Triunghiuri foietate cu branza

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa
Triunghiuri foietate cu branza

Ingrediente

  • Pentru 16 buc
  • Aluat
  • -500 g faina
  • -7 g drojdie proaspata (sau 2 g drojdie uscata)
  • -200 ml lapte
  • -1 ou, intreg
  • -1 albus
  • -1 lingurita zahar
  • -1 lingurita sare
  • -4 linguri ulei
  • Pentru uns
  • -4 linguri ulei
  • -50 g untura de porc, topita, dar calduta sau 60 g unt cu 82 % grasime, topit, dar caldut
  • Umplutura
  • -400 g urda / branza de vaci
  • -100 g telemea, sarata
  • -1 ou
  • In plus
  • -1 galbenus usor batut cu 1 lingura de apa rece
  • -seminte pentru presarat: mac, susan, negrilica, etc, dupa preferinta ( optional)
  • Daca nu aveti untura de porc puteti sa o inlocuiti cu unt gras, dar trebuie sa tineti cont ca untura da o fragezime deosebita aluaturilor si ramane cea mai buna alegere

Mod de preparare

Aluat
Frecati drojdia proaspata cu zaharul pana se lichefiaza. Adaugati 4 linguri de lapte caldut ( din cantitatea totala) si lasati putin deoparte sa se activeze.

** Daca folositi drojdie uscata, diluati-o impreuna cu zaharul in 4 linguri de lapte caldut si lasati deoparte pana incepe sa faca basicute la suprafata.

Intre timp, cerneti faina intr-un bol mai mare si amestecati-o cu sarea.
Faceti la mijloc o adancitura si turnati oul intreg batut impreuna cu albusul, laptele caldut si drojdia activata.
Framantati un aluat omogen, apoi adaugand pe rand cate 1 lingura de ulei, continuati sa framantati pana cand aluatul devine foarte neted si complet nelipicios
Impartiti aluatul in 16 bucati a cate 55-56 g fiecare si dati-le forma de bile.
Puneti 2 linguri de ulei intr-un vas mic.
Tavaliti pe rand bilele de aluat prin ulei pe masura ce le modelati, astfel incat acestea sa fie bine unse pe toate partile si asezati-le intr-un castron.
Acoperiti totul cu folie alimentara, apoi cu servet de bucatarie si lasati aluatul sa se odihneasca si sa creasca, intr-un loc cald, timp de aproximativ 1 ora.

Umplutura
Amestecati foarte bine ingredientele prevazute la umplutura pana obtineti o compozitie omogena si cremoasa.

Topiti untura/untul, lasati sa se racoreasca, dar sa ramana calduta si amestecati-o cu cele 2 linguri de ulei ramase.
Ungeti putin planul de lucru cu acest amestec.
Luati pe rand cate o bila si intindeti-o intr-o foaie de aluat dreptunghiulara cu o grosime de 2-3 mm si ungeti-o cu amestecul de untura si ulei cu ajutorul unei pensule.
Pastrati restul bileleor in castronul acoperit cu folie.
Prindeti de marginile foii de aluat si trageti usor de ele, astfel incat folosindu-va de elasticitatea aluatului sa obtineti in final un dreptunghi de cca 30x50 cm.

** Foaia de aluat trebuie sa fie foarte subtire, aproape transparenta, iar daca in aluat vor aparea mici perforatii, acestea se vor camufla in procesul plierii aluatului.

Stropiti aluatul cu amestecul de grasime si pliati in doua, pe lungime.
Puneti 1 lingura cu varf de umplutura la unul din capetele noului dreptunghiului format ( lung si ingust).
Aduceti unul din colturile aluatului peste umplutura, astfel incat acoperind-o sa obtineti un triunghi.
Continuati sa pliati aluatul, din partea cu umplutura catre capatul liber, intotdeauna urmand una din laturile triunghiului format, pe toata lungimea dreptunghiului, asa incat sa obtineti la final o forma triunghiulara.
Aduceti marginile aluatului ramase libere dedesubtul triunghiului format si transferati distantat intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Repetati operatiunile pentru toate bilele de aluat ramase.
Ungeti aluatul triunghiurilor cu galbenus si optional, presarati cu semintele preferate.
Dati la cuptorul preancalzit, pentru cca 25-30 min, la 190 grade sau pana ce aluatul este copt si frumos rumenit.
Scoateti-le pe un gratar si lasati sa se racoreasca.

Serviti caldute, dar sunt la fel de bune si reci.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Tocana taraneasca

Tocana taraneasca

Tocana taraneasca
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu Afine
3
Dulciuri

Prajitura cu Afine

Prajitura cu Afine
Prajitura cu Branza de Vaci
4
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Piept de pui cu sos gorgonzola
5
Mancaruri cu carne

Piept de pui cu sos gorgonzola

Piept de pui cu sos gorgonzola
Parteneri
Gem de gutui
Bucataras.RO

Gem de gutui

Este prima oară când pregătesc gem de gutui. Mi se părea mereu o treabă tare migăloasă, dar cum am avut multe...

Gem de gutui
Cozonac oparit
Culinar.RO

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!