Cardon Gratinat cu Mozzarella si Sos Bechamel

Postat pe: 07-04-2013
(0)

Ingrediente

1 kg cardon
250 gr sos bechamel
1 mozzarella
Grana, parmigiano sau alta branza gen parmezan rasa
Sosul bechamel
250 gr lapte
30 gr unt
25 gr faina

Mod de preparare

Se taie partea de sus cu frunze a cardonului. Se separa fiecare bucata/tija si se curata fiecare in parte. Se racaie cu cutitul eliminand partea externa superficiala care este toata atoasa, cat si pe marginile acesteia.

Se taie cardonul in bucati de circa 10 cm. iar daca bucata este foarte lata, se taie in doua pe lungime. Se pun bucatile curatate in apa cu zeama de lamaie, deoarece au tendinta de a se inegri, la fel ca anghinarea.

Cand le-ati curatat si spalat bine sub apa, se fierb in apa cu sare, pana cand intra furculita in el. Oricum, sa nu fie foarte moale, flescait. Se scot din apa si se lasa sa se scurga bine.

Se face sosul bechamel: Se topeste untul intr-o craticioara, cu putina sare. Se adauga imediat faina si amestecati rapid si energic cu un tel la foc potrivit catre mic dar fara sa se rumeneasca mult, sa nu devina inchisa la culoare.

Se trage de pe foc si se adauga laptele cald .... chiar fierbinte (nu rece) , o parte apoi restul, amestecand mereu. Se amescteca bine energic, pana se incorporeaza tot cu telul. Se pune iar craticioara pe foc, la flacara mica, (cu sau fara capac) sa fiarba incet incet, pana cand se ingroasa.

Se pune intr-un vas termorezistent putin sos bechamel. Se pune un strat de cardon fiert, se pune deasupra lui sos bechamel si mozzarella taiata felii, branza rasa ... dupa gust.

Faceti un alt strat cu cardon fiert, sos bechamel si branza, pana se termina ingredientele. Se coace in cuptorul cald la circa 200 ° cam 30 minute. , pana se rumeneste deasupra. Se scot si se lasa sa se raceasca circa 10 minute, apoi se pot servi.
Cardonul (Cynara Cardunculus) , este o leguma asemanatoare cu tulpina de telina, face parte din familia anghinarii. Acum in iarna este sezonul ei.

La gust se aseamana cu anghinarea, fiind mai delicat (nu foarte amarui) cu o textura crocanta, de culoare verzuie, galbuie catre albicioasa…depinde de tipul cultivat.

Are putine calorii, are proprietati depurative a ficatului, stimula secretia bilei si a intestinului. Are efect antioxidant si antiinflamator.

In Italia, se gateste in multe feluri, fierti, preparati cu diverse sosuri, cu paste, orez, cu bechamel si branza la cuptor, prajiti, in omleta, cu unt caliti si cu branza ... etc
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Cardon Gratinat cu Mozzarella si Sos Bechamel" nu uita sa ii faci un review.
Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Breville Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

Storcator citrice

- 35 %
199.99 lei
129.99 lei

Caserola vidare 2.366 L

- 30 %
199.99 lei
139.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

Fii primul care lasa un comentariu
Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Cardon Gratinat cu Mozzarella si Sos Bechamel