Paine Alba cu Maia Naturala - Varianta Mea

Complexitate
redusa
Paine Alba cu Maia Naturala - Varianta Mea

Ingrediente

  • un pahar de 250 ml plin cu maia naturala, proaspata (prima tura)
  • 420 gr faina aproximativ (faina de calitate buna)
  • apa cat cuprinde
  • 1 lingurita de sare (sau ceva mai mult daca va place mai sarat)

Mod de preparare

* Cum se face maiaua.

Din maiaua pregatita luam intr-o cana de 250 ml si punem deoparte. Hranim maiaua ramasa, punem la frigider apoi masuram si cernem faina alba. Amestecam cu sare si facem o gropita in mijloc, turnam maiaua si cu o lingura de lemn incepem sa incorporam tot cate putina faina de prinprejur.

Cand nu mai putem incorpora faina incepem sa adaugam apa calda (nu fierbinte). Prima data putem adauga circa 100 ml, amestecam incet, apoi incepem sa adaugam tot cate putina ala calda si framantam.

Cand aluatul a inceput sa se formeze si este greu de framantat se scoate din vas si se pune pe blatul de lucru si se incepe framantarea. Se adauga tot cate putina apa si se framanta ...... aluatul se va framanta mai greu in primele clipe dupa adaugarea apei, dar dupa incorpoprarea ei va deveni iar usor de lucrat.

Se va continua adaugarea apei, acuma deja se va face picatura cu picatura (se introduce in apa calda 4 degete si apa ramasa pe ele se stropeste peste aluat) pana aluatul devine, moale, matasos, usor de lucrat cu el si elastic. Se ia proba oglinda (aluatul se prinde de o margine si se trage in sus ... daca se intinde frumos si nu se rupe atunci e destul de elestic, si nu mai trebuie framantat si nimic de adaugat la el ... daca se rupe atunci mai trebuie adaugata apa) .

Cand aluatul e gata se unge vasul in care vrem sa coacem painea cu putin ulei (ar fi indicat sa fie un vas mai rotund si nu foarte inalt dar nici foarte lat) si punem aluatul in el. Acoperim cu folie alimentara si lasam la dospit la loc cald peste noapte sau daca nu e cald in casa, se poate intampla sa tina si mai mult dospirea. Pozele arata ce putin a crescut aluatul in vas si cat a mai crescut in cuptor.

Eu am folosit un vas de sticla mai inalt si a trebuit sa tin painea putin mai mult in cuptor ca sa fiu sigura ca s-a copt in interior. Dar e indicat sa fie un vas mai potrivit pentru coptul painii decat cel care l-am folosit eu.

Painea scoasa din cuptor se pune pe un gratar pentru a se raci, se uda cu apa deasupra si se acopera cu un stergar. Apa si stergarul pus imediat peste painea calda si umeda au rolul de a nu lasa crusta painii sa se intareasca.

Se pastreaza in punga de plastic cateva zile ... coaja ramane moale, usor de mestecat, textura este mai densa din cauza lipsei de agenti de crestere chimici, dar gustul este de neinlocuit.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
1
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Biscuiti de la Bunica
2
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Cozonac cu carne in foi de varza murata
4
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura Fanta
5
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Parteneri
Dulceata agrise si coacaze rosii
Bucataras.RO

Dulceata agrise si coacaze rosii

O bunatate acrisoara si gustoasa, pe placul Oanei. Ea adora toate chestiile acre, asa ca am zis sa ii fac doua, trei...

Dulceata agrise si coacaze rosii
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola