Aluat Fraged- Ingrediente, Preparare, Coacere

Complexitate
redusa
Aluat Fraged- Ingrediente, Preparare, Coacere

Ingrediente

  • -250 g faina
  • -125 g unt
  • -125 g zahar
  • -1 ou
  • -1/4 lingurita sare
  • Dupa preferinta si umplutura folosita se mai poate adauga:
  • -1 lingurita esenta de vanilie sau seminte de vanilie

Mod de preparare

Toate ingredientele enumerate trebuie sa fie la temperatura camerei. Faina recomandata este de tip 45 -55 cunoscuta si sub denumirea de faina de prajituri.

CUM SE FACE ALUATUL:
Taiati untul cubulete. Amestecati-l repede cu degetele, cu faina cernuta, pentru a obtine un aluat cu o consistenta granuloasa, cu aspect nisipos.

Faceti la mijloc o adancitura si adaugati sarea, zaharul si oul intreg, astfel incat sa se reduca la minim contactul intre sare si galbenus. Amestecati rapid cu degetele toate ingredientele. Framantati cu atentie, evitand folosirea palmelor.

Daca aluatul este prea uscat si nu se leaga destul, adaugati pe rand, 1-2 linguri apa rece, iar daca este prea lipicios, adaugati putina faina.

Adunati aluatul prin pliere, dati-i forma de minge, inveliti-l in folie alimentara si dati la rece cel putin 1 ora- recomandat 4 ore.

CUM SE PUNE IN TAVA:
Usurati-va munca si intindeti aluatul cu un sucitor, direct pe foaia de copt, taiata la dimensiunile tavii, presarata cu putina faina. Apoi, transferati hartia de copt cu aluat cu tot, direct in tava.

GROSIMEA ALUATULUI:
Pentru aluatul fraged, foaia pe care o intindeti nu trebuie sa fie prea subtire pentru ca in timpul coacerii se va faramita. Din ingredientele enumerate va ajunge sa captusiti o forma rotunda cu diametrul de 28 cm, inclusiv sa ridicati aluatul pe peretii acesteia, circa 2 cm inaltime, de jur imprejur.

CUM SE COACE:
Acest aluat trebuie copt separat pentru a se intari si a impiedica inmuierea din cauza umpluturii.

Pentru ca baza sa nu creasca, sa se umfle pe alocuri in mod inegal, dar lucrul cel mai important sa nu se micsoreze in timpul coacerii, se aseaza deasupra aluatului boabe de fasole uscata, preferabil albe sau orez, procedand astfel: peste aluatul din tava puneti o folie de aluminiu sau hartie de copt, unsa cu unt, cu partea unsa direct peste aluat, apoi presarati boabele de fasole sau orez.

Dati tava astfel pregatita la cuptorul incins pentru circa 10-15 min, la 180 grade sau pana ce marginile ridicate ale aluatului capata o usoara culoare aurie.

Scoateti din cuptor, indepartati boabele si folia si lasati la racit. Apoi, puteti umple si pune inapoi in cuptor- functie de umplutura si cum cere reteta.

Daca doriti sa obtineti o crusta si mai tare, atunci aluatul necopt, pus in tava, il ungeti cu albus de ou putin batut.

UMPLUTURI SUCULENTE:
Aluatul pentru tarte trebuie pregatit dinainte, daca se doreste sa fie impermeabil la lichide. Tartele sunt umplute, de regula, cu fructe suculente sau diferite creme, care isi vor transfera zeama catre aluat si acesta il va absorbi.

De aceea, se prepara "in alb" dinainte, adica se coace putin timp, fara sa se rumeneasca. Daca urmeaza sa folositi umpluturi ce lasa mai multa zeama, pentru a absorbi sucul care ar inmuia crusta, puteti pudra aluatul cu un amestec format din 50 g amidon de cartofi sau porumb si 50 g zahar pudra (cumparat din comert, acesta are de regula, 3-5 % in continut amidon - verificati eticheta) sau 100 g praf de migdale, ori chiar martipan.

Cu aceste metode puteti prepara tarte delicioase, fragede, cu umpluturi dulci si invelis crocant.

Puteti prepara aluatul pentru tarte cu mult timp inainte, chiar pus in forma si invelit bine in folie de aluminiu. El poate fi pastrat astfel la congelator, pana in 3 luni.

Se decongeleaza la nevoie si se foloseste ca de obicei.
Aluatul fraged este perfect pentru tarte si placinte.

El este crocant si se topeste in gura.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
1
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Biscuiti de la Bunica
2
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Prajitura cu cafea si crema mascarpone
4
Dulciuri

Prajitura cu cafea si crema mascarpone

Prajitura cu cafea si crema mascarpone
Cozonac cu carne in foi de varza murata
5
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Parteneri
Gulas de porc la slow cooker Crock-Pot
Bucataras.RO

Gulas de porc la slow cooker Crock-Pot

Gulas de porc la slow cooker Crock-Pot
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola