Sarmalute in foi de vitza

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
medie
Sarmalute in foi de vitza

Ingrediente

  • carne de porc si de vita – 500 sau 600 grame
  • o ceapa mare
  • o ceasca de orez (125-130 grame)
  • un ou
  • sare
  • piper
  • frunze de vitza
  • marar verde
  • pasta de tomate
  • smantana sau iaurt

Mod de preparare

Se trece carnea taiata in bucati mici prin masina de tocat. Se adauga piper (dupa gust) si sare (o lingurita rasa ) si se amesteca bine.

Se toaca marunt ceapa. Orezul se spala bine in mai multe ape. Se pun orezul si ceapa peste carne, impreuna cu ultima apa in care a fost spalat orezul
(aproximativ jumatate ceasca de apa). Se framanta bine carnea. Se adauga un ou crud si se amesteca iarasi.

Foile de vitza se oparesc in apa cu sare, pana isi schimba culoarea, si se lasa apoi sa se scurga. Se taie apoi coditele si nervurile mai groase.

Se aseaza foaia de vitza in palma stanga si se pune putzina pasta de carne foarte aproape de incheietura mainii si, implicit, aproape de baza frunzei. Frunza se ruleaza mai larg, cu mana dreapta, de la incheietura mainii stangi pana la varfurile degetelor.

Se obtine un fel de rulou (atentie!!! Nu trebuie sa se ruleze strans, ci mai LARG!) in jurul caruia se inchide pumnul mainii stangi. Cu degetul mare si cu
aratatorul de la mana dreapta se preseaza la capete sarmaua aflata in mana stanga, in asa fel incat sarmaua sa se inchida, partea de frunza de la capetele sarmalei sa intre in interiorul acesteia iar carnea sa nu iasa din sarma in timpul fierberii.

Cratita in care urmeaza sa fie fierte sarmalele se tapeteaza cu frunze de vitza.

Sarmalele se dispun circular in cratita, in straturi successive. Peste fiecare strat se presara marar tocat.

Pasta de tomate se dizolva in apa rece si se toarna peste sarmale. Inainte de a fi puse la fiert, apa trebuie sa acopere sarmalele cu aproximativ 2-3 cm.
Pasta de tomate poate sa fie inlocuita cu rosii taiate.

Sarmalele fierb 2 ore, la foc mic, sau o ora si jumatate la foc mediu. Daca frunza de vitza de foarte frageda, sarmalele sunt gata chiar si in o ora, din momentul in care dau in primul clocot.

Se servesc cu smantana sau iaurt.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu Branza de Vaci
3
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
4
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
5
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Parteneri
Biscuiti cu miere si lemon curd
Bucataras.RO

Biscuiti cu miere si lemon curd

Biscuiti cu miere si lemon curd
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola