Cozonac Festiv

Complexitate
medie
Cozonac Festiv

Ingrediente

  • Aluat:
  • 2,3 kg faina + faina pentru formarea cozonacilor
  • 14 oua (din care 6 albusuri raman pentru crema cu nuca)
  • 1 lingurita sare
  • drojdie proaspata cat o nuca si jumate
  • 2 plicuri praf de copt
  • 500 gr zahar
  • coaja de la doua lamai
  • coaja de la doua portocale
  • 300 gr margarina
  • 400 ml lapte
  • 4 linguri ulei
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 50 ml esenta de vanilie
  • Ingrediente pentru luciul cozonacilor:
  • 2 oua
  • 200 ml apa
  • 100 gr zahar
  • Ingrediente prima crema:
  • 600 gr nuca
  • 6 albusuri
  • 25 ml esenta de rom
  • 8 linguri lapte
  • 8 liguri zahar
  • 100 gr stafide
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 1 ligurita cacaua
  • Ingrediente a doua crema:
  • 2 plicuri praf de budinca cu cacaua
  • 6 linguri zahar
  • 400 ml lapte
  • 100 gr nuca de cocos
  • stafide
  • 2 pliculete zahar vanilat

Mod de preparare

Mod preparare aluat:
Pentru inceput se inmoaie drojdia sfaramata cu putin lapte caldut si 3 linguri de zahar. Separat se oparesc 6 linguri de faina cu 200 ml lapte clocotit, amestecand continuu sa nu faca cocolase.

Cand s-a racorit destul (cat sa suporti la mana) se amesteca plamadetul cu drojdia si se amesteca cu mixerul sau cu telul bine, pana se fac “basici”. Se presara putina faina, se acopera cu un prosop curat si se lasa la un loc cald sa creasca.

In acest timp se freaca galbenusurile cu sarea, pana se inchid la culoare. Dupa aceea se adauga treptat restul de zahar si zaharul vanilat. Galbenusurile se freaca bine pana devin o crema spumoasa.
Cand plamadeala este destul de crescuta se toarna peste restul de faina cernuta (intr-un lighean) impreuna cu praful de copt si se amesteca cu galbenusurile, 200 ml lapte caldut si albusurile batute spuma (8 albusuri).

Toate aceste ingrediente se framanta aproximativ o ora, adunand aluatul de pe margini spre mijloc. Apoi se adauga uleiul, esenta de vanilie, coaja rasa de la lamaie si de la portocala, putin cate putin margarina topita.

Aluatul se aduna in mijlocul ligheanului se acopera cu un prosop curat si se aseaza la cald, lasandul sa creasca aproximativ 3 ore. Intre timp se pregatesc cremele.

Mod preparare prima crema:
Nuca se zdrobeste bucatele si mai mari si mai mici, dupa preferinta fiecaruia, dupa care punem esenta de rom peste ea si o lasam sa stea. Albusurile se bat spuma cu zaharul si zaharul vanilat. Acestea se amesteca cu laptele, cacaua si bine inteles si cu nuca.
Crema se pune la frigider pana ce trebuie folosita.

Mod preparare a doua crema:
150 ml lapte se amesteca cu zaharul, zaharul vanilat si praful de budinca. Acestea se amesteca bine si adauga peste restul de lapte caldut. Acestea se lasa pe foc pana ce se ingroasa, devenind o budinca.
Aceasta crema se lasa deoparte pana ce trebuie folosita.

Cand aluatul a crescut destul, se ung mainile cu margarina si se ia ia o bucata de aluat. Aceasta se intinde ca o foaie pe masa si se adauga prima crema, presarandu-se pe deasupra cu stafide. Aceasta foaie se ruleaza ca si o rulada, dupa care se taie pe verticala bucatele de aproximativ 7 cm si se aseaza intr-o oala caramelizata cu zahar.

Caramelizarea oalei se face astfel: Intr-o oala se pune aproximativ 300 gr zahar si se pune pe foc pana ce se topeste zaharul. Acesta se intinde pe peretii oalei prin inclinarea acesteia.

Se mai face o rulada si cu cea de a doua crema, iar pe deasupra cremei se pun nuca de cocos si stafide. Se taie bucati de aproximativ7 cm si se aseaza in oala alaturi de celelalte bucatele umplute cu crema de nuca.

Acest procedeu se repeta pana ce se umple oala cu bucatele de aluat umplute cu crema de budinca si nuca. Se intinde o foaie care se umple cu crema de nuca sau budinca si se aseaza in tava de cozonac unsa cu ulei si tapetata cu faina.

Cu restul aluatului se pot face cozonaci si rotunzi, dar si lungi in tava de cozonac.
Eu am facut doi rotunzi si patru in tava de cozonac (marimi diferite si mai mari dar si mai mici). Acestia se umplu cu crema dorita. Deasupra fiecarei creme se pun stafide sau nuca de cocos si stafide, in functie de crema aleasa.

Toti cozonacii se acopera cu prosoape si se lasa pana ce acestia cresc. Cand acestia au crescut destulse introduc in cuptorul in prealabil incins (se adauga pe rand, in functie de cat de crescuti sunt). Se lasa la cuptor la foc potrivit pana acestia prind o usoara crusta.

Acestia se baituesc cu galbenusurile batute spuma (cele pt luciul cozonacilor) . Se introduc din nou in cuptor si se lasa pana ce trec de testul scobitoarei. Intre timp se fierbe 200 ml apa cu 100 gr zahar.

Cand sunt gata cozonacii se lasa putin, dupa care se scot din tava si se pensuleaza pe toata suprafata cu siropul obtinut mai devreme.
Se lasa sa se raceasca dupa care se taie feliute subtiri.
Pofta buna!!!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
1
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Biscuiti de la Bunica
2
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Prajitura cu cafea si crema mascarpone
4
Dulciuri

Prajitura cu cafea si crema mascarpone

Prajitura cu cafea si crema mascarpone
Cozonac cu carne in foi de varza murata
5
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Parteneri
Zacusca de vinete cu ciuperci
Bucataras.RO

Zacusca de vinete cu ciuperci

Este cea mai buna dintre felurile de zacusca facute de mine!

Zacusca de vinete cu ciuperci
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola