Esenta de Oase

Complexitate
redusa
Esenta de Oase

Ingrediente

  • Oase (cu valoare) fara numar
  • fara numar

Mod de preparare

Esenta de oase sta la baza multor minunatii infaptuite in bucatarie, incepand de la sosuri si terminand cu orice fel de consomee. Nu exista bucatar care se respecta sa nu-si faca propriile retete de sosuri, care, deloc surprinzator, are mereu o taina, un secret la care nu putem accede! Aiurea!!!... Baza o constituie esenta de oase pe care o putem suci si rasuci la nesfarsit, creandu-ne astfel propriile retete, lasandu-i pe vestitii bucatari fara taina prea-pazita (mneah) si regasind in farfuria de-acasa gustul inconfundabil al vreunei reductii ori sos servit intr-un restaurant cu staif.

Exotice sau nu, moderne sau traditionale, sosurile, reductiile si consomme-urile contin aproape fara exceptie esenta de oase in diverse variante (bineinteles daca bucataria cutarescului este la standarde inalte).

Introducere lunga pentru a amana momentul prezentarii carnagiului.

Deci, curaj!

De se intampla sa gasiti oase mai mult sau mai putin golase, cu maduva sau fara, cumparati-le, spalati-le si bagati-le in cuptor pentru cateva ore (fara sa le fotografiati) pana amiroase a prajeala buna si sunt cafenii la culoare.

Scoateti-le si puneti-le la fiert in apa cat sa le acopere. Fierbeti molcom tot cateva ceasuri, pana oasele devin faramicioase (cele mici, fireste; cele cu maduva isi vor fi dat si ele duhul cand cele mici sunt deja zob!)

Scoateti oasele mari si strecurati restul printr-un servet curat de in sau tifon pus in mai multe straturi.

A doua zi, cand toata grasimea se va fi intarit, degresati si mai puneti o data la fiert, pana se ingroasa. O puteti pastra timp indelungat in frigider (are consistenta unei gelatine) sau in refrigerator (in acest caz n-o mai puteti folosi ca baza pentru diverse feluri de aspic)

Cand intr-o reteta vi se spune: "stingeti cu zeama de carne" sau "stingeti cu zeama de legume" sa stiti ca in dosul cuvintelor sta aceasta esenta de oase in care se fierb ori legume, ori peste, ori "tacamurile" crustaceelor - depinde de ce stock vrem sa avem la stinsu'cela.

To be continued... caci esenta sta si la baza sosului brun spaniol care la randul sau este baza pentru sosul de vin rosu, sosul de vin alb, sosul portughez, si asa mai departe...

Nu va uitati cu jind la painea cu maduva, este o paguba colaterala...

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Tocana taraneasca

Tocana taraneasca

Tocana taraneasca
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu Branza de Vaci
3
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Placinta cu Branza si Stafide
4
Dulciuri

Placinta cu Branza si Stafide

Placinta cu Branza si Stafide
Oua Colorate cu Hartie Creponata
5
Aperitive

Oua Colorate cu Hartie Creponata

Oua Colorate cu Hartie Creponata
Parteneri
Cozonac evantai cu scortisoara
Bucataras.RO

Cozonac evantai cu scortisoara

Un cozonacel tare aratos, pentru care nu e nevoie de cutit ca sa il feliati, cozonacelul evantai cu siguranta va fi vedeta...

Cozonac evantai cu scortisoara
Cozonac oparit
Culinar.RO

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!