Ingrediente

350 grame foi yufka (gata taiate in forma de triunghi Se pot folosi si cele in forma de cerc pe care le taiem in triunghiuri)
2 oua ecologice
300 grame branza feta de oaie
120 ml lapte
2 legaturi patrunjel
50 grame chimen
50 grame susan negru

Mod de preparare

Börek (dar și Burek in alte variante) este o familie de produse de patiserie coapte sau prajite confecționate dintr-un aluat subtire cunoscut sun numele de yufka. Acesta poate fi umplut cu brânză, carne tocată, sau legume.

Cel mai probabil, inventat în ceea ce este acum Turcia modernă, ​​în provinciile anatoliene ale Imperiului Otoman, în epoca sa timpurie, a devenit un element popular al bucătăriei otomane. Se poate pregati într-o tigaie mare și apoi se taie în porții, după coacere, sau ca produse de patiserie individuale.

Börek este, de asemenea, foarte popular in bucatariile din fostul Imperiu Otoman, în special în Africa de Nord și în Balcani. Bucătăriile slave oferă, de asemenea, derivate ale börek. börek este, de asemenea, o parte din Mizrahi și tradițiile evreiești sefarde.

Acestea au fost adoptate cu entuziasm de catre comunitatile evreiesti otomane, si au fost descrise, impreuna cu boyos de pan si bulemas, ca formand "trio-ul de produse de patiserie proeminenta otomane eBörek isi are originile in bucataria turceasca (cf. Baklava) și este una dintre cele mai semnificative și, de fapt, elemente stravechi ale bucataria turceasca, dupa ce au fost dezvoltate de catre turci din Asia Centrala inainte de migrarea spre vest de la Anatolia.

börek in limba turcă se refera la orice fel de mancare făcut cu foile de placinta yufka. Numele vine de la cuvantul Bur care in limba turca inseamna "a se rasuci".

Turcia moderna se bucura de o mare varietate de variatii regionale ale börek, cum ar fi:
Su böreği "apa börek” este una dintre cele mai frecvente tipuri. Straturile de aluat sunt fierte in vase mari pentru scurt timp, apoi un amestec de branza feta, patrunjel si ulei este presarat intre straturi. Aceasta compozitie este unsa cu unt și gatita intr-un cuptor de zidarie.

Sigara böreği “tigara börek” sau Kalem böreği "stilou börek", sunt niste placinte in forma cilindrica, adesea umplute cu branza feta, patrunjel cartofi si, uneori, cu carne tocata sau mezeluri o varietate de legume, ierburi si condimente sunt folosite in böreks, cum ar fi spanacul, urzica, praz, dovlecei și de obicei piper negru. Numele Kalem böreği a fost adoptat în septembrie 2011 de catre unele organizatii de patiserie turcesti, in scopul de a evita aluziile la fumat.

Paçanga böreği, este o specialitate tradițională evreiască sefardă din Istanbul umpluta cu pastırma (patrama) sau kașar (casacaval) si ardei verzi taiati juliene, care sunt prăjite în ulei de măsline și servite ca un meze (aperitiv) .

Saray böreği "palatul börek" este o pacinta börek stratificata în care untul proaspăt este rulat intre fiecare dintre foile de aluat. Talas böreği sau börek "rumegus" sau "austriac" Nemse böreği, este un mic patrat börek cea mai mare parte umplut cu cuburi de carne de miel si mazare verde, foarte pufos si crocant.

Kol böreği "bratul börek" este pregatit in forma de rulouri lungi, fie rotunjite sau captusite si umplute fie cu carne tocata, branza feta, spanac sau cartofi și coapte la o temperatură scazuta. Sarıyer böreği este o versiune mai mica si a variantei de ”Kol böreği”, numit dupa Sarıyer, un cartier din Istanbul gül böreği "a crescut börek", de asemenea, cunoscut sub numele de "rotund sau börek spirală" Yuvarlak böreği sunt placinte rulate in forma de spirale mici si au o umplutura mai picanta decat alte placinte börek.

Cig börek sau "börek cruda" Çibörek este un börek in forma de semicerc, umplut cu carne tocata si prajit in ulei pe partea concava, foarte popular in locuri cu o comunitate tatara infloritoare, cum ar fi Eskișehir, Polatlı și Konya.

Töbörek este un alt soi tatar, similar cu un çibörek, dar coapte fie in fata convexa a sacului, sau intr-un cuptor zidarie in loc de a fi prajite în ulei. Laz böreği, o specialitate a regiunii Rize, este o versiune dulce, umplut cu muhallebi (o budinca de lapte in stil otoman) si servite stropite cu zahar pudra.

Daca nu v-ati plictisit pana acum fiti atente ca urmeaza reteta! (dupa cum observati m-am molipsit de la Roxana cu aceste prezentari. Intrucat si eu sunt o pasionata a bucatariei turcesti si in special a foilor de placinta yufka (va amintiti retetele mele anterioare cu aceste foi?) , astazi o sa va prezint varianta mea de Sigara böreği:

Pregatim umplutura amestecand cu ajutorul unui robot branza, 60 ml lapte, 1 ou si chimenul.
Intindem foile de placinta pe o hartie de copt.
Punem cate 1 lingura de umplutura in partea cu baza triunghiului.

Pliem laturile din stanga si din dreapta bazei triunghiului peste umplutura.
Rulam triunghiul pornind dinspre baza inspre varf.
Inainte sa terminam de rulat tot triunghiului inmuiem virful triunghiului in putina apa si apoi il lipim de ruloul format

Asezam tigaretele ntr-o tava de copt unsa cu unt. Amestecam 1 ou cu 60 ml de lapte si ungem cu acesasta compozitie tigaretele umplute cu branza si apoi presaram susanul negru.

Incalzim cuptorul la 180 de grade si coacem cca 35 de minute. Reteta originala se prepara prin prajirea tigaretelor in ulei dar eu am ales varianta dietetica de coacere. Cei care au calatorit in Turcia si au gustat patiseria turceasca stiu ca aceasta are niste arome de neuitat.
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Sigara Boregi" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

Caserola vidare 2.366 L

- 20 %
199.99 lei
159.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

Fii primul care lasa un comentariu
Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Sigara Boregi