Punem laptele intr-o craticioara si il punem la incalzit (atentie sa nu fiarba). Intr-un vas mai mare punem faina, sare si drojdia si amestecam bine. Facem o gropita la mijloc si adaugam laptele caldut, zaharul, oul si untul. Framantam bine pana nu se mai simt cocoloase la mana, iar aluatul devine neted si elastic.
Daca mai este nevoie mai adaugam putina faina, cat sa nu fie lipicios, dar nu trebuie sa fie un aluat tare. Il acoperim cu un prosop curat si il lasam la cald circa o ora, pana isi dubleaza volumul. Impartim aluatul in bile cat de cat egale (ale mele au avut circa 75 grame).
Intindem fiecare bila in forma rotunda, sau dreptunghiulara nu foarte mare si punem un cubulet de branza topita la mijloc. Adunam colturile la mijloc si dam forma rotunda. Procedam la fel cu toate bilele de aluat pana le terminam.
In tava de la aragaz punem hartie de copt. Punem bilutele de aluat una langa alta la distanta si le mai lasam la crescut circa 20 de minute (eu le-am lasat in cuptorul stins). Le ungem cu ou batut si presaram dupa preferinta mac, susan, in, cascaval, etc. Le dam la cuptor la foc mic pana se rumenesc frumos deasupra.
Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.
Cozonac oparitIncanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Comentarii