Scrinul Lui Venus

Complexitate
redusa
Scrinul Lui Venus

Ingrediente

  • Pt foaia verde:
  • 200 gr faina oo
  • 40 gr spanac fiert si scurs apoi tocat marunt
  • 1 ou
  • se intinde o foaie din care se taie tagliatelle
  • Pentru foaia alba:
  • 240 gr faina oo
  • 2 oua
  • se intinde o foaie din care se taie patrate cu latura de 12 cm
  • Ragu:
  • 400 gr carne tocata
  • ceapa
  • morcov
  • telina (tulpina)
  • rosii
  • sare si piper
  • care se lasa la fiert la foc ff mic pina scade mult, nu tb sa fie lichid
  • prosciutto crud cubulete (le-am amestecat in ragu la sfirsit)
  • besciamel:
  • faina
  • smintina prospata
  • parmezan ras care este presarat la final deasupra
  • trufa rasa (tartufo) - eu nu am pus caci nu am avut, (cine stie cit costa isi inchipuie rapid care a fost motivul)
  • am adaugat nucsoara

Mod de preparare

Am inceput prin prepararea ragu-ului caci este cel care ia cel mai mult timp: morcove tocat marunt, telina la fel, ar fii tb ceapa putina dar eu nu am pus am lasat totul cu 1 lingura de ulei si un praf de sare sa se inabuse bine, am adaugat carnea si am lasat-o sa se albeasca usor, apoi am adaugat rosiile (suc de rosii cu pulpa) si am lasat sa fiarba la foc mic pina cind a scazut. La sfirsit am pus piper si am stins focul.

Am facut sosul besciamel (beshamel) din 1 lingurita de faina, una de unt si smintina proaspata cit a fost nevoie (cca o cana) ca sa lege sosul. La sfirsit am adaugat nucsoara ar fii trebui tartufo (trufa), dar asta nu e la indemina tuturor si nici a mea).

Am framintat si intins foaia verde apoi pe cea alba si am taiat tagliatelle pe care le-am infainat bine si le-am lasat pina cind am intins foaia alba si am taiat-o in patrate. Ambele foi tb intinse subtiri. Eu le-am intins cu sucitorul. In oala am pus apa cu sare si o picatura de ulei si am oparit foile albe ca pt lasagna doar le-am aruncat in apa si le-am scos imediat, le-am trecut in alt castron cu apa rece si de aici pe un servet de pinza unde le-am uscat. Am uns cu unt vasul (am folosit capacul de la vasul de Jena), am pus 4 patrate de foaie alba lasind colturile in exterior.

Am oparit si tagliatellele verzi in apa si le-am scos imediat din apa, le-am scurs bine si le-am unit ragu'ul si cu besciamelul (de la calculator pina la bucatarie am uitat ca tb pus deasupra). Le-am varsat peste foile albe. Am presarat parmezan ras, am pus usor colturile deasupra sau care erau mai scurte le-am lasat usor ridicate ... si am pus la cuptor pt 10 minute la foc mare. Apoi am lasat sa se raceasca alte 5-10 minute.

PS
Din pacate nu am gasit o rama cu cele 2 turnuri, simbolul Boloniei asa ca m-am multumit cu simbolul Romei - Colosseumul. ca find un simbol al Italiei:)
Reteta este una traditionala bolonieza, din pacate nu mai exista nici macar un restaurant in Bologna care sa prepare acest fel de mincare. Dar "nepotii" boloniezilor incearca sa duca mai departe traditia si asa am ajuns si eu sa cunosc reteta si sa o pot impartasi cu voi.

Impreuna cu reteta originala in pagina din ziar era si fotografia proprietarului restaurantului boloniez "al Cantunzein " (coltzishorul in traducere, denumirea este in dialect boloniez si se referea la amplasarea restaurantului intr-un colt al unul palat in apropierea operei "Teatro Comunale" aproape de zona universitatii) alaturi de o masa plina cu acest fel de mincare.


Restaurantul, unul dintre cele mai luxoase din Bologna, pe al carui meniu figurau numai feluri de mincare traditionale bolonieze a ramas in amintirea locuitorilor orasului. Alaturi de bunatatea mincarurilor insa dainuieste si amintirea lui 11 martie 1977, ani grei pentru Bologna, anii terorismului.

Felul de mincare imbina traditia regiunii Emilia Romagna: cele doua feluri de pasta cu ou - alba si cu spanac - verde- tipica in Romagna, ragu' original boloniez (capitala si deci inima regiunii, punctul de intilnire intre Romagna si Emilia), prosciutto crud de Parma (Emilia) si parmezan de Reggio Emilia (Emilia).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Tocana taraneasca

Tocana taraneasca

Tocana taraneasca
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu Branza de Vaci
3
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Oua Colorate cu Hartie Creponata
4
Aperitive

Oua Colorate cu Hartie Creponata

Oua Colorate cu Hartie Creponata
Prajitura cu Afine
5
Dulciuri

Prajitura cu Afine

Prajitura cu Afine
Parteneri
Prajitura cu mere si nuci
Bucataras.RO

Prajitura cu mere si nuci

de toamna tarzie...

Prajitura cu mere si nuci
Cozonac oparit
Culinar.RO

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!