Ingrediente

1 - 1,2 kg faina alba pentru cozonac
500 ml lapte (3,5% grasime)
50 – 60 g drojdie proaspata
100 g unt
5 pliculete zahar vanilat
250 g zahar
100 ml ulei
5 galbenusuri
1 lingurita de sare
1 lamaie
Esenta rom
Pentru umplutura:
5 albusuri
700 g nuci macinate
3 – 4 linguri cacao
150 g zahar
Coaja de la o lamaie
4 esente rom
100 g stafide / 100 g rahat (dupa preferinta)
1 ou pentru uns

Mod de preparare

Timp pregatire

PREGĂTIRE

1h:30min
Se cerne faina de 3 ori pentru aerare (nu sariti peste acest pas).
Incaltizi laptele amestecat cu zaharul si zaharul vanilat pana se dizolva.
Drojdia o dizolvam in cateva linguri de lapte caldut, apoi o punem in mijlocul fainii. Presaram putina faina peste si lasam pana crapa.
Intre timp, amestecam galbenusurile cu sare si coaja de lamaie, apoi le punem peste faina. Punem laptele si amestecam cu o lingura de lemn.
Urmatorul proces este foarte important: framantatul. Framantam aluatul minim 30 minute.
Facem un amestec din unt topit si ulei, ungem mainile si framantam in continuare pana la terminarea uleiului.
Lasam sa creasca cam 90 minute la un loc caldut
Umplutura:
Mixam bine albusul cu zaharul, punem nucile, cacaua, esenta de rom, coaja de lamaie si amestecam bine cu o lingura de lemn.

Se imparte aluatul in patru.
Se pune pe masa de lucru, se intinde o foaie de aluat cu grosimea de 1,5 cm, se pune umplutura (optional puteti adauga bucatele de rahat sau stafide), se ruleaza bine si se impletesc cate doua.
Se obtin doi cozonaci care se pun in tava usa cu ulei si tapetata cu faina, se lasa pana isi dubleaza volumul, se ung cu galbenus de ou ce in prealabil a fost batut bine cu doua linguri de lapte, apoi se dau la cuptorul incins si preincalzit la 180 grade, timp de 45 minute.
Se scot, se ung cu ulei, se acopera cu un servet si se lasa sa se raceasca.

Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara cozonac cu nuca si rahat" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 28 %
249.99 lei
179.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

Donisan Geanina Daniela
•  06.11.2016 06:33:50

Am sa incerc reteta cat de curand. Multumim de reteta!!!

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei cozonac cu nuca si rahat