Sarmalute in Frunza de Vita cu Sos de Marar (de Post)

Complexitate
redusa
Sarmalute in Frunza de Vita cu Sos de Marar (de Post)

Ingrediente

  • 30 de frunze de vita de vie
  • 300 gr orez
  • 1 ceapa mare
  • 1 legatura de marar
  • 2 conserve de ciuperci (daca vi se pare mult, folositi doar una singura) 1 cana de cafea plina cu ulei
  • sucul de la o lamaie
  • 1 conserva de sos de tomate (sau bulion productie proprie, daca aveti) sare si piper dupa gust
  • 4-5 catei de usturoi

Mod de preparare

Daca avem la congelator frunze de vita de vie puse din timp este tare bine, daca nu, atunci folosim frunze la borcan, din comert.

Daca folosim frunzele din borcan, este bine sa le punem in apa rece si sa le spalam putin sa scoatem otetul in care au fost conservate si sarea. Sortam frunzele sa avem aproximativ aceasi marime. Asezam pe fundul vasului in care vom fierbe sarmalutele cateva foi de vita sau punem un gratar metalic special.

Pentru umplutura procedam in felul urmator: curatam si tocam ceapa apoi o prajim in jumatate din cantitatea de ulei prevazuta in reteta. Cand a devenit translucida punem o cana de apa si orezul spalat. Tinem pe foc pana scade toata apa, avand grija sa mai amestecam uneori.

Cand nu mai avem apa in cratita, adaugam sare, piper, mararul tocat marunt, ciupercile din conserva spalate si tocate si usturoiul dat prin presa, stropim cu sucul de la o lamaie si inchidem focul. Amestecam bine si lasam sa se racoreasca si sa se intrepatrunda aromele.

Se iau apoi frunzele de vita, se scurg de apa in care au stat, se pune cate o lingurita de umplutura si se ruleaza. Partile laterale ale frunzei se aduc spre mijloc, peste umplutura, apoi se ruleaza. Se aseaza una langa alta in vasul in care vom fierbe si in care avem deja pregatit gratarul sau frunzele goale.

Dupa ce am terminat cu ele, punem restul de ulei deasupra, conserva de sos de tomate (sau bulionul) adaugam apa cat sa acoperim sarmalele bine, acoperim cu capac si dam la cuptor pentru aproximativ jumatate de ora, asta daca puneti apa fierbinte peste sarmale si cuptorul e deja incalzit. Daca se foloseste apa rece, se tin sarmalele ceva mai mult in cuptor.

Se servesc cu sos de marar, caldute sau reci, garnisite cu felii de lamaie
Observatie:.. eu am pus cate trei sarmalute intr-o frunza mai mare doar ca sa le pot scoate mai usor din vas ... nu e neaparata nevoie sa procedati ca mine

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura Fanta
3
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Prajitura cu Branza de Vaci
4
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
5
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Parteneri
Ciuperci cu ceapa verde,rosii cherry si smantana
Bucataras.RO

Ciuperci cu ceapa verde,rosii cherry si smantana

Un pranz rapid si delicios :)

Ciuperci cu ceapa verde,rosii cherry si smantana
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola