Risotto cu Pepene Galben Invernal

Timp pregatire
20 minute
Complexitate
redusa
Risotto cu Pepene Galben Invernal

Ingrediente

  • Pentru 2 persoane:
  • 160 gr orez Carnaroli
  • 1 pahar de vin spumant sec
  • supa vegetala (apa in care puneti la fiert o bucata de ceapa, morcov si telina)
  • 2 felii de pepene galben invernal + pentru ornare
  • sare
  • unt cit 2 nuci
  • 2 linguri de parmezan (sau brinza Grana) ras
  • 2 felii de prosciutto crudo pentru ornare

Mod de preparare

- punem la fiert supa vegetala (daca voi vreti puteti sa folositi cub)
- cind supa incepe sa clocoteasca dam focul la minim si pornim pregatirea orezului

- punem unt cit o nuca (deci jumatate de cantitate) in cratita cu pereti mai grosi speciala pentru risotto si varsam orezul, lasam sa se caleasca putin pina devine usor sticlos si acum varsam spumantul, focul sa fie mare ca sa se evapore alcoolul, apoi micsoram flacara si amestecam mereu sau destul de des

- adaugam pepenele galben taiat cuburi si putina sare, lasam sa scada lichidul amestecind cit este nevoie si adaugam pe rind cite un polonic de supa fierbinte (ea continua sa stea pe flacara foarte mica cit sa se pastreze fierbinte)

- cind orezul este gata (in general 15-17 minute depinde de tipul orezului, de obicei scrie pe cutie dar daca nu scrie il gustati sa fie al dente adica moale pe exterior si cu un fir mai tare in mijloc) trageti cratita de pe foc si adaugati restul de unt si parmezanul sau brinza Grana rasa si amestecati foarte bine. Aceasta operatie se numeste "mantecare" si este obligatorie pentru un risotto cremos si bun.

Lasati sa se odihneasca 5 minute risotto inainte sa-l serviti, daca doriti puteti adauga cuburi de pepene galben proaspat taiate in el sau pe deasupra sau cum am facut eu citeva felii subtiri si felia de prosciutto.
Pepenele galben invernal este de fapt un pepene galben cu pulpa albicioasa coaja, care poate sa fie galbena sau verde, este mai groasa. Este vorba despre grupul de pepeni galbeni numiti inodorus si care fac parte tot din subspecia "Cucumis melo" ca toti pepenii galbeni.

Se coace vara ca toti pepenii insa are aceasta calitate ca poate sa fie pastrat si mincat iarna, in general de Craciun si/sau Anul Nou.

Gustul este intre cel de pepene galben si cel de para, cum ii spune si numele inodorus acest soi de pepene galben nu este parfumat.

Se gaseste de cumparat iarna dupa ce a fost tinut in locuri uscate si racoroase, unii il tin chiar in paie eu l-am cumparat asta vara si cum iarna a fost blinda a stat bine mersi in balcon intr-un cos alaturi de varza, dovleac, cartofi.

Este ideal pentru aperitivul melone e prosciutto (crudo evident) caci avind un gust neutru, fara arome si parfumuri ca ceilalti pepeni galbeni da celui care serveste acest fel posibilitatea sa simta mai bine gustul si aroma suncii/prosciutto-ului.

De Anul nou am avut pe masa si prosciutto e melone, iar din pepenele ramas si din vinul spumant sec ramas in sticla am hotarit sa fac ceva de mincare. In general spumantul sec ajunge in risotto dupa sarbatori sau in creme pentru panettone si pandoro daca este dulce.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura Fanta
3
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
4
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Oua Colorate cu Hartie Creponata
5
Aperitive

Oua Colorate cu Hartie Creponata

Oua Colorate cu Hartie Creponata
Parteneri
Desert cosulete cu crema de vanilie si fragi din dulceata
Bucataras.RO

Desert cosulete cu crema de vanilie si fragi din dulceata

Îmi place foarte mult crema de vanilie, mai ales când îi asociez fragii din dulceață, așa că am făcut...

Desert cosulete cu crema de vanilie si fragi din dulceata
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos gorgonzola și mușchi de vită citeste mai mult
Paste cu sos gorgonzola și mușchi de vită
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!