Manicaretti Garisenda

Complexitate
redusa
Manicaretti Garisenda

Ingrediente

  • Pt 6 persoane
  • tava de 33 cm 20 cm
  • 6 foi de lasagna de 2715 cm
  • 300 gr tortellini
  • 6 felii de prosciutto cotto
  • 150 gr ricotta
  • Pt sos beshamel
  • 1/2 l de lapte
  • 1 lingura de faina
  • 1 lingura de unt
  • un praf de sare
  • 125 ml smintina proaspata (puteti pune pina la 250 ml)
  • 50 gr parmezan ras sau brinza Grana Padano rasa

Mod de preparare

Am pregatit sosul beshamel si am varsat 1/2 din el pe fundul tavii.

Am fiert tortellinii foarte al dente (pe pachet scria 5 minute si eu i-am fiert numai 3 minute). i-am scurs si i-am amestecat cu ricotta. Am impartit cantitatea in 6 parti egale.

Am luat o foaie de lasagna proaspata si fara sa o mai oparesc si am asezat peste ea o felie de prosciutto cotto peste care am pus cu lingura o parte de tortellini. Am rulat foaia de lasagna si am asezat-p in tava cu sos.

Am continuat operatiunea cu toate foile de lasagna, sunca si tortellini.

Am amestecat smintina proaspata cu restul de sos beshamel si am varsat totul peste rulouri in tava si am adaugt "in ploaie" brinza rasa.

Am copt in cuptorul gata incalzit la 180 °c cca 25-30 minute sau pina cind rezulta gratinat usor (auriu).
Reteta traditionala din Bologna -

Manicaretto inseamna prin definitie "o mincare delicioasa pregatita /gatita cu multa atentie" sau cum mai definita de catre Accademia della Crusca Vivanda composta di più cose appetitose = Mincare compusa din mai multe feluri gustoase. Si este sinonim cu leccornia = mincare delicioasa si rafinata.

Pentru a accentua apartenenta acestui fel de mincare bucatarie tipice din Bologna alaturi de cuvintul manicaretto (manicaretti la plural) a fost adaugat Garisenda care este numele unuia dintre cele 2 turnuri simbol ale orasului Bologna (Asinelli si Garisenda). Garisenda fiind citat si de Dante in Divina comedie.

Reteta mea este una modificata dupa cea originala a soacrei mele (sper ca in viitor sa va prezint si reteta soacrei mele).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga
Placinte cu salata, leurda si branza feta

Placinte cu salata, leurda si branza feta

Placinte cu salata, leurda si branza feta
Prajitura Cu Mere

Prajitura Cu Mere

Prajitura Cu Mere
Cele mai apreciate rețete
Hajos teszta (Haiose)
1
Dulciuri

Hajos teszta (Haiose)

Hajos teszta (Haiose)
Desert rapid cu biscuiti si ciocolata
2
Dulciuri

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata
Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone
3
Dulciuri

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone
Chec de Post
4
Dulciuri

Chec de Post

Chec de Post
Parteneri
Tort aniversar 2 ani de bucataras
Bucataras.RO

Tort aniversar 2 ani de bucataras

Si cum in ziua de luni nu am timp sa petrec cu voi aceasta frumoasa aniversare, mi-am permis sa anticipez putin, macar sa va...

Tort aniversar 2 ani de bucataras
Lasagna vegetariana
Culinar.RO

Lasagna vegetariana

Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....

Lasagna vegetariana
Prajitura pufoasa cu fructe
Gustos.RO

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe