Challah

Complexitate
redusa
Challah

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 600 g faina alba de grau proaspat cernuta (am folosit faina alba tip bl 55 Hajdu Buza-Finomliszt) impartita initial in doua parti: 100 g si respectiv 500 g La aceasta cantitate de faina se adauga suplimentar faina pentru infainarea suprafetei de lucr
  • 7 g drojdie uscata
  • 150 ml apa calduta
  • 2 oua la temperatura camerei
  • 60 ml ulei de masline
  • 60 ml miere lichida (am folosit miere de salcam)
  • 1,5 lingurita cu sare
  • Pentru pensularea aluatului:
  • un galbenus
  • o lingura cu apa
  • Pentru decor:
  • 1 si 1/2 lingurita cu seminte de mac

Mod de preparare

Se amesteca intr-un bol cu diametru mare 100 g faina, drojdia si 150 ml apa calduta pana se obtine un amestec omogen.

Se acopera bolul cu folie alimentara si se pastreaza intr-un loc cald (ferit de curent de aer) timp de 20 minute. Daca folositi un bol transparent veti observa ca in acest timp se vor forma numeroase bule mici in compozitie (in special spre baza bolului).

Se adauga ouale, mierea, sarea, uleiul si treptat faina amestecand ingredientele cu mana panase formeaza o sfera de aluat si toate ingredientele au fost bine incorporate in amestec.

Aluatul obtinut se aseaza pe suprafata de lucru usor infainata si se framanta foarte bine cu mainile (aluatul este destul de vartos si necesita putin efort la framantat).

Se framanta aluatul foarte bine (aproximativ 10 minute) astfel incat la final sa fie fin si sa nu contina cocoloase in compozitie. Se modeleaza aluatul sub forma unei sfere.

Se pune aluatul intr-un bol mare, se acopera cu folie din plastic si se lasa sa dospeasca la loc cald, ferit de curenti de aer, pana isi dubleaza volumul (aproximativ o ora).

Aluatul obtinut cantareste aproximativ 900 g. Se imparte aluatul in 6 parti egale (o parte de aluat cantareste aproximativ 150 g).

Se modeleaza fiecare bucata de aluat sup forma unei sfere (se obtin astfel la final 6 sfere de aluat). Bucatile de aluat se acopera cu un bol pana in momentul in care urmeaza sa fie modelate.

Se intinde prima sfera de aluat pe suprafata de lucru (eu nu am adaugat faina suplimentar pentru infainarea suprafetei) cu sucitorul astfel incat sa se obtina un dreptunghi cu grosimea de aproximativ 3 mm.

Pornind de la latura lunga a dreptunghiului de aluat se ruleaza aluatul incet cu degetele pana se obtine un rulou (la final trebuie sa dobandeasca forma unui snur cu marginile subtiate - va este mai utila exemplificarea din filmulet decat randurile scrise caci in acest caz ”imaginea face cat 1000 de cuvinte).

Se procedeaza identic pentru fiecare sfera de aluat obtinand la final 6 snururi de aluat.

Cele sase snururi de aluat obtinute se fixeaza la unul dintre capete si apoi se impletesc (atasez link-ul spre un tutorial care este deosebit de util): http://www.youtube.com/watch?v=X_Mgnezlb5A

Se lasa aluatul la dospit sub un prosop de bucatarie, la loc cald, ferit de curent de aer, pana volumul sau creste de 1, 5 ori (aluatul meu a dospit o ora).

Se incalzeste cuptorul la 175 c.

Se amesteca galbenusul de ou cu o lingura cu apa. Se pensuleaza suprafata aluatului cu acest amestec. Se presara seminte de mac la suprafata.

Se coace timp de 40 de minute la 175 grade c.

Painea coapta se lasa sa se raceasca pe un gratar.
Imi tin promisiunea si postez reteta aceasta desi mi-as fi dorit sa o refac pentru a fotografia amanuntit toti timpii intermediari de lucru.

Am pregatit painea aceasta (cu ceva vreme in urma), in mare graba, cu intentia de a o posta pentru ”World Bread Day” (din lipsa de timp am renuntat la fotografiile intermediare cu impletitura in sine, in speranta ca voi putea scrie postarea la timp pentru wbd dar nu am reusit sa ma incadrez in timp si in plus asa cum spuneam nici fotografii intermediare cu impletitura in sine nu am facut).

Suntem in prag de an nou si din pacate nu am ajuns nici acum sa framant din nou painea aceasta (de obicei sunt mereu pe fuga si din economie de timp framant aluat pentru paine pus in tava fara sa il impletesc, etc - anul acesta chiar si pentru seara de Craciun am framantat o painica obisnuita pentru ca nu mai aveam timp... ).

Pentru modelarea & impletirea aluatului cred ca va este mai util un filmulet decat orice fotografie, decat orice imagine statica si de aceea am cautat un tutorial pe internet care sa poata fi util celor care vor sa framante si sa modeleze ”Challah”. Este o paine spectaculoasa, o paine minunata.

Sursa reteta: ”Dimineti insorite”.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
1
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Prajitura Fanta
2
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Cozonac cu carne in foi de varza murata
4
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola