Gogosi din Malai Sau Mamaliga Reciclata in `gogosi`

Complexitate
redusa
Gogosi din Malai Sau Mamaliga Reciclata in `gogosi`

Ingrediente

  • resturi de mamaliga
  • faina alba cat cuprinde
  • esenta de vanilie, dupa gust
  • 1 plic de drojdie uscata
  • 1 lingurita de zahar
  • ulei pentru prajit
  • 3-4 linguri de apa, pentru drojdie
  • gem dupa plac (optional)
  • zahar praf cu scortisoara, pentru pudrat deasupra (optional)

Mod de preparare

* Mamaliga - eu am avut un bot cam cat intra in causul celor doua palme puse alaturat.
** Faina - eu am folosit circa 400 gr, dar asta depinde de cantitatea de mamaliga pe care o aveti si tipul de faina folosit

Mamaliga se pune intr-un castron si se zdrobeste cu furculita dupa care se adauga esenta de vanilie si se omogenizeaza.

Drojdia se amesteca cu zaharul, se adauga apa, se amesteca bine pana se topeste apoi se pune putina faina si se amesteca. Trebuie sa obtinem o coca ceva mai groasa decat aluatul de clatite.

Se acopera si se lasa la dospit. Daca drojdia e buna, dospeste in cateva minute.

In timp cat dospeste drojdia incepem sa adaugam faina peste mamaliga, dar tot cate 3-4 linguri odata si amestecam cu o furculita. Cand aluatul deja devine mai vartos si nu ne mai putem folosi de furculita, mutam coca pe blatul de lucru, adaugam la ea drojdia dospita si inca ceva faina si incepem framantatul. Pe masura ce se incorporeaza faina, tot adaugam cateva linguri de faina odata si framantam pana obtinem un aluat foarte, foarte putin lipicios.

Pentru ca eu am framantat aluatul seara si nu l-am prajit atunci, am acoperit cu folie alimentara pe care am uns-o cu ulei ca sa nu se lipeasca de coca, si am pus la frigider peste noapte. In felul asta aluatul dospeste dar procesul este foarte lent.

Dimineata, a fost tocmai bun de prajit. Daca nu vreti sa il pastrati peste noapte procedati cum scrie mai jos.

Deci, dupa ce am terminat de framantat si avem aluatul dorit, acoperim si punem la dospit. Dupa ce s-a dublat in volum, rasturnam pe blatul de lucru infainat si incepem sa formam/taiem gogosile cu ajutorul unui pahar sau a unei forme de taiat biscuiti.

Se ia o tava cu pereti mai inalti (ca sa nu stropeasca prea mult) si se pune ulei mai multisor. Socotim asa sa fie de mult incat atunci cand introducem gogosile sa nu atinga fundul tigaii. Gogosile trebuie sa pluteasca in ulei.

Infierbantam uleiul si apoi, pe rand, introducem tot cate trei bucati si prajim prima data pe o parte apoi intoarcem pe partea cealalta si prajim si acolo. Culoarea lor trebuie sa fie aurie.

Focul trebuie sa fie mic ca sa aibe gogosile timp sa se coaca si in interior. Se scot cu o spumiera, se aseaza pe servetele absorbante, se servesc cu gem sau pudrate cu zahar praf amestecat cu scortisoara.

Parerea mea este ca sant mai buni reci decat calzi (sotul zice ... din contra ...)

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
3
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Oua Colorate cu Hartie Creponata
4
Aperitive

Oua Colorate cu Hartie Creponata

Oua Colorate cu Hartie Creponata
Clatite cu dovlecel si branza
5
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Parteneri
Chiftelute cu miez de orez si sos alb
Bucataras.RO

Chiftelute cu miez de orez si sos alb

Initial am vrut sa fac chiftelute cu pilaf, dar pe parcurs le-am transformat si au iesit tare bune asa. De la un timp gatesc...

Chiftelute cu miez de orez si sos alb
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!