Pogaca

Complexitate
redusa
Pogaca

Ingrediente

  • -300 ml lapte, caldut
  • -10 g zahar
  • -1 lingurita sare
  • -500 g faina tip 650
  • -2 lingurite drojdie uscata / 21 g drojdie proaspata
  • Altele
  • -50 g unt, topit si racorit
  • -1 galbenus sau 1 galbenus + 1 lingura lapte (usor batute) -susan / mac / seminte in, etc
  • -unt, pentru tava

Mod de preparare

Ungeti cu unt, in strat subtire, inclusiv peretii laterali, o tava rotunda cu diametru de circa 23 cm si tapetati fundul tavii cu hartie de copt.

Puneti in masina de paine ingredientele in urmatoarea ordine: laptele caldut in care ati dizolvat zaharul si sarea, faina cernuta si la sfarsit, drojdia uscata. Daca folositi drojdie proaspata, alifiati-o cu zaharul din reteta si dizolvati in putin lapte caldut (din cantitatea precizata la ingrediente). Setati programul de aluat.

Daca nu folositi masina de paine, procedati astfel: frecati drojdia cu zahar, dizolvati in ½ cantitate din laptele caldut, prevazut la ingrediente apoi, inglobati cateva linguri de faina. Lasati acoperit la crescut. Turnati peste restul ingredientelor si framantati un aluat bine legat. La nevoie mai adaugati putina faina, astfel incat aluatul sa nu ramana lipicios.

Transferati pe masa usor infainata si framantati in continuare inca 10 min, pana obtineti un aluat elastic. Puneti-l intr-un bol uns cu putin ulei, acoperiti bine si lasati la crescut, in loc cald, pana isi dubleaza volumul.

Scoateti aluatul pe planul de lucru usor infainat si portionati in 13 bile. Aplatizati-le cu mana sau cu sucitorul intr-o forma ovala. Treceti fiecare bucata prin untul topit si racorit, astfel incat sa fie acoperite pe ambele parti si scurgeti-le pe marginea recipientului, pentru a elimina excesul de unt.

Transferati feliile de aluat in tava pregatita, in asa fel, incat felia precedenta sa fie acoperita pe jumatate de urmatoarea. La final, ultimele 2 felii asazati-le dupa tiparul obisnuit, dar ridicati prima felie si asazati-o dedesubt pe ultima.

Lasati acoperit pentru inca 30 min, la crescut.
Ungeti cu galbenus / galbenus usor batut cu 1 lingura de lapte si presarati cu susan sau mac ori seminte in.

Dati la cuptorul preancalzit, la foc mare, in primele 25 min si la foc mediu, in urmatoarele 20 min. Daca vedeti ca partea de sus a painii s-a colorat prea intens, acoperiti-o cu hartie de copt pe restul perioadei de coacere.

Scoateti din cuptor, asteptati 5 min apoi, scoateti din forma si lasati la racit, pe un gratar.
Puteti sa o serviti, fie calduta (incercati tartinata cu unt, unt si miere, miere, diferite dulceturi, etc), fie rece (in loc de painea obisnuita).
In zona balcanica, produsele de brutarie sunt cunoscute sub denumirea de " Pogace" sau " Poğaça".

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Fanta
1
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
2
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Cozonac cu carne in foi de varza murata
4
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Desert mini-tarte pufoase cu crema de vanilie si capsuni
Bucataras.RO

Desert mini-tarte pufoase cu crema de vanilie si capsuni

Un deliciu, un rasfat dulce!

Desert mini-tarte pufoase cu crema de vanilie si capsuni
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola