Paine Dulce cu Scortisoara Coapta in Felii

Complexitate
redusa
Paine Dulce cu Scortisoara Coapta in Felii

Ingrediente

  • 255 gr plus inca 2 linguri de faina
  • 100 gr faina (inca odata)
  • 80 gr zahar
  • 1 pachetel de drojdie uscata
  • 1/2 lingurita de sare
  • 55 gr unt
  • 100 ml lapte
  • 50 ml apa
  • 2 oua la temperatura camerei
  • 1 lingurita de vanilie lichida
  • Pentru umplut avem nevoie de:
  • 200 gr zahar
  • 2 lingurite de scortisoara
  • 55 gr unt topit pe foc pana la caramelizare

Mod de preparare

Intr-un vas se amesteca prima cantitate de faina, zahar, drojdia si sarea si se pune deoparte.
Se amesteca ouale intr-un castronas si se pun deoparte.

Intr-un vas mic topesti impreuna laptele si untul. Iei de pe foc si adaugi apa si vanilia si lasi sa stea 2 minute.

Se toarna amestecul de lapte peste amestecul de faina, amestecand cu o spatula sau lingura de lemn. Apoi se adauga ouale si se amesteca din nou. Se vor incorpora putin mai greu dar insistati cu amestecatul.

Dupa ce s-a omogenizat totul se adauga a doua cantitate de faina (cele 100 gr) si se amesteca din nou. Amestecul va fi unul destul de lipicios dar asa trebuie sa fie. Se pune intr-un vas mai mare, se acopera si se pune undeva, intr-un loc ferit de curenti si se lasa la dospit.

In timpul asta amesteci zaharul cu scortisoara si pui deoparte. Untul (prevazut in reteta la umplutura) se pune intr-un vas si se topeste pe foc pana la caramelizare. Dupa ce s-a caramelizat se strecoara printr-o sita in care se mai pune un servet de hartie si se strecoara.

Hartia este necesara pentru a se filtra foarte bine untul. Se lasa deoparte pentru a se intari inapoi. Tava in care se va coace (neaparat sa fie una de chec) se unge cu ulei si se prafuieste cu faina dupa care se pune deoparte. Dupa ce a crescut aluatul se scoate din vas si se framanta 2 minute.

Acuma nu mai este chiar asa de lipicios. Mai lasati la odihna inca 5 minute. Se pune pe blatul de lucru fainat si, dupa framantare se intinde o foaie dreptughiulara cam de jumate de cm grasime care se unge cu untul topit si caramelizat, dupa care se presara toata cantitatea de scortisoara cu zahar deasupra (sa nu va speriati de cantitatea mare de zahar, trebuie pusa toata).

Se preseaza usor cu palmele si apoi se taie fasii late cam cat este tava pe care o folositi. Fasiile se suprapun dupa aceia si se mai taie inca odata in patrate, apoi se aseaza in tava patratele asa ca si foile unei carti. Se preancalzeste cuptorul la temperatura medie (350 f/180C).

Painea din tava se lasa la dospit intr-un loc ferit de curenti. Dupa ce a mai crescuit in tava, se pune la cuptor si se coace. Aici trebuie mare atentie pentru ca are tendinta de a se coace repede la suprafata si miezul ramane necopt.

Daca se prajeste prea tare, se acopera cu o hartia se pune cuptorul la o temperatura mai mica si se mai coace pana se face si mijlocul. Se scoate din cuptor, se lasa in tava circa 20 de minute dupa care, cu un cutit, se desprinde usor de pe marginile tavii. Se scoate pe un gratar si se lasa la racit.

Daca va place cu un sos deasupra se poate amesteca cream cheese cu zahar pudra si cu un strop de suc de lamaie pana se face o pasta mai subtire. Sosul asta daca este incalzit putin se lichefiaza usor si se poate turna peste felia de paine direct in farfurie.

Se serveste rece sau caldut langa ceai sau cefea.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Barista Max + Espresso Machine

- 1500 lei
2999.99 lei
1499.99 lei

Sandwich-Maker Panini

- 17 %
239.99 lei
199.99 lei
Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura Fanta
3
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Prajitura cu Branza de Vaci
4
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
5
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Parteneri
Ciuperci cu ceapa verde,rosii cherry si smantana
Bucataras.RO

Ciuperci cu ceapa verde,rosii cherry si smantana

Un pranz rapid si delicios :)

Ciuperci cu ceapa verde,rosii cherry si smantana
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola