Ingrediente

Aluat:
400 g faina
25 g drojdie proaspata sau 7 g drojdie uscata
125 ml lapte caldut
1 priza sare
60 g unt moale
40 g zahar
1 ou
la temperatura camerei
Umplutura:
300 g nuca prajita si macinata sau alune, migdale, etc
80- 100 g zahar
40 g pesmet sau martipan
125 ml lapte, la temperatura camerei
1/2- 1 lingurita rasa scortisoara pudra
Glazura:
zahar pudra
zeama de lamaie
Altele:
1 galbenus batut usor cu putin lapte, pentru uns

Mod de preparare

Alifiati drojdia cu 1 lingurita de zahar, diluati cu putin lapte caldut si lasati la crescut in loc cald, 10- 15 min.
Separat, cerneti faina intr-un bol, adaugati maiaua crescuta, untul, sarea, oul, laptele caldut si framantati un aluat elastic ce se desprinde de pe vas si mana.

Lasati acoperit, in loc cald, fara curenti de aer, pana isi dubleaza volumul.
Intre timp, pregatiti umplutura, omogenizand bine ingredientele.

Intindeti aluatul intr-o foaie dreptunghiulara, ungeti uniform cu umplutura si rulati sub forma de sul.
Taiati ruloul pe lungime (cu un cutit bine ascutit) pana la ultimul strat de aluat (cel din partea de jos), fara sa despicati marginile. Indoiti sulul in doua, apropiind capetele, pe partea netaiata, iar cea sectionata sa fie spre exterior.

Rotiti la mijloc, cel putin o data; cu cat sulul este mai lung cu atat il puteti roti de mai multe ori.
Transferati intr-o tava mare de chec, tapetata cu hartie de copt si lasati la crescut, in loc cald, inca 20- 30 min. Ungeti cu ou.

Dati la cuptorul preancalzit, pentru 30 – 40 min, la 190 grade sau pana ce este copt si frumos rumenit.
Pregatiti glazura omogenizand bine zaharul pudra cu cate putina zeama de lamaie pana obtineti consistenta dorita.

Glazurati cozonacul cat este cald, scos pe un gratar, apoi lasati la racit.

Serviti feliat.
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Cozonac Rotit" nu uita sa ii faci un review.
Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania Breville Romania DirtDevil Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 60 %
499.99 lei
199.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

lucia_bp
•  29.02.2012 08:45:18

Antoniah, iti multumesc pentru aprecieri.

antoniah
•  28.02.2012 20:36:39

Minunat cozonacul tau Lucia! Deosebit de frumos si sigur delicios!

lucia_bp
•  28.02.2012 17:20:30

Ellyjudith, eu zic sa te muti la mine...pe bune !...tot timpul am in casa si daca se termina, neaparat pregatesc ceva dulce...pentru mine este o placere si distractie in acelasi timp, iar acest cozonac este o joaca de copil; cu siguranta iti iese, ba chiar mai frumos decat al meu !

ellyjudith
•  28.02.2012 16:10:41

mie nu imi prea place cozonacul,dar lucia draga asta al tau imi cam face cu ochiul.
cat de bine l-ai explicat tu ,si poezele pas cu pas mie nu o sa-mi iese nici in ruptul capului,asa ca draga mea cand mai faci anunta-ma si ma auto-invit. :P
FELICITARI!

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Cozonac Rotit