Ingrediente

2 1/4 cups de faina (285 gr + 1 lingura) si ceva in plus pentru blatul de lucru
1 lingura zahar
praf de sare
2 batoane de unt (225 gr)
8 oz cream cheese (225 gr)
2 linguri de smantana sau iaurt grecesc
2 oua pentru uns
zahar demerara zahar brun (firicele nelipicioase) ptr decor
Umplutura
3/4 cup stafide (o cana de 250 ml plina pe 3/4 cu fructe) apa cat sa acopere stafidele
4 linguri de zahar (brun ar fi ideal)
vanilie dupa gust
1 cup nuci (o cana de 250 ml plina cu nuci pisate)
1/2 cup gem de caise (de casa ptr ca cel din alimentara contine pectina chimica si se lichefiaza la caldura cuptorului)
1/2 lingurita de scortisoara

Mod de preparare

Faina se amesteca cu zaharul si praful de sare. Untul se feliaza si se adauga peste faina dupa care, cu ajutorul degetelor, frecam pana obtinem o compozitie faramicioasa (ca si faramiturile de paine).

Se adauga deasupra cream cheese si smantana (iaurt) dupa care se framanta bine sa obtinem un aluat omogen. Cine doreste si are food processor poate prepara aluatul in acesta.

Se scoate aluatul din vas (food processor) , se aseaza pe blatul de lucru infainat si se mai framanta 1 minut. Aluatul va fi lipicios daca il framantam mai mult. Se imparte in 4 bucati dupa care se intinde in 4 foi dreptunghiulare.

Fiecare foaie se imbraca in film alimentar si se pune la frigider pentru o ora sau doua.
Intre timp se prepara crema.

Stafidele se acopera cu apa, se adauga peste ele zaharul, vanilia si scortisoara si se pun la fiert. Le fierbem pana scade toata apa si stafidele devin caramelizate. In cazul in care a mai ramas putin lichid, se scurge.

Punem stafidele fierte in vas separat si lasam sa se racoreasca. Adaugam deasupra lor nucile pisate grosier si cu un blender plonjor transformam totul in pasta (pe cat este posibil). Se lasa la racit.
Se scoate tot cate o foaie de aluat din frigider si se unge cu 1/4 crema de stafide, se ruleaza si se impatura inapoi in filmul alimentar.

Se pune la frigider si se scoate a doua foaie dupa care procedam la fel ca mai sus. Cand am terminat de umplut toate patru foile le lasam inca o ora la frigider. Se scot pe rand tot cate un rulou, se feliaza la 1, 5 cm si se aseaza pe o tava de copt cu terminatia (lipitura) dedesubt.

Ouale se sparg, se bat bine, se amesteca cu 1-2 linguri de apa si ungem prajiturelele. Deasupra presaram zaharul brun si le introducem la cuptorul preancalzit la foc putin mai maricel (375 f sau190 c).
Cand sunt aurii spre brun se indeparteaza din cuptor, se pun pe un gratar sa se raceasca, se pudreaza cu zahar vanilat si se servesc reci. Langa un ceai sant nemaipiomenit de bune..

Nota ... Aceste rugelach sunt niste prajiturele pe care vrei sa le pui de sarbatori (si numai) pe orice platou cu dulciuri. In general rugelach se prepara in forma de cornulete dar si varianta "rulada" este preparata. Imi place mai mult forma asta din cauza aspectului final, (e mai frumos Wink Very Happy).

Am mancat de-a lungul anilor fel de fel de umpluturi la aceste rugelach dar totusi, cele mai renumite si "de baza" daca se poate spune asa sunt: cream de stafide si nuci (cea pe care am sa o prezint), crema de caise si ciocolata.

Daca nu sunteti sclavele retetelor si va place sa va jucati putin cu ingredientele puteti jongla bine la umplutura ... inventivitatea este mare Wink Very Happy ... Deci, acuma, banala crema de stafide/nuci.
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Rugelach" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

Fii primul care lasa un comentariu
Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Rugelach