Paine alba

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
medie
Paine alba

Ingrediente

  • - 500 g faina alba de grau tip 550 proaspat cernuta si suplimentar faina pentru infainarea suprafetei de lucru
  • - 15 g sare fin macinata
  • - 7 g drojdie uscata
  • - 25 g zahar pudra proaspat cernut
  • - 55 g unt la temperatura camerei, taiat bucatele
  • - 310 ml amestec de apa si lapte (eu am folosit un amestec format din 155 ml apa calduta si 155 ml lapte caldut)
  • - 1 si 1/2 lingura cu ulei de floarea soarelui pentru pensularea tavii

Mod de preparare

- Se pun intr-un bol faina proaspat cernuta, zaharul pudra, untul, drojdia si sarea (drojdia si sarea se vor aseza la distanta una de alta - sarea inactiveaza drojdia).
- Se adauga treptat amestecul de apa si lapte, amestecand ingredientele cu mana, pana se formeaza o masa de aluat si intreaga cantitate de faina din bol a fost incorporata.
- Aluatul se aseaza pe suprafata de lucru infainata in prealabil si se framanta cu mainile timp de aproximativ 10 minute (la final aluatul trebuie sa fie moale, nelipicios si usor de modelat). Se modeleaza aluatul sub forma unei sfere.
- Se acopera aluatul cu un bol suficient de mare si se lasa la dospit timp de aproximativ o ora, intr-un loc cald.
- Se pensuleaza cu ulei o tava cu dimensiunile 32 x 15 cm.
- Se framanta aluatul putin pe suprafata de lucru. Se modeleaza aluatul sub forma unei sfere. Se cantareste sfera de aluat (eu am obtinut o masa de aluat cu greutatea de 1027 g).
- Se imparte aluatul in 8 parti aproximativ egale. Fiecare parte de aluat se modeleaza sub forma unei sfere si se acopera cu un prosop (sau cu un bol) pana in momentul in care urmeaza sa fie folosite.
- Cele 8 bucati de aluat se aseaza unele langa altele in tava pregatita anterior.
- Se acopera aluatul cu un prosop de bucatarie sau cu folie alimentara pensulata cu putin ulei si se lasa sa dospeasca timp de o ora, intr-un loc cald, ferit de curent de aer.
- Se incalzeste cuptorul la 220 grade C.
- Se coace aluatul timp de aproximativ 20 - 25 de minute.
- Se lasa painea coapta sa se raceasca pe un gratar.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura Fanta
3
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Cozonac cu carne in foi de varza murata
4
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
5
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Parteneri
Tort rulada de caise cu ciocolata
Bucataras.RO

Tort rulada de caise cu ciocolata

V-am tot aratat zilele trecute acest tort si m-am gandit ca a venit vremea sa va zic si cum l-am facut. E un tort aniversar...

Tort rulada de caise cu ciocolata
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola