Farfalle cu Sos de Carne de Pui

Complexitate
redusa
Farfalle cu Sos de Carne de Pui

Ingrediente

  • ragu de pui:
  • carne de pui taiata marnt sau tocata mai mare
  • morcove
  • tija de telina
  • ceapa
  • bulion (concentrat de rosii)
  • supa de pui sau vegetala sau chiar apa
  • sare
  • piper
  • parmezan ras
  • Pt pasta (2 portii mari):
  • 200 gr faina 0 e cea mai indicata
  • 2 oua
  • sare

Mod de preparare

Pentru ragu/ sos
Se toaca marunt morcovele, telina si ceapa (eu nu am pus) si se pun la inabusit in maxim 1 lingura de ulei sau unt impreuna cu un praf de sare. Cind se inmoaie putin se adauga carnea, se mai lasa pe foc mic, amestecind cu grija citeva minute, apoi se adauga bulionul si supa /apa. Se lasa la foc mic sa fiarba pentru cca 1 ora.

Pasta tipica cu ou facuta dupa clasica reteta 1-1 adica pt fiecare 100 gr de faina cite 1 ou de masura medie.

Se pune faina si se formeaza o gaura in mijloc, se presara sarea peste faina, in mijloc se pun ouale si se bat cu furculita. Apoi se amesteca prin miscari de spirala din centru spre exterior pina inglobam toata faina. Se framinta bine cca 10-15 min pina aluatul devine elastic. Se lasa la odihnit sub un castron/ cratita sau invelit in folie transparenta.

Se intinde apoi o foaie subtire (eu am intins cu sucitorul) si folosind sucitorul pe post de rigla se traseaza cu cutitul sau cu rotita ondulata linii paralele la distanta de cca 2. 5 cm apoi alte linii perpendiculare la distanta de cca 4. 5 cm ... in asa fel incit sa obtinem dreptunghiuri cu laturile de aceste dimensiuni ... Cu trei degete (de la mina dreapta: lol: ) degetul mare, aratator si mijlociu stringem pe mijloc in asa fel incit sa obtinem citeva cute.. Nu stringem mult ca sa nu se formeze un guguloi de pasta in mijloc, acesta va fierbe mai greu decit restul si deci nu va fii bun e mincat. Stringem numai cit sa se uneasca putin intre ele ...

Cind sunt gata toate pastele le lasam la uscat pe servete de pinza sau pe planseta de lemn.

Punem la foc o oala cu apa, sare si citeva picaturi de ulei, cind apa fierbe micsoram focul si adaugam pastele.. le lasam in apa pe foc mic pina cind se ridica toate la suprafata ... Dupa ce le punem in apa trecem paleta cu gaurele pe fundul oalei, pe sub paste ca sa ne asiguram ca nu s-au lipit de fundul oalei. Cind sunt toate la suprafata apei le scoate cu grija cu paleta cu gaurele, le scurgem bine si le adaugam in tigaia cu ragu'ul ... le amestecam cu grija mai mult scuturind tigaia stingem flacara si adaugam parmezan ras.
Fundite denumite si farfalle pe cutiile de paste uscate din comert, in zona Bolognei se numesc strichetti. Numele in dialect vine de la stretto = a stringe, pe centru, deci strinse la mijloc.

Legenda spune ca au fost inventate de catre un bucatar din Bologna - domnul Chiccibio avea mereu la el sub haina un fluture. Intr.-o zi a trebuit sa il primeaca pe imparatul Vittorio Emanuele II si in ultima clipa si-a amintit ca ii lipsea un ingredient ca sa completeze felul de mincare. Asa ca s-a sinuncis de rusine.

In onoarea si amintirea lui, un bucatar a facut aceste fundite/ fluturasi "stricchetti".

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Fanta
2
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Prajitura cu Branza de Vaci
3
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
4
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Clatite cu dovlecel si branza
5
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Parteneri
Reteta de bruschete savuroase cu carnea ramasa
Bucataras.RO

Reteta de bruschete savuroase cu carnea ramasa

Cu gust bun și fără risipă alimentară: Bruschete cu carnea rămasă. Transformăm carnea rămasă într-un...

Reteta de bruschete savuroase cu carnea ramasa
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola