Fontina And Melon Salad

Complexitate
redusa
Fontina And Melon Salad

Ingrediente

  • Pentru salata:
  • - 2 pepeni galbeni de marime medie
  • - 80 g paste (farfalle - acest tip de paste a fost alegerea autorului retetei)
  • - 250 g pepene galben (”Cantaloupe” sau ”Honeydew Melons”) taiat bucatele (eu am taiat mici semisfere din miezul fructului)
  • - 60 g branza ”Fontina” sau ”Swiss cheese” (daca nu aveti la indemana ”Fontina” cred ca o puteti inlocui cu ”Gouda” - depinde de preferintele fiecaruia), taiata cubulete sau rasa pe razatoare
  • - 45 ml dressing cu seminte de mac (pentru salata) - ”poppy seed salad dressing”
  • - 1 lingurita cu frunze de menta maruntite
  • - 1/4 salata lollo verde de marime medie (numai frunzele) - cateva merisoare pentru decor
  • Pentru pastelele care intra in compozitia salatei - farfalle
  • - 390 g faina alba proaspat cernuta
  • - 4 oua mari
  • - 2 lingurite cu ulei de masline extravirgin
  • Pentru dressing:
  • - 30 ml miere
  • - 100 ml ulei de masline extravirgin
  • - 3/4 lingura cu seminte de mac
  • - 15 ml otet din vin alb de calitate superioara
  • - 1 lingura cu zeama de lamaie (proaspat stoarsa) - coaja rasa a 1/2 lamaie bio
  • - cateva seminte de mustar sau un varf de lingurita cu mustar Dijon

Mod de preparare

Pentru paste (farfalle):
- Cantitatea totala de faina pregatita (390 g) se imparte in doua parti: 315 g pentru a incepe framantarea aluatului de paste si 75 g pentru a fi adaugata in compozitia acestuia progresiv (in functie de necesitate), pe parcursul framantarii.

- Din cele 315 g faina se formeza cu palmele pe suprafata de lucru o gramajoara iar in portiunea centrala a acesteia o adancitura suficient de mare incat sa incapa cele 4 oua.

- Se pun intr-un bol galbenusurile si albusurile celor 4 oua, alaturi de uleiul de masline. Amestecul de oua si ulei se aseaza cu grija in adancitura formata anterior in gramajoara de faina.

- Ouale ”se bat” usor cu o furculita, pana cand acestea sunt amestecate complet, fara insa a incorpora faina asezata in portiunea laterala.

- Se aduce cu furculita faina dinspre periferie spre centru, amestecand-o cu ouale si uleiul. Se amesteca apoi ingredientele cu mainile pana ce intreaga cantitate de faina a fost incorporata si s-a obtinut o masa aspra de aluat.

- Se amesteca masa aspra de aluat cu mainile pana la formarea unei ”mingi”. Daca dupa incorporarea intregii cantitati de faina (din gramajoara initiala), aluatul este lipicios, se presara treptat la suprafata lui (dupa necesitate) putina faina (din cea de a doua parte pregatita - 75 g) si se framanta cu palmele.

- Se curata suprafata de lucru de eventualele resturi de aluat folosind o razuitoare de aluat. Se presara faina pe suprafata de lucru. Se framanta aluatul cu mainile timp de 7 - 10 minute, pana devine moale si matasos.

In tot acest timp, se presara din cand in cand putina faina la suprafata aluatului si se continua framatarea pana cand aceasta este complet incorporata in masa de aluat. Daca pe parcursul framantarii aluatul devine moale sau lipicios, se presara faina la suprafata acestuia si se continua framantarea.

La final, se da aluatului framantat (cu ajutorul palmelor) forma unei ”mingi”.

- Se acopera aluatul cu un bol rasturnat si se lasa astfel timp de 30 de minute.
- Dupa cele 30 de minute, se indeparteaza bolul si se aseaza aluatul pe suprafata de lucru.
- ”Mingea de aluat” se imparte in patru parti aproximativ egale.

- Fiecare bucata de aluat se intinde pe rand, cu sucitorul infainat in prealabil, pe suprafata de lucru, astfel incat grosimea acesteia sa ajunga la aproximativ 1cm. In acest interval de timp celelalte bucati de aluat se vor pastra acoperite (sub bolul de sticla).

- Se pregateste masina pentru intins paste conform instructiunilor (se fixeaza pe blatul de lucru, se stabileste dimensiunea maxima pentru trecerea aluatului si se presara faina pe cilindrii masinii).

- Se trece pe rand fiecare bucata de aluat pregatita printre cilindrii masinii in mod repetat, progresiv, spre pozitiile care permit intinderea aluatului mai subtire, pana la penultima pozitie (autorul cartii mentioneaza ca aluatul este optim pregatit - suficient de subtire, daca va puteti vedea mana prin aluat, in lumina; in caz contrar autorul recomanda trecerea aluatului si prin ultima ”iesire” a masinii - cea mai ingusta).

Daca este necesar, se presara faina din cand in cand pe cilindrii masinii. Aluatul obtinut trebuie sa aiba grosimea de aproximativ 1mm. Se aseaza cu grija bucatile de aluat obtinute pe suprafata de lucru infainata in prealabil.

- Bucatile de aluat se taie in fasii lungi de aproximativ 25 cm (astfel incat sa puteti taia aluatul ulterior mai usor).
- Se lasa aluatul timp de aproximativ 10 minute sa se usuce, timp in care se intoarce o data.

- Se taie pe rand fasiile de aluat cu ajutorul pintenului cu rotita (se taie initial fasii de forma dreptunghiulara, de lungimea fasiei de aluat obtinute insa cu o latime de aproximativ 2 cm, in functie de preferinte).

- Fiecare fasie de aluat obtinuta se taie la randul ei (cu ajutorul pintenului cu rotita) astfel incat sa se obtina bucatele de aluat cu lungimea de aproximativ 3 - 3, 5 cm (in functie de preferinte).

- Se modeleaza cu degetele farfalle, din fiecare bucatica de aluat in parte (se strange si se comprima usor bucatica de aluat in portiunea sa centrala, intre index si police). Cu ”putintica rabdare” veti modela aluatul asa cum doriti. Cu sinceritate spun ca a fost o indeletnicire care mi-a placut foarte mult (o joaca - prima mea incercare de a modela farfalle).

- Se lasa pastele modelate la uscat (astfel isi vor pastra forma frumoasa in timpul fierberii) pe o suprafata putin infainata, la distanta mica unele de altele, fara a le suprapune.

Pentru dressing:
- Se pune intr-un bol mierea, uleiul de masline, semintele de mac, otetul din vin alb, zeama de lamaie (proaspat stoarsa), coaja de lamaie, mustarul / semintele de mustar (pentru comoditate, puteti aseza ingredientele direct in bolul mixerului).

- Se mixeaza foarte bine ingredientele pregatite. Se obtine un dressing delicios, usor cremos.
- Dressingul se pastreaza la rece (pana in momentul in care urmeaza a fi folosit) intr-un shaker, astfel incat sa poata fi amestecat energic din cand in cand.

Pregatirea salatei:

- Pastele se fierb in apa clocotita in care s-a adaugat in prealabil putina sare (se amesteca apoi usor cu o lingura din lemn). Pastele se strecoara, se clatesc cu apa rece si apoi se strecoara din nou.

- Se amesteca intr-un bol mare pastele preparate in prealabil, bucatile de pepene (eu am ”decupat” semisfere) si branza (taiata bucatele sau rasa pe razatoare - dupa preferinte).
- Dressingul pregatit se amesteca inainte de servire cu frunzele de menta maruntite.
Se pune dressingul peste amestecul cu paste pregatit anterior. Se amesteca usor de cateva ori.

- Pepenele galben (pastrat la rece) se spala, se sterge si se taie in doua jumatati (este preferabil sa taiati pepenele usor oblic, pentru un aspect mai placut). Se indeparteaza semintele si o parte a miezului cu ajutorul unei linguri (este important ca scobitura formata sa fie incapatoare si cu o forma rotunda cat mai frumoasa). Se stropeste miezul fructului cu putina zeama de lamaie.

- Inainte de servire, se adauga amestecului pregatit cateva bucati de frunze de salata lollo.
- Se decoreaza salata inainte de servire cu merisoare.
- Salata pregatita se serveste imediat.
* (avand in vedere ca exista mai multe grupuri / varietati de pepene galben, autorul cartii mai sus mentionate recomanda in mod special folosirea pepenilor ”Cantaloupe” - varietatea originara din Orientul Mijlociu, de forma sferica, usor turtit, cu un gust foarte dulce si deosebit de aromat sau ”Honeydew Melons”) . Eu am folosit ”Honeydew Melons” (a fost dulce, zemos, parfumat si aromat - este o conditie esentiala pentru reusita salatei, avand in vedere ingredientele viitorului dressing si compozitia umpluturii) . Este important de asemenea sa alegeti pepeni cu coaja frumoasa (daca urmati modul de prezentare al autorului cartii - acela de a servi salata in interiorul fructului). Pepenii se pastreaza la rece pana inainte de utilizare.

** Eu am pregatit o cantitate mai mare de paste - aproximativ 480 g cu gandul la cina din ziua urmatoare insa daca dumneavoastra doriti puteti micsora cantitatile ingredientelor:

Cu putin timp in urma, am primit in dar (de la o prietena foarte draga) o carte cu retete culinare minunate: ”Easy Dinners - Healthy Recipes”. m-am oprit astazi asupra unei retete (”Fontina & Melon Salad”), ce reuneste ingrediente care noua ne plac in mod deosebit.

Este o salata racoritoare si delicioasa, potrivita pentru aceste zile calde de vara (o vara care sper din tot sufletul sa dureze cat mai mult, ”sa intarzie” - chiar daca se apropie incet, incet timpul ”sa plece” si apoi sa fie urmata de o toamna lunga si calduroasa).

Pentru aceasta salata aveti nevoie de paste (farfalle). Eu sunt inca ”la inceput de drum” (cum s-ar spune) in ceea ce priveste pregatirea pastelor (in plus, aceasta este prima mea incercare de a pregati si modela ”farfalle”). a fost un proiect placut iar modelarea ”fluturasilor” din aluat a fost o relaxare totala si o mare bucurie.


Reteta aluatului pentru paste (preparare manuala) apartine cartii: ”Tehnici culinare si ustensile de bucatarie”. Este preferabil sa pregatiti pastele inainte si sa le lasati putin la uscat astfel incat ele sa isi pastreze forma frumoasa si in perioada fierberii.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Tocana taraneasca

Tocana taraneasca

Tocana taraneasca
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu Branza de Vaci
3
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Tort cu visine, capsuni, zmeura si ciocolata alba
4
Dulciuri

Tort cu visine, capsuni, zmeura si ciocolata alba

Tort cu visine, capsuni, zmeura si ciocolata alba
Placinta cu Branza si Stafide
5
Dulciuri

Placinta cu Branza si Stafide

Placinta cu Branza si Stafide
Parteneri
Mancare de ciuperci in sos de rosii cu cartofi
Bucataras.RO

Mancare de ciuperci in sos de rosii cu cartofi

Un preparat de post foarte bun si satios.Va recomand aceasta mancare pentru ca este gustoasa.Sper sa va placa!

Mancare de ciuperci in sos de rosii cu cartofi
Cozonac oparit
Culinar.RO

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!