Paine Neframantata in Dutch Oven

Complexitate
redusa
Paine Neframantata in Dutch Oven

Ingrediente

  • 1 pachet de drojdie uscata (la mine are 7 gr)
  • 1 si 1/2 cani apa (375 ml) calda (nu fierbinte)
  • 3 cani (520 gr) faina alba
  • 1 si 1/2 lingurita de sare

Mod de preparare

O paine pe care merita sa o faci intr-o zi in care ai nevoie sa lenevesti, sa vizionezi filme vechi, sa stai in pijama si sa fii alintata.

Pentru ca painea are nevoie de 12-18 ore de stat pana dospeste bine, e de preferat sa se faca de cu seara si sa o pastram la frigider pana dimineata.

Se amesteca drojdia cu apa calda, faina se amesteca cu sarea dupa care se combina cele doua intr-un vas mai mare. Vom obtine un aluat moale, foarte moale si foarte lipicios care nu se va putea intinde absolut de loc.

Acoperim vasul cu folie alimentara, apoi cu folie de aluminiu si cu un prosop si punem la frigider peste noapte. A doua zi scoatem vasul din frigider si lasam circa o ora pe masa din bucatarie ca sa ajunga la temperatura camerei.

Intr-un vas punem un servet curat si presaram peste el putina faina de malai dupa care punem deoparte. Presaram putina faina alba pe blatul de lucru si rasturnam aluatul deasupra. Cu mainile infainate adunam aluatul foarte lipicios si il impaturam din cele patru laturi (sus/jos/dreapta/stanga) si aducem spre mijloc.

Cu partea unde s-a unit aluatul in urma ridicarii il asezam in vasul cu panza curata presarata cu malai, deasupra lui, si acoperim cu folie alimentara. Lasam circa 15 minute, presaram putin malai la suprafata aluatului dupa care acoperim din nou si lasam la loc cald pana dospeste.

Cu aproximativ 20 de minute inainte de a pregati painea in tava pornim cuptorul la temperatura mare (475 f/ 250C) si introducem un vas de fonta emailat, cu capac cu tot, in cuptor (in lipsa vasului de fonta se poate folosi un vas termorezistent cu capac).

Dupa ce au trecut cele 20 de minute de cand am pornit aragazul, cu ajutorul manusilor de bucatarie scoatem vasul infierbantat din cuptor si cu grija ridicam capacul.

In interiorul lui, prin rasturnare, asezam aluatul de paine, gata dospit (va fi moale deci nu il putem lua in mana) si in felul asta partea care a fost lipita in urma asa zisei framantari (impaturat) a aluatului va fi la suprafata, acoperim cu capacul fierbinte si introducem din nou la cuptor. Nu ridicam capacul in primele 20 de minute.

Dupa trecerea celor 20 de minute indepartam capacul (avem grija sa folosim manusa de bucatarie pentru ca totul este foarte fierbinte) si mai lasam in cuptor inca 10 minute.

Painea coapta o indepartam din cuptor, asezam pe un gratar pentru racire dupa care ne bucuram de bunatatea painicii asteia.

Pentru doritorii de placeri tari cum spune sotul meu, la aceasta painica se poate adauga marar uscat, branzica, rosmarin etc, etc, pentru a-i imbunatati gustul.

Eu am lasat-o simpla ca la mama ei, vatra satului.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Tocana taraneasca

Tocana taraneasca

Tocana taraneasca
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu Branza de Vaci
3
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Placinta cu Branza si Stafide
4
Dulciuri

Placinta cu Branza si Stafide

Placinta cu Branza si Stafide
Oua Colorate cu Hartie Creponata
5
Aperitive

Oua Colorate cu Hartie Creponata

Oua Colorate cu Hartie Creponata
Parteneri
Miere de papadie
Bucataras.RO

Miere de papadie

"Papadia este o planta medicinala folositoare pentru tratamentul afectiunilor hepatice si biliare. Are un efect...

Miere de papadie
Cozonac oparit
Culinar.RO

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!