File de Peste in Mamaliga

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie
File de Peste in Mamaliga

Ingrediente

  • File de peste
  • Bacon
  • Lamaie
  • Rosii uscate sau gogosar marinat
  • Malai
  • Parmezan
  • Sare, piper
  • Rosii sau sos de rosii
  • Mujdei

Mod de preparare

Daca pestele traieste in apa, departe de ochii nostri, inseamna ca e ba timid, ba sfios, ba rusinos. Asa ca l-am ascuns si eu, respectandu-i intimitatea...

Filetati un peste sau mai multi... important e sa nu aiba oase! Sarati, piperati, stoarceti zeama de lamaie peste fileuri si lasati sa-si faca treaba marinata asta simpla (vreo juma de ora).

Taiati felii foarte subtiri o sunca afumata (puteti folosi faimosul produs italian... daca dati de el in magazine... )

Asterneti un strat de sunca, puneti deasupra fileul de peste, cateva rosii uscate si marinate in ulei - sau gogosari marinati - rulati cu ajutorul unui cutit lung feliile de sunca in jurul pestelui si puneti la prajit intr-o tigaie, evident, fara ulei.

Intocmiti o mamaliguta in a carei apa scurgeti toata grasimea lasata de sunca, imbogatiti-o cu parmezan (pt a deveni elastica) si turnati o jumatate din ea pe un platou larg si uns in prealabil (cu ce vreti voi... uns sa fie!)

Puneti deasupra primului strat de mamaliga ruloul format din sunca+peshte+umplutura din mijloc si acoperiti cu restul de mamaliga - care intre timp s-a mai racit nitel, a capatat o oarecare consistenta - si asteptati ca totul sa se raceasca pana la temperatura bucatariei. Dupa asta, dati-i forma de peste, nu-i mare lucru - cu un cutit nici macar bine ascutit... Daca va simtiti jucause in ziua respectiva, luati un dop de sampanie si faceti solzi; cu o furculita faceti inotatoarele; si daca va simtiti mai jucause ca niciodata, fardati-l cu o pensula inmuiata in sos de rosii cu usturoi ori o solutie de boia inmuiata bine in zeama de lamaie.

Etapa asta nu-i cine stie ce grea - trebuie doar un pic de rabdare si niste taine: dati cu pensula exact asa cum se curata pestele, adica in rasparul solzilor: sosul de rosii se va impiedica de solzi si acolo va ramane; fiti atente la consistenta sosului - incercati mai intai pe coada pestelui artificial, daca nu e destul de consistent mai puneti ceva sa-l ingrosati.

Cred ca e un peste foarte bine ascuns si cat se poate de aspectuos! Voi ce credeti?

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
3
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Oua Colorate cu Hartie Creponata
4
Aperitive

Oua Colorate cu Hartie Creponata

Oua Colorate cu Hartie Creponata
Clatite cu dovlecel si branza
5
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Parteneri
Pizza cu chorizo
Bucataras.RO

Pizza cu chorizo

A zis cineva pizza? Hop si eu! Mie doar sa imi zica cineva de pizza, ca imediat ma pun pe treaba! Ne place foarte, foarte...

Pizza cu chorizo
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!