Salau Bonne Femme

Complexitate
redusa
Salau Bonne Femme

Ingrediente

  • Pt 10 portii
  • 1 salau intreg (2, 5 kg)
  • 120 g faina de porumb
  • 200 g unt
  • 300 ml vin alb (eu am folosit Tokaji 2002)
  • 350 ml lapte 0,1 % grasime
  • 3 oua ecologice
  • 100 g funghi porcini uscate (sau 200 g ciuperci proaspete)
  • 100 ml smintina lichida
  • sare roz de Himalaya
  • piper alb proaspat macinat
  • suc de lamaie
  • 1 legatura cimbru verde
  • 2 buc Lamai
  • 200 g parmezan

Mod de preparare

Salaul este un peste rapitor, cu carne alba, frageda, cu continut redus in grasimi, cu putine oase si cu un gust delicios.

Dintre numeroasele retete care se pot prepara din salau (la gratar, prajit, pane, rasol, marinat, gratinat, zacusca, tocanita, in aspic, pasta) am ales pentru astazi o reteta care imi place foarte mult “Bonne femme” (Sotie buna). Termenul “Bonne femme” descrie produsele alimentare preparate intr-un mod simplu, familiar.

Curatam pestele de solzi, taiem capul, coada si aripioarele apoi il spalam si zvintam. Umplem pestele cu legatura de cimbru, stropim cu suc de lamaie si lasam la rece 1/2 ora.

Asezam pestele in tava si stropim cu 150 ml vin. Il coacem in cuptor 20 minute la temperatura medie (140 grade). Punem ciupercile uscate in apa calda si le lasma la inmuiat 30 minute. Dupa aceea le scurgem de apa.

Cit timp se coace pestele prepara sosul Bechamel din unt, faina, lapte, smintina, restul de vin si cele 3 oua. Topim untul, adaugam faina si amestecam, apoi adaugam laptele, smintina, oualele si vinul. Amestecam bine si fierbem 5 minute.

Scoatem pestele din cuptor si il lasam citeva minute sa se raceasca.
Curatam pestele de piele si oase.
Ungem cu unt o tava pt graten, asezam bucatile de peste.

Asezonam cu sare si piper si punem 1/2 din cantitatea de ciuperci.
Punem 1/2 din sosul bechamel si 1/2 din parmezan.
Repetam asezarea straturilor: peste, socul bechamel amestecat cu ciupercile tocate marunt si parmezan.

Coacem 10 -15 minute, pina cind preparatul se gratineaza.
Servim cu o salata din sfecla coapta si hrean.

Pofta Buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
1
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Biscuiti de la Bunica
2
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Cozonac cu carne in foi de varza murata
3
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura Fanta
4
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Prajitura cu Branza de Vaci
5
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Parteneri
Tort Diplomat
Bucataras.RO

Tort Diplomat

Un desert de duminica usor si savuros !:)

Tort Diplomat
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola