Sarmalute in Foi de Vita si cu Sos de Macris

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
redusa
Sarmalute in Foi de Vita si cu Sos de Macris

Ingrediente

  • 450 g carne macinata de curcan/pui/porc/vita
  • orez (dupa ochi, unora le place mai mult, altora mai putin)
  • 2 cepe mai marisoare
  • marar
  • patrunjel frunza
  • sare
  • piper
  • slaninuta afumata (dupa gust)
  • rosii
  • boia
  • cimbru (optional)
  • frunze de vita din saramura/congelator
  • macris o gramajoara
  • ulei 2 linguri

Mod de preparare

Se pune intr-o cratita uleiul si ceapa spalata si tocata se prajesc putin, apoi se adauga orezul si putina apa rece, se amesteca pe foc pentru cateva minute. Se stinge focul si se pune mrarul si patrunjelul frunze, ambele tocate marunt, se amesteca si se lasa la racit.

Slaninuta (o parte din ea) se macina sau se toaca marunt, se pune peste carnea macinata de curcan/pui/porc sau vita, se sareaza, pipereaza, se pune boiaua, cimbrul, daca il folositi, apoi se amesteca cu orezul.

Se trece apoi la pasul urmator. . . se spala frunzele de vita de vie, si se incepe rularea sarmalelor.

In cratita in care o sa fierbeti sarmalele se pun pe fund cateva felii de slaninuta si se aseaza peste ele sarmalutele. Se pune intre sarmale feliute de slaninuta, deasupra se pun rosiile taiate in doua, cu taietura in jos, se pune apa si se da la fiert.

Cat timp fierb sarmalutele, se spala macrisul si se topeste pe foc in felul urmator: se pune o lingura de ulei intr-o cratita si deasupra se pun frunzele de macris, se amesteca in el cu o lingura de lemn. Macrisul se topeste foarte repede. La inceput prinde o culoare maronie, dupa are incepe sa isi schimba culoarea in verde inchis si primeste consistenta unei paste. Cand sarmalele sant aproape gata, se pune macrisul topit peste ele si se mai lasa la fiert cateva minute. Se stinge focul si gata. Se servesc calde cu smantana din abundenta si cu o felie de paine de casa proaspata, langa un pahar de vin de calitate superioara.

Daca nu aveti slaninuta, pe fundul cratitei se poate pune soric afumat de porc.
Rosiile, dupa ce au fiert sarmalele, se scot si se arunca (eu le dau la catel - ii innebunit dupa rosii).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga
Placinte cu salata, leurda si branza feta

Placinte cu salata, leurda si branza feta

Placinte cu salata, leurda si branza feta
Prajitura Cu Mere

Prajitura Cu Mere

Prajitura Cu Mere
Cele mai apreciate rețete
Hajos teszta (Haiose)
1
Dulciuri

Hajos teszta (Haiose)

Hajos teszta (Haiose)
Desert rapid cu biscuiti si ciocolata
2
Dulciuri

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata
Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone
3
Dulciuri

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone
Chec de Post
4
Dulciuri

Chec de Post

Chec de Post
Parteneri
Placinta taraneasca cu branza
Bucataras.RO

Placinta taraneasca cu branza

Este o combinație între tartă și plăcintă sărată, preparată cu majoritatea ingredientelor naturale, de la...

Placinta taraneasca cu branza
Lasagna vegetariana
Culinar.RO

Lasagna vegetariana

Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....

Lasagna vegetariana
Prajitura pufoasa cu fructe
Gustos.RO

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe