Covrigi polonezi

Portii
10
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
50 minute
Complexitate
redusa
Covrigi polonezi

Ingrediente

  • 500-550 g faina
  • 1 cub drojdie proaspata
  • un praf de sare
  • 90 g zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • 220-250 ml lapte
  • 100 g margarina
  • optional:
  • coaja rasa de lamaie sau portocala
  • Pentru uns aluatul:
  • 50 g margarina la temperatura camerei
  • 1 lingura zahar pudra
  • Pentru uns covrigii:
  • 1 galbenus de ou
  • 2-3 linguri lapte
  • Pentru sirop:
  • 100 ml apa
  • 3 linguri miere de albine

Mod de preparare

Pentru inceput, dizolvam drojdia cu o lingurita zahar pana obtinem o pasta, adaugam 1 lingura de faina si lasam cateva minute pana incepe sa se umfle putin.

Intre timp. pregatim restul ingredientelor: Faina impreuna cu sarea, le cernem cu ajutorul unei site intr-un bol, iar laptele il incalzim putin impreuna cu zaharul si zaharul vanilat pana se topeste tot zaharul.

Peste faina, punem drojdia, laptele caldut, omogenizam pana obtinem un aluat lipicios, adaugam si margarina pe care am topit-o la microunde si framantam un aluat elastic, nelipiciossi usor de intins, pe care il acoperim cu o folie de plastic la loc ferit de curenti pana isi dubleaza volumul.

Cat timp creste aluatul, amestecam margarina cu zaharul pudra pana obtinem o pasta.


Dupa ce a crescut aluatul, il rasturnam pe masa (ne ajutam de putina faina) si il impartim in 2 parti egale, iar fiecare parte o intindem intr-un dreptunghi, pe care il ungem cu jumatate din pasta de margarina, apoi impaturim foaia unsa in 2 si taiem fasii de circa 1.5 cm latime.

Fiecare fasie o taiem inca o data in doua, lasand un capat netaiat, apoi impletim (rasucim) cele 2 capete si ii dam forma unui covrig, unind capetele in centrul fasiei.

Mie mi-au iesit 15 covrigi.

Punem covrigii obtinuti intr-o tava tapetata cu hartie de copt, dupa care ii ungem cu galbenusul de ou desfacut in cele 2 linguri de lapte.

Dam tava la cuptorul preincalzit, la foc mediu, pana cand sunt frumos rumeniti.

Cat timp se coc covrigii, pregatim siropul: Intr-un ibric punem apa cu mierea si lasam pe foc cat sa se incalzeasca apa ( nu sa fiarba), dupa care stingem focul, mai amestecam putin, atat cat sa se dizolve mierea.

Cand covrigii s-au rumenit, turnam peste ei siropul obtinut.

Ii servim calzi, dar daca s-au racit, ii pudram cu zahar pudra si si servim alaturi de o cafea, cana cu lapte....

Sa va fie de bine!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
3
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
4
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Clatite cu dovlecel si branza
5
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Parteneri
Cornuri cu gem
Bucataras.RO

Cornuri cu gem

Desi este foarte cald afara m-am incumetat intr-o dimineata pe racoare sa fac cateva cornulete, ideale pentru pachet la lucru...

Cornuri cu gem
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola