Paine Aromata

Complexitate
redusa
Paine Aromata

Ingrediente

  • 3 cups de faina de paine (425 gr)
  • 115 ml apa calda (mai mult sau mai putin dupa cum cere faina)
  • maia naturala (o cana de 250 ml plina cu maia si inca o jumatate)
  • 1 1/2 lingurita sare (sau mai putin daca doriti)
  • 1 lingurita de drojdie
  • zahar brun cat iei intre doua degete
  • 20 -25 ml ulei de masline light aromat cu rosmarin

Mod de preparare

Deci am scos de cu seara de la frigider maiaua naturala si am amestecat cu coada unei linguri de lemn, dupa care am lasat pe masa din bucatarie, acoperit cu un prosop mai grosut sa stea la caldura.
a doua zi am facut caldura in bucatarie si am masurat si cernut faina.

Am pus in vas, am amestecat cu sare, am pus deoparte. Intr-un vas micut am pus drojdia uscata si zaharul brun, am adaugat circa 15 ml apa din cea prevazuta in reteta si am lasat sa dospeasca.
Intre timp am scos maiaua din prosopul in care era si am adaugat peste faina, in mijlocul ei, intr-o adancitura micuta.

Peste maia am adaugat drojdia deja dospita si am inceput sa amestec cu o lingura, incet si luand faina de pe margini si incorporand in maia. Cand nu s-a mai putut amesteca usor, am adaugat uleiul aromat cu rosmarin (aici se poate adauga busuioc tocat sau marar) si apa calduta si am amestecat pana am obtinut un aluat moale si lipicios.

Am framantat 5-7 minute si aluatul nu s-a mai lipit de maini dar a ramas moale si matasos. l-am asezat inr-un vas (cel in care am framantat) si am acoperit cu folie si prosop si am asezat la caldura.

Dupa o ora si-a dublat volmul, am scos din vas, am framantat 1 minut aluatul dupa care l-am modelat in forma de bila si l-am asezat intr-un vas uns in prealabil cu putin ulei. Am acoperit iarasi cu folie alimentara unsa cu ulei pentru a preveni lipirea aluatului de film si am pus la cald pentru a doua dospire.

Cand si-a dublat volumul, am pus la copt in cuptorul preancalzit la foc mare (400 f/200 c) si am copt circa 25-30 de minute. Daca aromati painica cu busuioc, marar, cilantro, este foarte buna ca baza pentru o paine prajita cu branza mai aromata.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
1
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Biscuiti de la Bunica
2
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura cu Branza de Vaci
3
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Clatite cu dovlecel si branza
4
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Cozonac cu carne in foi de varza murata
5
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Parteneri
Desert clatite
Bucataras.RO

Desert clatite

Cine poate refuza clatite?

Desert clatite
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola