Paine cu Faina Integrala

Complexitate
redusa
Paine cu Faina Integrala

Ingrediente

  • 600 g faina integrala (eu o cumpar de la o moara, neaditivata)
  • 400 g faina tip 650 sau alt tip de faina potrivita pentru paine
  • 2 pliculete drojdie uscata (14 g daca e de la dr Oetker sau in functie de tipul drojdiei si indicatiilor de pe pliculet)
  • 1 lingura de sare
  • seminte de dovleac, in, floarea-soarelui, susan (la aprecierea fiecaruia; eu am un amestec pregatit din semintele enumerate si pun 3-4 linguri)
  • 850 ml apa calduta sau la temperatura camerei

Mod de preparare

Reteta de baza este cea a Simonei cu paine rustica care mi-a iesit de la prima incercare si m-am indragostit atat eu, cat si cei dragi mie, de painica aceasta minunata.

Modificarile le-am facut dupa ce am amestecat faina alba cu cea integrala si nu mi-a placut rezultatul (painea era foarte umeda, necoapta; ori daca am incercat sa o tin mai mult la cuptor, se prajea prea tare coaja).

Se amesteca toate ingredientele in ordinea enumerata, se pune intr-un bol cu capac si se lasa intr-un loc ferit de variatii mari de temperatura, aproximativ 8 ore, plus-minus 2-3 ore. Mi s-a intamplat sa nu pot pune painea la copt decat dupa 24 de ore, dar am pastrat vasul la frigider si inainte de a pregati painea, am lasat aluatul sa ajunga aprox. La temperatura camerei.

Apoi, se scoate aluatul pe o planseta infainata bine (obisnuiesc sa pun tarate sau fulgi de ovaz sau chiar faina de malai; se pot pune si seminte de dovleac sau floarea soarelui), se impatura in 4, se pune pe folie de copt si in forma cu capac in care urmeaza sa fie coapta painea. Se lasa la odihnit/crescut 30 min. (nu va creste foarte mult).

Intre timp se incalzeste cuptorul la 250 grade. Se da forma la cuptor pentru 1 ora, acopertita cu capacul. Dupa o ora, se indeparteaza capacul si se mai lasa la "uscat"pentru 1-15 minute, la temperatura de 200 grade (acum se va evapora excesul de umiditate din paine).

Se scoate painea din cuptor si se inveleste intr-un prosop de panza.

La inceput respectam pasii cu incinsul formei inainte de a pune aluatul in ea, dar am observat ca devine prea tare coaja, de aceea am renuntat.

Pregatesc aceasta paine zilnic sau la doua zile si o recomand cu caldura tuturor celor ce vor sa consume o paine cu continut destul de ridicat de faina integrala fata de ce se poate gasi in comert si fara atatia aditivi.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Tocana taraneasca

Tocana taraneasca

Tocana taraneasca
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu Branza de Vaci
3
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Oua Colorate cu Hartie Creponata
4
Aperitive

Oua Colorate cu Hartie Creponata

Oua Colorate cu Hartie Creponata
Prajitura cu Afine
5
Dulciuri

Prajitura cu Afine

Prajitura cu Afine
Parteneri
Prajitura cu mere si nuci
Bucataras.RO

Prajitura cu mere si nuci

de toamna tarzie...

Prajitura cu mere si nuci
Cozonac oparit
Culinar.RO

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!