cea pe care o cunosteti, dar asta din cauza metodei de preparare, este mai usoara, nefiind atat de superfiltrata si chiar assa, berea de grau imbuteliata are oculoare mai tulbure.
Au un spatiu la vedere unde se prepara berea, insusi seful este cel care o prepara- de fapt el face cam tot, de la mancare la dulciuri tipic nemtesc. E foarte curat, acele butoaie de inox stralucesc mereu ori de cate ori am fost, sunt etichete la vedere cu data la care a fost preparata, data la care a fost inceput acel butoi de bere si cand expira. In timpul scurs de la deschidere, cam un an, ne-au zis ca nu au avut timp sa expire! Au happy hour in fiecare zi de la 6.30 la 7.30 , in care berea e la jumatate de pret, plus ca toate mancarurile acelea cer ....sa fie stinse cu bere!
Acum unul din ospatari, cu care avem mai multa tangenta, a inceput sa ne zica , vorbind de munca si etc, ca era obosit, ca multa lume la pranz s etc. Noi am fost un pic mirati, era duminica seara, se citea oboseala pe fata personalului dar nu stiam ce si cum. Si ne-a povestit ca duminica servesc "brunch" -ul tipic nemtesc. E o combinatie intre "breakfeast" si "lunch", in care nemtii , de obicei iarna , se intalnesc cu prieteni, familie cam de pe la pranz pana seara. Cum se intalnesc asa devreme sar peste mic dejun si il combina cu pranzul.Pana seara. Cum ospatarul ne-a zis ca e bufet suedez de pe la 1 pana la 5 seara am zis sa incercam si noi.
Am fost acum cam 3 saptamani prima data. Ce mai, un deliciu! Pentru gurmanzi e raiul pe pamanat: fel de fel de mezeluri nemtesti , unele asemanatoare cu ale noastre, carnaciori, carne de proc, de vita la rotisor, coaste, gulass, supe, salate de cruditati intr-o vitrina rece sa tot faci combinatii de n luate cate kappa, dressinguri pentru salate, sosuri de bere si mai stiu eu ce, tot felul de tarte....Si nici painicile nu lipseau: felii de paine neagra cu sau fara cartof, chifel cu mac, cu susan, integrale cu seminte de bostan sua de floarea soarelui, covirig bretzel, untul in castronele cu gheata.....
Eu atunci am facut o prostie si m-am saturat doar dintr-o farfurie.cum saunt fan bretzel cu unt...si mare pofticioasa, am mancat cam 2 covrigi si o felie de carne cu putn sos de bere....si gata! Baietii au patit si ei cam la fel: si-au pus si carne si gulasch si nu au mai putut manca altceva. Au uitat de salate ....sa mance incet ca pana la 5 era suficient timp

Si cum am decis ca trebuie sa mai mergem, iar au lasat "administrativele" sa stabileasca ora pentru duminica ce a trecut.Dar deja am mers cu lectia invatata! Doar ca eu , la un moment dat- cam ca de obicei

Pozele cred ca vorbesc de la sine. Pun si adresa web a restaurantului. Daca avetiin drumul vostru un brauhaus nu ezitati!
PS Pe drum spre casa S-ul mi-a zis ca duminica viitoare trebuie sa invitam cumetrii lui si cu cel mic, ca nu si-a mai finul de mult si nici ei pe mine nu ma cunosc. Si dieta mea????
http://www.brauhaus-calpe.com/index.php/es/