Paine Mestesugareasca

Complexitate
redusa
Paine Mestesugareasca

Ingrediente

  • -6 1/2 cani faina sau 3 1/2 cani faina integrala + 3 cani faina alba
  • -3 cani apa calduta
  • -1 1/2 lingura drojdie granulata
  • -1 lingurita sare

Mod de preparare

Alegeti un bol de plastic mai mare la care sa aveti capac si in care puneti toata faina cernuta. Vasul sa fie maricel ca aluatul isi dubleaza bine volumul si nu trebuie impiedecat sa creasca.

Separat, amestecati drojdia si sarea in apa calduta, omogenizati putin, fara a insista prea mult. Nu trebuie sa asteptati sa se dizolve complet ingredientele, iar daca mai raman granule de drojdie nu este nimic.

Turnati treptat compozitia lichida peste faina si amestecati cu o lingura de lemn pana se incorporeaza bine. Aluatul trebuie sa ramana mai moale si nu necesita sa fie framantat cu mana. Arata ca un aluat de blat mai tare.

Acoperiti cat puteti de bine cu capac si lasati vasul circa 2 ore la temperatura camerei, apoi il dati la frigider. Aici are loc maturizarea aluatului si cu cat sta mai mult in frigider, cu atat va fi mai delicioasa painea. Ea poate sta in frigider de la cateva ore, peste noapte sau pana la 14 zile.

Prin urmare, cand aveti pofta de paine calda sau aveti timp la dispozitie, scoateti cu mainile bine infainate aluatul din vas pe masa infainata si ea. Dati-i repede forma dorita - paine rotunda, franzela, bagheta, etc, fara sa framantati si fara sa-i faceti aluatului multe cute pentru ca ele vor crapa in cuptor.

Puneti aluatul modelat intr-o forma tapetata cu hartie de copt si lasati-l circa 10 min la odihna, la temperatura camerei. Nu ungeti cu nimic, nici forma, nici hartia pentru ca painea nu se va lipi de ele. In acest timp preincalziti cuptorul la temperatura mare (230 grade).

Crestati aluatul in ce forma doriti - cruce, linii in diagonala, etc cu lama unui cutit. Dati la cuptorul bine incins, pe gratarul din mijloc, pe care ati intins o folie de aluminiu si peste care asezati forma, punand in acelasi timp, dedesubtul gratarului, un vas plin cu apa. Astfel, in cuptor, de jos in sus, vom avea: o tava goala a aragazului in care punem vasul cu apa, un gratar la mijlocul cuptorului, pe care este intinsa o folie de aluminiu peste care este pusa tava cu aluatul de paine.

In felul acesta in cuptor vom avea abur, dar care nu va ajunge direct pe tava si nu va influenta coacerea painii in partea ei de jos.
Aburul degajat pe timpul coacerii va face painii o coaja mai buna si miezul mai umed, dar deloc clicos.

Coaceti la foc mare, aproximativ 45 min sau pana ce este coapta, bine rumenita spre maronie si coaja suna tare si a gol daca este lovita putin. Scoateti din cuptor, lasati cateva minute sa se racoreasca, apoi lasati-o la racit complet, pe un gratar.
Nu necesita acoperire cu prosop.
nu spalati bolul dupa ce ati scos din el aluatul.
Este recomandat sa faceti un alt aluat pentru urmatoarea paine, in acelasi vas, in care mai sunt ramasite de aluat dospit de la painea precedenta.
Daca veti proceda astfel o sa constatati ca de fiecare data painea este tot mai buna ca cea pregatita inainte.

Se pot adauga seminte, masline, frunze uscate sau orice vreti pentru arome in momentul in care se modeleaza aluatul.

Din acest aluat puteti aII furaaII putin si sa va faceti repejor, asa de pofta, cateva placinte cu branza, varza calita, magiun, gem, etc sau cu ce vreti voi si sa le prajiri in putin ulei.

Daca va este de ajutor, intrati aici;
http: //www. Youtube. Com/watch? v=jfjzpm-_2-m

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Tocana taraneasca

Tocana taraneasca

Tocana taraneasca
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu Branza de Vaci
3
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Placinta cu Branza si Stafide
4
Dulciuri

Placinta cu Branza si Stafide

Placinta cu Branza si Stafide
Oua Colorate cu Hartie Creponata
5
Aperitive

Oua Colorate cu Hartie Creponata

Oua Colorate cu Hartie Creponata
Parteneri
Desert tortulet cu migdale, crema de cocos si capsuni
Bucataras.RO

Desert tortulet cu migdale, crema de cocos si capsuni

Blat pufos cu migdale, crema cu lapte de cocos si mascarpone, capsuni pentru aroma fructata si decor.

Desert tortulet cu migdale, crema de cocos si capsuni
Cozonac oparit
Culinar.RO

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!