Placinta din Faina de Naut

Postat pe: 10-05-2013
(0)

Ingrediente

300 gr faina de naut
1 l de apa rece
1/2 pahar cu ulei
+ ulei pentru tava
rozmarin sau ceapa verde
sare si piper

Mod de preparare

- faina de naut se amesteca cu apa, amestecati cu telul ca sa nu ramina cocoloase ... apoi lasati la rece cel putin o ora dar cu cit o lasati mai mult cu atit e mai bine caci devine mai usor de digerat (se poate lasa si o noapte, eu am lasat-o o dimineata intreaga).

Cine vrea pune o crenguta de rozmarin in aluatul acesta ca de clatite si inainte sa il verse in tava scoate creanga, aluatul va fi oricum parfumat.. asta daca nu va plac acele de rozmarin prin placinta..

Adunam cu o lingura spuma care se formeaza si o aruncam.. Incalzim cuptorul la 220 °c (in mod normal se coace in cuptor cu lemne ca pizza) si turnam ulei in tava pe care o vom folosi de cca 2 mm pe toata suprafata / fundul tavii.

Apoi amestecam putin cu o lingura aluatul (trebuie sa fie foarte lichid) caci are tendinta sa se lase la fund o parte din faina si apoi acest amestec in varzam in tava cu ulei. Tava ar trebui sa fie una de arama.

In varianta cu ceapa verde presarati ceapa verde tocata desupra.
Coaceti pentru cantitatea de mai sus 40-50 minute si apoi ar fi bine sa dati citeva minute si la grill

Pentru ca stratul de aluat din acesta foarte lichid (ca cel de clatite) nu trebuie sa fie foarte gros maxim 5 mm pentru cantitatea de mai sus eu am folosit o tava cu dimensiunile 29 cm*39 cm (stabiliti voi aria si pregatiti proportia corecta pentru tava pe care o aveti acasa)
In general se numeste farinata dar local poarta si alte nume de exemplu in Liguria se numeste fainâ de çeixi in dialectul genovez sau fain in cel al locuitorilor din La Spezia dar si in Sardinia unde tot genovezii au adus-o se numeste fainé sau fainò. In Toscana se numeste cecina desi tot in Toscana in zona Livorno se mai numeste si simplu "torta" (sau torta di ceci - ceci=naut) iar la Pisa "foaccia con la cecìna".

Genovezii emigranti au dus-o si pe alte meleaguri astfel ca si in america de sud se numeste tot faina. In Piemonte bela cauda de unde foarte probabil si denumirea in zona franceza Toulon cade in timp ce in sudul frantei a fost preluata cu numele in dialectul nizard: socca. In Gibraltar adusa de genovezi se numeste calentita si e considerata mincare nationala.

dupa varianta se poate prepara simpla cu rozmarin sau cu ceapa verde depinde de zona: cea simpla (cu rozmarin) se serveste cu sare si piper macinat proaspat, in Toscana iar in Liguria cu ceapa verde. Mie imi place cea cu ceapa verde, am mai facut-o si alte dati. Insa si cea simpla cu rozmarin si servita cu sare si piper nu-i de lepadat

Taiati si serviti cu sare si piper macinat proaspat ... se poate servi cu brinzeturi (stracchino, crescenza, gorgonzola sau se pune ca un snitel intre doua felii de piine, se poate minca si cu vinete marinate (eu nu am incercat)

Exista si o varianta cu cirnat ca in Sardinia (cirnat crud caruia i se scoate pielita si se rupe bucatele apoi carnea se aseaza ici colo in tava).
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Placinta din Faina de Naut" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 12 %
249.99 lei
219.99 lei

Fierbator Style White

- 13 %
299.99 lei
259.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

Fii primul care lasa un comentariu
Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Placinta din Faina de Naut