Crescente Al Latte / Crescente cu Lapte (Piine)

Postat pe: 03-06-2011
(3)

Ingrediente

500 gr faina
25 gr drojdie
sare
miere ca sa topim drojdia (dc nu aveti merge si cu zahar)
2 linguri smintana (cea din care se bate frisca- in loc de smintina asta puteti pune putin unt topit si adaugat in lapte)
lapte cit e nevoie (mie mi-au intrat cca 350 gr, dar nu o luati de buna)

Mod de preparare

De data asta aluatul tb sa fie moale asemanator celui de negresa...

Se pregateste in castron, si se bate cu mina sau cu mixerul cel special pt aluat. Eu l-am batut cu mina ca si cum ai bate cu telul miscam mina in sens circular din centrul castronului spre marginea lui in felul asta aluatul se "oxigena" se umplea de aer. Nu mult, asa de citeva ori doar...

Am uns o forma (eu una de sticla) cu ulei si am turnat aluatul. Am facut citeva gaurele cu degetele ca sa vad cind creste. Nu tb sa faceti la fel.

Apoi am pus castronul acoperit cu un servet in cuptorul cu microunde ca se inchide etans ... sau intr-un dulap merge. undeva unde sa nu fie in bataia vintului.

Daca puneti 25 gr de drojdie, lasati la crescut cca 20 minute. Daca puneti ca mine mai putina drojdie lasati mai mult. O sa creasca nu chiar dublu, dar creste.

Intre timp incalzim cuptorul bine si punem la copt tava cu aluatul la cca 200 C. Eu am pus la temperatura mai mare primele minute si apoi am mai micsorat la mediu. Am copt pina s-a rumenit.

In ultimele minute am uns piinica cu apa in care au fiert macaroanele (aveam apa am inmuiat pensula in ea si am uns. Apa asta contine amidon si nu lasa sa se formeze crusta tare, a ramas moale pe deasupra, pufos).

Diametru vas = 26 cm.
"Crescente " este o piine specifica din zona Bologna. Nu trebuie sa fie foarte inalta, seamana mult cu focaccia.

In trecut aceasta piine era framintata cu apa in care fierbea cotechino si deasupra ei se puneau fisii de sorici ca la caldura cuptorului se cocea si devenea crocant. Tot in trecut se mai folosea in aluat bucati de la prosciutto cotto ramas (resturi).

Reteta pe care am facut-o eu este cu lapte. Cind am vazut-o eu la tv a fost prezentata astfel:
coapta intr-o forma rotunda de acelasi diametru ca si o tigaie (o sa vedeti de ce).
taiata in 2 ca un blat de tort
pregatita o omleta separat in tigaie
peste prima jumatatea (cea inferioara) se rastoarna omleta si se aseaza capacul (partea superioara a crescentei)

Apoi se taie totul in felii ca de tort sau in diagonale astfel incit sa rezulte multe romburi. Daca va e frica sa taiati sa nu va alunece feliile si umplutura: se infig mai multe scobitori in piine, apoi se taie in asa fel incit sa ramina fiecare romb sau patrat de piine cu o scobitoare in mijloc.
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Crescente Al Latte / Crescente cu Lapte (Piine)" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 12 %
249.99 lei
219.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

crista
•  12.02.2013 13:35:44

Desi orice comentariu este de prisos tu nu citesti reteta , comentariile si notele ei iti raspund cu o alta intrebare ca mai mult nu are rost ... Ce ocara "ne" aduce aceasta reteta ?? si mai ales cui ? tie ? nici nu te cunosc ...ar fi chiar culmea sa te ocarasc prin retete :-))
Nu e de mic gramaj si ai fi stiut daca citeai dar te-ai oprit la comentarii :-) e mare cit un tort. Nu se poate traduce cum nu traduci nici pizza au poate tu o traduci , asa o ceri in Romania cind te duci la pizzerie ( pardon la cuptorul cu aluaturi de mare gramaj :-)) )

danielcozma391
•  12.02.2013 11:56:26

Si daca DA de ce trebuie sa ne incurcam cu astfel de expresii care nu ne fac laude ci numai ocara

danielcozma391
•  12.02.2013 11:54:56

Puteti da denumirea romaneasca a acestui prodas de mic gramaj???

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Crescente Al Latte / Crescente cu Lapte (Piine)