Piure de Cartofi cu Ciuperci Pleurotus la Cuptor

Postat pe: 20-12-2011
(1)

Ingrediente

Pentru piure:
1,5 kg cartofi fainosi
150 g unt gras
minim 80 % grasime
lapte gras si / sau smantana
2 linguri ulei
sare
1 lingurita otet de mere, bio
Pentru ciuperci:
500 g ciuperci pleurotus
5- 6 catei de usturoi
2 linguri unt clarificat (ghee) sau unt ori ulei de masline
1/2 legatura patrunjel sau marar verde, dupa preferinte, tocat marunt
1 lingura rom alb sau coniac
cimbru, dupa gust
200 g smantana si / sau cascaval ras
sare
mix de piper (rosu, negru, verde), proaspat macinat, dupa gust

Mod de preparare

Pentru piure:
Puneti la fiert, in lapte sarat (sau ½ lapte + ½ apa ori apa) si 2 linguri de ulei, cartofii curatati si taiati cubulete, la foc mediu, pentru aproximativ 20-30 min, pana cand se pot sfarama cu furculita. Ca sa capete un gust foarte bun, fierbeti cartofii in lapte!

Scurgeti, dar pastrati din lichid; adaugati untul bucatele si zdrobiti cartofii folosind pasatorul manual.
Puneti treptat din laptele cald oprit si / sau smantana, omogenizati de fiecare data, pana obtineti consistenta dorita.

Condimentati cu sare, dupa gust, adaugati otetul de mere bio si bateti bine amestecul pana devine spumos.

Pentru ciuperci:
Spalati bine ciupercile si puneti la scurs. Taiati-le fasii subtiri, apoi amestecati-le cu restul ingredientelor, mai putin smantana si / sau cascavalul si mix-ul de piper.

Puneti compozitia intr-un vas yena sau de lut si dati la cuptorul incins, la foc potrivit, pentru 30- 40 min sau pana ce zeama lasata de ciuperci scade aproape complet.

Spre final, cand ciupercile sunt aproape facute, turnati deasupra smantana sau numai cascavalul, ori amandoua si dati din nou la cuptor pentru inca 10 min.

Serviti ciupercile presarate cu mix-ul de piper proaspat macinat, alaturi de piureul de cartofi, ambele calde.
Ideal ar fi sa serviti imediat piure-ul si ciupercile dupa preparare, deoarece reancalzit, nu mai este la fel de bun. La pregatirea ciupercilor puteti inlocui untul clarificat cu unt sau ulei, dar nu va fi la fel de gustos. Nu depasiti timpul de preparare al ciupercilor pleurotus deoarece se usuca si capata textura gumoasa.
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Piure de Cartofi cu Ciuperci Pleurotus la Cuptor" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 49 %
389.99 lei
199.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

adinuta
•  19.03.2013 18:34:49

foarte bun ... simplu si gustos ; felicitari pentru site ... foarte util

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Piure de Cartofi cu Ciuperci Pleurotus la Cuptor