Ingrediente

pentru doua paini:
500 g faina alba proaspat cernuta si suplimentar faina pentru infainarea suprafetei de lucru
11 g praf de copt
6 g sare de mare fin macinata
85 g unt moale
160 g lapte batut
160 ml lapte
2 oua de marime medie

Mod de preparare

- Se pregatesc toate ingredientele necesare. Ouale se bat cu telul intr-un bol.
- Se amesteca intr-un bol cu diametru mare faina, praful de copt si sarea.
- Se adauga in bol untul si se amesteca ingredientele cu mana.

- Se adauga restul ingredientelor (laptele batut, laptele, ouale) si se amesteca bine cu mana pana la formarea unui aluat moale, usor de modelat.
- Aluatul obtinut se pune pe suprafata de lucru si se modeleaza astfel incat sa dobandeasca o forma aproximativ sferica.

- Se imparte aluatul in doua parti egale care se modeleaza la randul lor sub forma unor sfere mici.
- Sferele mici de aluat se aplatizeaza putin cu palma iar suprafata aluatului se taie adanc in cruce.
- Se tapeteaza o tava mare cu hartie pentru copt.

- Aluatul se acopera si se lasa sa se odihneasca timp de 15 minute.
- Se incalzeste cuptorul la 200 grade c.
- Se infaineaza usor suprafata aluatului.

- Se coace timp de 30 - 40 de minute (pentru a aprecia daca painea este coapta se introduce o scobitoare in portiunea centrala - asa cum incercati pandispanul; painea este coapta daca scobitoarea ramane ”curata”).

- Painea coapta se lasa sa se raceasca pe un gratar.
In Irlanda, painea traditionala pregatita cu bicarbonat de sodiu (in locul drojdiei) se bucura si astazi de apreciere in unele zone, datorita climei umede. Verile racoroase si umede impiedicau coacerea graului iar faina produsa "nu facea (cum s-ar spune) casa buna" cu drojdia.

In afara de ingredientele obisnuite folosite pentru prepararea painii (faina de grau - alba, intermediara sau integrala, sare, apa) aceasta painea irlandeza contine bicarbonat de sodiu si lapte batut sau acrit. Sunt retete irlandeze care folosesc lapte proaspat insa in acest caz este necesar sa se adauge un praf de bitartrat de potasiu iar unele retete (cum este aceasta) inlocuiesc bicarbonatul de sodiu cu praf de copt sau folosesc in acelasi timp ambele ingrediente.

Painea este modelata imediat dupa framantarea aluatului, care nu este necesar sa se odihneasca mai mult de 15 minute (in caz contrar, daca folositi bicarbonatul de sodiu, acesta "nu isi mai face constiincios treaba"). Pe suprafata painii se taie o cruce adanca pentru ca painea sa se coaca uniform (taierea aluatului este foarte importanta pentru ca painea sa se coaca corespunzator) si sa poata fi rupta cu usurinta in patru parti.

Painea se coace in cuptor, (in tava sau intr-o forma), la 200 grade c. Este o paine cu o aroma si o textura complet diferita (mult mai densa datorita laptelui batut) de cea care are drojdie si apa / lapte in compozitie.

Paul Hollywood - ("100 great breads") precizeaza ca a modificat de multe ori reteta de-a lungul anilor pana sa obtina painea dorita. El denumeste reteta aceasta "Irish soda bread" (desi foloseste doar praf de copt) insa exista variante ale acestei paini care contin bicarbonat de sodiu & praf de copt sau doar bicarbonat de sodiu.
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Irish Bread" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 10 %
499.99 lei
449.99 lei

Fierbator Style White

- 17 %
299.99 lei
249.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

Fii primul care lasa un comentariu
Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Irish Bread