Tajina cu Pui

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Tajina cu Pui

Ingrediente

  • un pui de 15-2 kg
  • 5 lamai murate (vezi mai jos)
  • 3 lamai proaspete
  • 1 lingura coriandru macinat
  • 1 lingura patrunjel tocat
  • 1 lingurita menta uscata
  • 1 lingura ghimbir ras
  • 2 cepe
  • 2 catei usturoi
  • 1 lingurita boia iute
  • 200 g stafide
  • 200 ml ulei de masline
  • 1 cutie mica (400 g) naut boabe, fiert
  • 100 g alune decojite
  • 200 g masline verzi
  • 1 conserva de compot de ananas
  • 5 cartofi mari taiati cubulete si 2 morcovi feliati

Mod de preparare

1. Cu o saptamana inainte se prepara lamaile. Se spala bine, se taie in patru, se sareaza cu sare grunjoasa si se pun la borcan. Peste ele se mai stoarce zeama de la o lamaie.

2. Cu o zi inainte se portioneaza puiul, se pune intr-o salatiera cu zeama de la 3 lamai proaspete, coriandru, patrunjel, menta, ghimbir, ceapa si usturoi tocate marunt, sofran si boia iute. Se amesteca bine si se lasa la frigider 24 ore acoperit cu folie.

3. A doua zi se scurg bucatile de pui, se pastreaza marinata. Se coloreaza bucatile de pui in tigaie cu putin ulei, timp de 15 minute, la foc moderat. Apoi se pun intr-o tajina (Tajina este, in acelasi timp, un fel de mancare - tocanita - si un recipient din lut smaltuit. Este compus dintr-o farfurie mare cu bordurile ridicate si un capac conic. In lipsa, se poate folosi oala pentru sarmale sau un tuci cu capac), se adauga marinata, stafidele, lamaile cu tot cu zeama, compotul de ananas cu totul si restul ingredientelor. Se amesteca si se mai adauga 1 cana de apa. Bucatile de pui prajit se pun deasupra.

4. Se acopera si se pune la cuptor 1 ora cel putin la foc foarte mic.
Merge alaturi de un vin alb demisec!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
2
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Cozonac cu carne in foi de varza murata
4
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura Fanta
5
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Parteneri
Perisoare de pui in sos de rosii cu busuioc
Bucataras.RO

Perisoare de pui in sos de rosii cu busuioc

Vazusem acu ceva timp niste perisoare la Miha, nu mai stiam daca erau cu sos alb sau rosu dar eu aveam o pofta nebuna sa...

Perisoare de pui in sos de rosii cu busuioc
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola