Scoverzi cu Curechi si Crumple (Placintute cu Varza si Cartofi)

Postat pe: 10-02-2012
(3)

Ingrediente

300 gr aluat de paine dar ceva mai moale
2 linguri de varza murata (marunta de tot)
2 cartofi potriviti, copti la cuptor
sare si piper, daca mai este cazul (depinde de gustul verzei folosite)
untura cat o nuca (eu am folosit ulei de coconut)
o lingurita de unt

Mod de preparare

De data asta eu am fentat si am luat-o pe scurtatura pentru ca am avut cumparat un aluat de pizza (care e ca si cel de paine), am avut si cateva linguri de varza tocata si murata intr-un borcanel si cum aluatul prea mult nu se poate tine la frigider, am purces la treaba ..... mi-a venit pofta pe scoverzile astea in timp ce ma uitam prin frigider dupa resturi de alimente ca sa fac o pizza.

Deci, cartofii se coc in cuptor sau in microunde si dupa racorire (atat cat sa ii puteti tine in mana fara sa va ardeti) se decojesc si se pun intr-o farfurie si cu ajutorul unei furculite, se zdrobesc. Se pune lingurita de unt peste ei, sare si putin piper, se amesteca bine pana s topeste untul. Apoi se adauga varza murata, se omogenizeaza, se portioneaza in 5-6 si se pun deoparte.

Se ia aluatul de paine, se portioneaza in 5-6 bucatele, prin taiere, nu prin rupere.
Fiecare bucatica de aluat se intinde putintel, se ia cu lingura din compozitia de varza si cartofi (o portie) se face o mingiuta din ea, se pune in mijlocul aluatului intins. Este bine de stiut ca, daca aluatul e prea vartos, scoverzile nu se lipesc bine, nu sant maleabile si umplutura poate sa iasa din ele in momentul in care le intindem si le pregatim pentru prajit.

Deci dupa ce am pus amestecul varza/cartofi, aducem spre mijloc marginile aluatului si ne asiguram ca sant bine lipite intre ele. Dupa ce am procedat la fel cu toate scoverzile, punem o tigaie pe foc si din untura prevazuta la reteta, luam putintel si ungem tigaia. Cand este infierbantata suficient, se pune prima scovarda in tigaie. In timpul in care se infierbanta untura si tigaia, noi intindem pe rand scoverzile. Le facem subtiri de circa jumatate de centimetru grosime.

Le prajim in tigaie, la foc mic, mai miscam de tigaie din cand in cand sa nu ardem aluatul prea tare, apoi intoarcem pe partea cealalta si prajim. Procedam la fel cu toate celelalte.
Se servesc asa simple, cu lapte batut sau lapte dulce, cu smantana sau chiar langa o tocana de carne
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Scoverzi cu Curechi si Crumple (Placintute cu Varza si Cartofi)" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 28 %
249.99 lei
179.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

pupi
•  20.02.2013 01:45:45

Nimeni nu a spus ca este specifica unei anumite zone. Normal ca se gaseste in toate partile tarii, e o reteta taraneasca, o reteta pe care fiecare taran si orasan cu frica de Dumnezeu o pregatea cu precadere in perioadele postului ortodox. Nici prin cap nu mi-a trecut sa o fac strict reteta ardeleneasca

danielcozma391
•  19.02.2013 13:49:15

Imi pare rau sa sustin ca aceasta reteta mai poate fi gasita si in toata Moldova,si tot Banatul.Pana la aparitia fabricilor de paine care sa invadeze piata de consum,panificatia se facea acasa la cuptor si pe plita sobeiIntradevar emblematic

iuliajewel
•  16.02.2012 14:28:38

Minunat!!! Duci traditia mai departe, ne lasi mostenire noua si generatiilor care vin, aceasta mancare aproape emblematica pentru ardeal !!!

Mutumim :))

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Scoverzi cu Curechi si Crumple (Placintute cu Varza si ...